Unutrašnja kontrola MUP-a formirala predmet protiv Kneževića

Unutrašnja kontrola za kontrolu rada UP imala je još jedan predmet protiv Kneževića, nakon akcije na Cetinju, jer su nakon pritužbe formirali predmet kako bi utvrditi da li je prekoračio policijska ovlašćenja

31714 pregleda 48 komentar(a)
Rakonjac, Krivokapić i Knežević, Foto: Gov.me/Zoran Đurić
Rakonjac, Krivokapić i Knežević, Foto: Gov.me/Zoran Đurić

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada Uprave policije - Ministarstva unutrašnjih poslova formiralo je predmet kako bi tokom postupka utvrdili činjenice eventualne odgovornosti pomoćnika komandanta Protivterorističke jedinice Petra Kneževića, a nakon što su u javnosti u objavljeni audio - snimci na kojima, navodno, on prepričava događaje policijske operacije 4. i 5. septembra na Cetinju tokom ustoličenja Joanikija.

Crnogorski PEN centar i aktivista Aleksandar Saša Zeković tražili su hitnu reakciju državnih organa, smjenu i istragu protiv komandanta Petra Kneževića i pomoćnika direktora UP Miloša Rakonjca, jer su putem e-maila primili audio zapise koji ukazuju na osnovanu sumnja da je lice koje govori, navodno, komandant PTJ Petar Knežević, počinio krivično djelo o čemu su obavijestili Više državno tužilaštvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da preduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti i eventualne odgovornosti policijskog službenika Petra Kneževića povodom sadržaja objavljenog audio snimka, najavljujući da će se uključiti Odjeljenje za unutrašnju kontrolu.

"Ministar unutrašnjih poslova je od strane direktora Uprave policije obaviješten o radnjama koje se sprovode, a čiji je fokus na identifikaciji i rasvjetljavanju činjenica i okolnosti sadržaja audio snimka navodnog govora policijskog službenika Petra Kneževića. S tim u vezi, uključiće se i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, a u zavisnosti od ishoda ovih radnji, sprovešće se i odgovarajući postupci propisani Zakonom u odnosu na odgovornost policijskog službenika", navodi se u saopštenju MUP-a.

Prema navodima anonimnog pošiljaoca snimak broj 1, gdje se navodno čuje Knežević, snimljen je u njegovom kabinetu, 7. septembra 2021, dan nakon ustoličenja.

"...Ja sam držao nikšićku grupu, bjelopoljsku grupu, beransku grupu, novljansku grupu i barsku grupu. Sve kriminalce na telefon", navodno govori osoba, za koju se tvrdi da je Knežević.

U nastavku, ta osoba, citira kriminalce koji su mu, kako prenosi, govorili: „Krećemo, trebamo vam, krećemo spremni smo, krećemo… "Ne daj Bože, ako ne pušte patrijarha krećemo, 'oćemo Cetinje da zapalimo danas, da zapalimo Cetinje“...

Druga dva snimka, koja su dostavljena poštom, nastala su nekoliko dana kasnije u jednom restoranu.

Tvrdi se da na njima, navodno, komandant PTJ govori kako su "osvojili Cetinje"...

"Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego raščistili tamo tu bagru i to završii"...

Unutrašnja kontrola za kontrolu rada UP imala je još jedan predmet protiv Kneževića, nakon akcije na Cetinju, jer su nakon pritužbe formirali predmet kako bi utvrditi da li je prekoračio policijska ovlašćenja kada je nakon ustoličenja ispred Cetinjskog manastira primio poklone od sveštenika, fotografisao se...

Bonus video: