Ko je pomoćnik komandanta PTJ-a Petar Knežević

Knežević je preko 15 godina zapošljen u Upravi policije, gdje je završio brojne specijalističke obuke specijalaca u zemlji i inostranstvu

73734 pregleda 76 komentar(a)
Rakonjac, bivši premijer Zdravko Krivokapić i Knežević, Foto: Screenshot/gov.me
Rakonjac, bivši premijer Zdravko Krivokapić i Knežević, Foto: Screenshot/gov.me
Ažurirano: 01.05.2022. 18:09h

Pomoćnik komandanta Protivterorističke jedinice (PTJ) Petar Knežević postao je poznat široj javnosti na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, koji je u Prijestonicu sa patrijarhom Porfirijem dovezen vojnim helikopterom, pod pancir-ćebetom i jakim policijskim snagama. Knežević je tokom operacije, kada su se oglasila zvona sa manastira, na trenutak prebacio oružje iz desne u lijevu ruku, a potom se prekrstio ispred ulaza.

Nakon toga brojne kamere ispred Cetinjskog manastira zabilježile su i trenutak kada sveštenici daruju Kneževiću plastificirane ikonice, brojanice...

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković je ranije objavio da je od nepoznatog pošiljaoca dobio mejl sa audio zapisima koji, po njegovoj tvrdnji, ukazuju da je Knežević, počinio krivično djelo.

Zbog toga su Osnovno državno tužilastvo (ODT) u Podgorici i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada Uprave policije - Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) formirali predmete.

Iz MUP je saopšteno da preduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti i eventualne odgovornosti Kneževića povodom sadržaja objavljenog audio snimka.

Slučajem Kneževića se bavi Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Tadašnji v.d. komandant PTJ-a i pomoćnik direktora UP Miloš Rakonjac sa još nekoliko službenika UP, nakon završene operacije i ustoličenja, zbog kog su organizovani protesti i blokade na Cetinju, bili gosti kod mitropolita i u društvu patrijarha...

"Kada se sve uspješno završilo, patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije su nas pitali da li nam je bilo teško i da li nas je bilo strah. Odgovorio sam bez razmišljanja: "Kada je Bog uz nas, nema čega da se plašimo", ispričao je tada Knežević za srbijanske medije.

On je tada, mimo policijskih protokola, dao izjavu medijima pojašnjavajući da je "akcija bila veoma komplikovana i izvedena u strogoj tajnosti".

"Najbitnije je da je cijela akcija završena bez gubitaka ni na jednoj strani. Sve ostalo je ipak u domenu službene tajne, ali situacija uopšte nije bila naivna. Protivteroristička jedinica MUP-a je još jednom pokazala da je uz narod i da radi za dobrobit Crne Gore", naglasio je tog dana Knežević.

Dva dana nakon ustoličenja, tadašnji premijer Zdravko Krivokapić ugostio je u vili "Gorica" pripadnike bezbjednosnog sektora kako bi im odao priznanje i zahvalio na požrtvovanosti i profesionalizmu, a prvi do njega na prijemu je stajao Knežević.

"Vi ste osvjetlali obraz Crnoj Gori. Vi ste svojim djelovanjem pokazali da Crna Gora može da bude drugačija", poručio im je tada Krivokapić.

Na prijemu nije bilo menadžmenta Uprave policije i MUP-a, koji su bili u nemilosti premijera Krivokapića, koji je tada prijetio da će ih smijeniti, čemu se usprotivio sadašnji premijer, a tadašnji vicepremijer Dritan Abazović.

ODT Podgorica otvorilo je izviđaj povodom audio zapisa, na kojima se navodno čuje glas pripadnika PTJ Petra Kneževića, a jedan od snimaka je, kako je navedeno, navodno zabilježen baš tog 7. septembra u kabinetu komandanta specijalnih jedinica UP.

U danima nakon ustoličenja, mediji u Srbiji su od Kneževića napravili svojevrsnog heroja operacije na Cetinju, a potom su objelodanjeni podaci i da je učestvovao u borbi na Košarama 1999. godine na Kosovu.

Knežević je bio pripadnik 63. padobranske brigade na Košarama, zbog čega je tada odlikovan i medaljom za vrline u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Taj okršaj je dugo bio malo poznat široj javnosti, a sa dolaskom na vlast Srpske napredne stranke u Srbiji se poklapa početak građenje kulta "bitke na Košarama".

Taj događaj sada redovno pominju i obilježavaju i političari iz Demokratskog fronta, pišu se knjige i pjesme...

U jednoj od knjiga, "Bitka na Košarama – Sjećanje učesnika 1999", postoji i autorski tekst Petra Kneževića.

"Značaj te bitke je sada možda još veći. Da bismo krenuli u budućnost, moramo se i vratiti u prošlost. Te bitke su velika snaga, uzor za mlađe generacije", napisao je Knežević.

U ovom tekstu, on se dotakao i čuvenog crnogorskog čojstva i junaštva.

"Granate padaju, snajperisti gađaju, a kasetne bombe napravile su nam najveće gubitke. Ali mi smo imali previše srca i hrabrosti. Da je pred nama bio i drugi Kosovski boj, bio bi do zadnje kapi krvi. Pogotovo za nas koji smo bili iz Crne Gore ne bi bilo veće sramote nego da smo odustali. Ali, ne bi bilo ni veće časti da smo izgubili živote, ili bili ranjeni", napisao je Knežević.

Knežević je preko 15 godina zapošljen u Upravi policije, gdje je završio brojne specijalističke obuke specijalaca u zemlji i inostranstvu...

Osim snimka koji je doveo i do pokretanja brojnih procedura nadležnih, na društvenim mrežama se širi i fotografija na kojoj je Knežević u prvom redu na skupu DPS, zajedno sa liderom Milom Đukanovićem, gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem, Slavoljubom Stijepovićem...

Petar Knežević, DPS
foto: Facebook

Ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić kazao je da će Knežević "snositi zakonske posljedice ukoliko se utvrdi da je snimak autentičan.

Bonus video: