Nastavljeno suđenje za pokušaj ubistva Raičevića, Biletić: "Da sam htio, mogao sam da ga pucam u njega"

Vještak je kazao da oštećenja na objektu vulanizerske radnje, koja se nalazila iza, ne odgovaraju položaju koji je opisao Raičević, jer bi u tom slučaju oštećenja bila drugačija

10676 pregleda 1 komentar(a)
Privođenje Biletića, Foto: Jadrankla Ćetković
Privođenje Biletića, Foto: Jadrankla Ćetković

Dvije čaure nakon pucnjave u oktobru 2019. godine u centru Berana, nisu mogle biti na mjestu koje su na rekonstrukciji pokazali optuženi Ivan Biletić (36) i oštećeni sugrađanin Vaso Raičević.

To je između ostalog kazao vještak balističar Božidar Bakić, danas u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Beranac Biletić odgovara zbog pokušaja ubistva sugrađanina Raičevića.

Biletić je, prema optužnici, 10. oktobra 2019. u Beranama pucao na Raičevića ali ga nije pogodio.

Vještak Bakić je kazao da su njih dvojica bili dalje jedan od drugog, u odnosu na pozicije koje su pokazali na rekonstrukciji.

"Prema iskazu optuženog i oštećenog ispaljeno je pet čaura, ali su na licu mjesta nađene samo dvije, kao i dva oštećenja na zidu vulkanizerske radnje, za koja se ne može pouzdano utvrdili da li potiču iz projektila baš tih čaura, niti se, na osnovu oštećenja na podlozi (zidu), može utvrditi redosljed pucanja", kazao je Bakić, precizirajući da je u jednom od ta dva oštećenja pronađen jedan projektil.

Biletić je u Raičevića, prema iskazu obojice, pucao iz automobila, kojim je blago prepriječio ulicu kojom se kretao.

"Prvi put sam pucao u vis, da ga zaplašim, a druga dva metka, ili više njih sam ispalio mahinalno, i to u trenutku kada je Raičević, bježeći, već bio preskočio ogradu i oktotrljao se praveći salto, iza kuće. Vidjelo se kako pršti fasada iznad njega od metaka, ali njega tada nisam vidio, jer se bio sakrio iza ćoška kuće", kazao je Biletić na rekonstrukciji, čiji je video snimak prezentovan danas u sudnici.

Raičević je tom prilikom pokazao mjesto sa kojeg je u njega prvi put pucao Biletić, "držeći pravo ruku, blago podignutu naviše".

"Kada sam kretao da bježim, začuo sam druga dva pucnja. Vidio sam da ruku drži blago okrenutu u vis, i poslije ta dva pucnja ja preskačem ogradu i bježim", kazao je Raičević.

Vještak je kazao da oštećenja na objektu vulanizerske radnje, koja se nalazila iza, ne odgovaraju položaju koji je opisao Raičević, jer bi u tom slučaju oštećenja bila drugačija.

Odgovarajući na pitanje sudije Ivana Adamovića, vještak je kazao da je, imajući u vidu oštećenja na zidu vulkanizerske radnje, i u situaciji kada su usta cijevi pištolja bila horizontalno u odnosu na podlogu, projektil ispaljen iz tog položaja mogao je da pogodi prepreku (ili tijelo) u visini 180 centimetara.

"Da sam htio, mogao sam da ga pucam u njega i da ga lako pogodim, jer je bio blizu", ponovio je Biletić.

Na insistiranje odbrane, advokata Draga Konatara, da objasni gdje bi završio prvi hitac, ako je po kazivanju oštećenog u njega ispaljen u trenutku kada su usta cijevi bila vodoravno u odnosu na podlogu, vještak je objasnio: "U slučaju da je do ispaljenja projektila, po kazivanju oštećenog Raičevića, došlo u trenutku kada su usta cijevi bila paralelna sa podlogom, obzirom na to da se iza njega nalazio zid od drugih objekata (kuća), na njima bi bilo oštećenja."

Suđenje je prošle godine počelo iznova, nakon što je poslije bjekstva, Biletić po nacionalnoj potjernici uhapšen 19. oktobra.

Njemu je ranije suđeno u odsustvu, a do sada su ispitani svi svjedoci koji su imali bilo kakve veze sa ovim događajem i njihovi iskazi su juče pročitani.

Sestra oštećenog Danojla Raičević je ranije tvrdila da je u prodaju droge kojom se navodno bavi Biletić bio umiješan tadašnji načelnik CB Berane Miodrag Mića Božović.

Suđenje će biti nastavljeno 15. aprila, kada se očekuju završne riječi.

Bonus video: