Velika količina cigareta nestala iz Slobodne zone Luke Bar

Šefica Uprave prihoda i carina objasnila da je krađa otkrivena danas, nakon što su krenuli u popis cigareta i duvanskih proizvoda

71481 pregleda 1248 reakcija 386 komentar(a)
Skladište u Slobodnoj zoni, Foto: Privatna arhiva
Skladište u Slobodnoj zoni, Foto: Privatna arhiva

Velika količina cigareta odvezena je kamionom iz jednog skladišta u Slobodnoj zoni Luke Bar, utvrdili su nadležni iz Uprave prihoda i carina, potvrdila je Vijestima vršiteljka dužnosti direktorice UPC Milena Petričević.

Zbog toga je, kaže, suspendovala sedam carinika u čijoj smjeni se to dešavalo.

Ona je na licu mjesta sa pripadnicima Uprave policije i forenzičarima, koji izuzimaju tragove i utvrđuju količinu nestalih cigareta.

Petričević je objasnila da je krađa otkrivena danas, nakon što su službenici UPC krenuli u popis cigareta i duvanskih proizvoda smještenih u skladištima Slobodne carinske zone.

Luka Bar, Luka Bar skladište
foto: Privatna arhiva

"Indikativno je, a možda i slučajno, da se juče kada smo trebali da zaopčnemo popis, desila dojava o bombi u Luci Bar, zbog čega su svi, pa i službenici UPC morali biti evakuisani. Aktivnosti smo započeli danas, popisujući sladišta u Port of Adria, međutim, i ta aktivnost morala je biti prekinuta, zbog saznanja koje je utvrdio zaposleni u Carinskoj ispostavi Slobodne zone - obilaskom određenog skladišta, ustanovljeno je da je fizički oštećena zaštitna plomba postavljena 1. januara. O tome je, shodno hijerarhiji, obavijestio svog prvog pretpostavljenog, a on mene kao starješinu organa. Nakon toga sam u dogovoru sa pomoćnikom za Sektor bezbejdnosti izdala nalog Port of Adrii da pregledom snimaka nadzornih kamera utvrde da li je samo oštećena plomba, ili je eventualno bilo ulazaka u skladište. Uvidom u sninmljeni materijal sa nadzornih kamera utvrđeno je da je u to skladište više puta ulazilo određeno transportno sredstvo", kazala je ona.

Petričević
Petričevićfoto: Boris Pejović

Petričević dodaje da je nakon tog saznanja obavijestila direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

"Za sada ne mogu precizirati količinu nestalih cigareta, niti iznostit detalje, jer sam upravo u Slobonoj zoni Luke Bar, gdje sam došla odmah nakon saznanja zaoštećenu plombu. Tu sam sa načelnikom Centra bezbjednosti Bar Veselinom Tabašem i timom za forenziku koji izuzimaju dokaze. Svakako, ono što sam i ranije rekla, očigledna je sprega mafije sa pojedincima u Luci i Carinama. Znam da je tri mjeseca, koliko sam na čelu UPC kratak period, ali i danas im poručujem da sam od prvog dana namjerna dastanem na rep mafiji, a radi se o ozbiljnim kriminalnim grupama", kazala je Petričević.

Iz Uprave policije "Vijestima" su saopštili da njihovi službenici sprovode aktivnosti na rasvetljavanju tog slučaja.

Bonus video: