Škole dobile preporuku da djeca ne dolaze na nastavu u drugu smjenu, pojedine raspustile djecu i iz prve

Zbog prijetećih anonimnih poruka koje su osvanule jutros na brojnim zvaničnim školskim mejlovima, više škola širom Crne Gore je evakuisano

187388 pregleda 200 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Podgoričke škole dobile su preporuku Uprave policije (UP) da učenici koji su u drugoj smjeni, koja uglavnom počinje od podneva ne dolaze na nastavu.

Neke podgoričke škole su, postupajući prema preporuci UP, već pozvale roditelje da dođu za mlađu djecu u školu, dok su stariju djecu pustili kućama.

Zbog prijetećih anonimnih poruka koje su osvanule jutros na brojnim zvaničnim školskim mejlovima, više škola širom Crne Gore je evakuisano.

Televiziji "Vijesti" je nezvanično rečeno iz policije da su njihovi službenici na terenu.

"Vijesti" provjeravaju informaciju da li će nastava biti otkazana i u drugim vaspitno obrazovnih ustanovama.

Bombe su dojavljene u Baru, Herceg Novom, Budvi, Kotoru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Mojkovcu, Nikšiću, Bijelom Polju, Cetinju, Plavu, Gusinju, Petrovcu, Kolašinu...

Javljeno je da je bomba navodno postavljena u Osnovnoj školi "Savo Ilić" u Kotoru, i u barskim osnovnim školama "Blažo Jokov Orlandić", "Anto Đedović", "Kekec" i "Srbija" zbog čega su učenici jutros vraćeni kući.

Sadržaj mejla koji je stigao na adrese škola u Kolašinu
Sadržaj mejla koji je stigao na adrese škola u Kolašinufoto: Privatna arhiva

U Beranama su evakuisane dvije osnovne škole u gradu "Vuk Karadžić" i "Radomir Mitrović", kao i "Lubnice", "Polica", "Donja Ržanica". Takođe, evakuisane su Gimnazija "Panto Mališić" i Srednja medicinska škola "Dr Branko Zogović".

Iz Centra bezbjednosti Berane "Vijestima" je rečeno da su evakuisane osnovne škole i u Petnjici, Andrijevici, Plavu i Gusinju.

“Postupamo u skladu sa protokolom i preduzimamo sve mjere i radnje” rečeno je iz policije.

Dojava o postavljenoj bombi stigla je i na mejl adresu Obrazovnog centra u Šavniku, oko 9.10 h. Učenici su bezbjedno evakuisani, kao i nastavnu kadar, a objekat obezbjeđuje policija.

Takođe, sve osnovne škole u Herceg Novom su evakuisane, kao i vrtić i obije škole na Cetinju "Lovćenski partizanski odred" i "Njegoš".

Mail da je postavljena bomba dobile su sve tri osnovne škole u budvanskoj opštini- petrovačka "Mirko Srzentić" i budvanske "Stefan Mitrov Ljubiša" i Druga osnovna škola.

Budvanska policija je "Vijestima" potvrdila da su na licu mjesta. Roditelji su pozvani da dođu i uzmu djecu, a nastava se ne obavlja u tim školama.

Direktori osnovnih škola u Nikšiću dobili su putem mejla upozorenje da su u tim ustanovama postavljene bombe. Djeca su vraćena kućama, a policija preduzima dalje radnje. Dojave o bombama dobili su direktori 19 osnovnih škola u tom gradu, uključujući i područna odjeljenja. U mejlu upozorenja navodno stoji da je postavljeno više bombi, da je u pitanju osveta i da će mnogo krvi biti proliveno.

Kako su iz policije kazali, mejl su dobili i direktori nikšićkih srednjih škola, tako da su učenici i nastavnici evakuisani.

I osnovne škole "Drago Milović" u Tivtu i "Branko Brinić" u Radovićima nešto poslije 9 časova jutros, dobile su prijeteći mejl o navodnom postavljanju bombi u tim školama.

Đaci iz tih osnovnih škola su evakuisani, dok popodnevne nastave neće biti. Po preporuci policije, evakuisana je i Srednja mješovita škola "Mladost" u Tivtu iako nije bilo dojave o navodno postavljenoj eksplozivnoj napravi i u toj školi. Iz tivatske policije ističu da nema mjesta panici.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić rekao je da je danas na teritoriji te opštine stiglo više prijava o postavljenim bombama, kako u školskim ustanovama, tako i u zgradi Opštine.

"Policija je obavila preglede više objekata za koje je danas javljeno da su u njima postavljene eksplozivne naprave i trenutno su na licu mjesta i obavljaju vizuelne preglede objekata. Nema mjesta panici, ali ono što je potrebno u ovom trenutku jeste da se u svim objektima gdje je došlo do ovakve prijave, pridržavaju onoga što su procedure koje propisuju organi reda i da se na taj način prevenira bilo kakva vrsta posljedica", rekao je Jokić i priključio se pozivu da se vinovnici "ovakvog djelovanja što prije otkriju kako bi se spriječilo dalje širenje panike".

Dojava o bombi je stigla i za nekoliko seoskih i gradsku osnovnu školu "Risto Manojlović" u Kolašinu, rečeno je "Vijestima" nezvanično iz policije.

Prijeteću anonimnu dojavu o postavljenij bombi dobila je i srednja kolašinska škola "Braća Selić". Učenici te ustanove, takođe poslati su kućama. Kako je "Vijestima" nezvanično rečeno u Odjeljenju bezbjednosti, trenutno službenici policije, među kojima je i načelnik Zoran Braunović, provjeravaju detaljno sve prostorije škole

Kolašinske škole
Kolašinske školefoto: Dragana Šćepanović

Evakuisane su i gradske škole "Boško Buha" i "Salko Aljković" i više seoskih škola iz Pljevalja, "Vladislav Sl. Ribnikar" i "Sutivan" iz Bijelog Polja, "Vuko Jovović" iz Danilovgrada, "Aleksa Đilas Bećo" iz Mojkovca.

Policija preduzima mjere bezbjednosti

Iz Uprave policije je saopšteno da preduzimaju mjere bezbjednosti u školama u pojedinim gradovima povodom dojava elektronskom poštom o postavljenim eksplozivnim napravama, kao i aktivnosti u cilju provjera ovih navoda.

"Uprave i nastavno osoblje škola u kojima policija preduzima aktivnosti sarađuju sa policijom i obavijestili su roditelje, te je potrebno da roditelji i dalju budu u komunikaciji sa nastavnim osobljem i upravama škola radi nastavka nastavnog procesa nakon završetka policijskih aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: