Medeničin čuvar švercovao pola tone marihuane?

U spisima predmeta formiranog protiv policajca Darka Lalovića piše da je od 2017. bio član kriminalne grupe. Lalovića sumnjiče da je kriminalcima krio oružje, odavao im tajne i bio spreman za “primjenu nasilja”...

63344 pregleda 563 reakcija 73 komentar(a)
Sin višegodišnje predsjednice Vrhovnog suda pisao da će majka da ih zaštiti: Medenica i Lalović, Foto: Savo Prelević
Sin višegodišnje predsjednice Vrhovnog suda pisao da će majka da ih zaštiti: Medenica i Lalović, Foto: Savo Prelević

Uhapšeni policajac Darko Lalović učestvovao je u organizaciji šverca više od pola tone marihuane u januaru 2021. godine, dok je bio zadužen za obezbjeđenje tadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

To piše u spisima predmeta Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje Lalovića i Božidara Karadžića tereti da su izvršili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Laloviću se na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Njih dvojicu SDT sumnjiči da su tokom 2017. postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala osoba čiji identitet istražitelji navodno nijesu otkrili.

Međutim, uhapšeni su tek u decembru 2021. godine, nepuna dva mjeseca nakon što su crnogorskoj policiji partnerske službe iz Evrope dostavile prepisku sa kriptovane Sky ECC aplikacije.

Svih godina tokom kojih je, navodno, bio član kriminalne grupe, Lalović je bio raspoređen u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata (SOLO). Nekoliko posljednjih godina bio je zadužen za bezbjednost dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda, sa čijim sinom Milošem Medenicom se, prema tvrdnjama Europola, dopisivao preko kriptovane aplikacije.

Iz presretnutih poruka koje je Medenica navodno slao sakriven iza nadimka “Alberto Tomba”, proizilazi da je učestvovao u švercu cigareta, kupovao velike količine kokaina, a iz objavljenih transkripta da je doskorašnjem tjelohranitelju svoje majke govorio da ona o tome sve zna i da od nje može očekivati zaštitu.

Portal Libertas prošle sedmice objavio je komunikaciju Medenice i Lalovića. Objavili su i njegovu fotografiju sa zabranjenim oružjem...

Iz SDT-a od 28. marta ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” da li su saslušali Medenicu, o čijoj umiješanosti u krivična djela su im dokaze dostavile partnerske službe iz Evrope. Izbjegavajući odgovor na to, ali i na pitanje da li su, eventualno, tražili raspisivanje potjernice za Medenicom, objasnili su da u konkretnom slučaju ispituju da li ima elemenata krivičnih djela iz njihove nadležnosti.

Iako im “Vijesti” danima šalju konkretna pitanja - u kojoj fazi je taj predmet, dva puta su odgovorili da SDT ne daje podatke i informacije o tome da li je i protiv koga u tom tužilaštvu formiran predmet:

”Već samo podatke i informacije po konkretnim krivičnim prijavama”.

SPREMNOST ZA “PRIMJENU NASILJA”

U spisima Vrhovnog suda, odnosno rješenju kojim je 14. marta Laloviću i Karadžiću produžen pritvor, piše da su njih dvojica tokom 2017. pa nadalje, na teritoriji Crne Gore postali pripadnici kriminalne organizacije koju je stvorilo za sada neidentifikovano lice - s ciljem vršenja krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Pojašnjeno je da je NN organizator lično ili preko drugih pripadnika vrbovao pripadnike kriminalne organizacije, koji su prihvatili članstvo.

Pored osumnjičenih Lalovića i Karadžića, članovima te kriminalne grupe označeni su Goran Rakočević, Filip Bešović, Filip Knežević, Vesko Bubanja, Luka Bulatović i Dejan Vukašinović.

”Svaki pripadnik kriminalne organizacije imao (je) unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničeni vremenski period, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline pripadnika, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, kao i uticaj kriminalne organizacije ili njenog dijela na sredstva javnog informisanja i na sudsku vlast”.

U rješenju Vrhovnog suda piše da je NN organizator te krimi-grupe, radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela ubistvo, teška tjelesna povreda, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe, vrbuje članove, organizuje i koordinira djelovanje članova kriminalne organizacije, obezbjeđuje novac za izvršenje krivičnih djela...

Laloviću, koji je prema transkriptima objavljenim na portalu Libertas, o krivičnim djelima komunicirao sa Milošem Medenicom, pritvor su produžili zbog sumnje da bi, u suprotnom, pobjegao i ometao krivični postupak. Kao razloge za produžetak pritvora naveli su i da organizator još nije otkriven, da je Knežević još u bjekstvu, ali i da postoji osnovana sumnja da su i druga lica, koja do sada nijesu identifikovana, bila članovi kriminalne organizacije

DROGU SPREMALI ZA ITALIJU

U tom dokumentu piše i da su Lalović i Karadžić organizatori šverca oko 550 kilograma marihuane zbog koje su u januaru prošle godine uhapšeni Nikšićanin Marko Vojičić i Danilovgrađanin Slobodan Labović.

Drogu je, prema spisima, kupio Karadžić, ali policija i tužioci još nijesu otkrili od koga, niti koji su članovi klana utovarili marihuanu u kamion kojim je trebalo da bude odvezena u Italiju.

Lalovića sumnjiče da je 26. januara 2021. godine u Podgorici, sa Karadžićem - “drugom radnjom sa umišljajem bitno doprinio izvršenju krivičnog djela, uklanjanjem prepreka za njegovo izvršenje”, odnosno da je i on učestvovao u kupovini marihuane.

Navodeći i na osnovu čega Lalovića terete za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, sudije su obrazložile da se iz presretnutih poruka koje je dostavio Europol jasno zaključuje da je on korisnik aplikacije SKY sa šifrom “PCUA8J”.

Obrazložili su i da to proizilazi iz fotografija koje je Lalović proslijedio drugim članovima SKY aplikacije, a na kojima se on nalazi, kao i na osnovu većeg broja glasovnih poruka:

”Pomoću kojih je na nesporan način, do stepena osnovane sumnje, potvrđen identitet osumnjičenog D. L. Iz dostavljenih komunikacija jasno se zaključuje postojanje osnovane sumnje da je korisnik aplikacije SKY sa šifrom ‘3ITC37’ upravo osumnjičeni K. B, što se utvrđuje na osnovu svojih komunikacija sa drugim korisnicima i na osnovu fotografija koje je razmjenjivao u tim komunikacijama”.

”Vijesti” su krajem oktobra 2021. godine objavile da su međunarodne službe iz Evropske unije dostavile crnogorskim vlastima novu turu poruka sa kriptovane aplikacije Sky ECC u kojoj je, prema istom izvoru, i komunikacija između službenika Uprave policije sa kriminalcima, ali i činovnika pravosudnih vlasti sa osobama s one strane zakona.

Kriminalcima čuvao oružje i odavao tajne

Spisi Vrhovnog suda otkrivaju da je dugogodišnji tjelohranitelj doskorašnje prve žene crnogorskog pravosuđa, kao član klana, prihvatio da preuzima i čuva oružje, municiju i eksplozivna sredstva namijenjena za izvršenja krivičnih djela, prati pripadnike suprotstavljenih kriminalnih organizacija i o tome obavještava “svoje”.

Terete ga i da je, stupajući u kontakt sa nosiocima pravosudnih funkcija, provjeravao status optužnica koje je protiv članova njegove kriminalne organizacije podnijelo tužilaštvo, i o tome ih obavještavao.

Prema istom dokumentu, sumnjiče ga da je, za interese klana, stupao u kontak sa nosiocima pravosudnih funkcija, službenicima i savjetnicima u sudovima i službenicima Ministrastva unutrašnjih poslova, Uprave policije, preko kojih je provjeravao da li neki član klana stiče uslov za dobijanje uslovnih otpusta.

Jedan od zadataka navodno mu je bio i da izvještava druge pripadnike kriminalne organizacije o licima koja su privedena u sud radi određivanja pritvora, ali i da preduzima sve druge radnje koje su mu naređene.

Karadžića, koji je uhapšen istog dana kada i Lalović, terete da je po nalogu šefa krimi-grupe pratio pripadnike suprotstavljenih kriminalnih organizacija i o tome obavještavao članove klana, ali i švercovao drogu i radio sve ostalo što mu je naređeno:

”Čime su okrivljeni L. D. i K. B. kako se to osnovano sumnja izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije”.

Bonus video: