Gdje su policajci sa Sky aplikacije: Lazovića vratili ANB-u, Milović neraspoređen, Bugarin godinama boluje

Uprava policije punu godinu ne odgovara na pitanja “Vijesti” o komunikaciji Petra Lazovića sa navodnim vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom i odlasku na porodične proslave. Abazović u emisiji “Načisto” saopštio da sin Zorana Lazovića nije mogao biti na tajnom zadatku, kako je to tvrdio bivši glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić

99748 pregleda 45 komentar(a)
Miljković, Bugarin, Belivuk, Zvicer, Lazović i Milović, Foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija
Miljković, Bugarin, Belivuk, Zvicer, Lazović i Milović, Foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Petar Lazović u junu prošle godine vraćen je u Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB), dok policajci Ljubo Milović i Nebojša Bugarin godinama ne dolaze na posao - Milović je suspendovan 2018. godine, a Bugarin je godinu prije toga otvorio bolovanje koje još koristi.

Petar Lazović tokom jedne od policijskih akcija
Petar Lazović tokom jedne od policijskih akcijafoto: Jelena Jovanović

To su “Vijestima” odgovorili iz Uprave policije, ali nijesu objasnili šta su njih trojica radili sa pripadnicima kavačkog klana, sa kojima su se i fotografisali.

Fotografiju na kojoj su Lazović, Milović, Bugarin, zatim kavčani Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković zvani Mesar i odbjegli šef te organizovane kriminalne grupe Radoje Zvicer, prije par dana objavio je portal Libertas press.

Ona je dio dokumentacije koju je Europol u julu 2021. godine dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kao dokaz da su Lazović i Milović radili za kavački kriminalni klan.

Nastala je 21. januara 2021. godine, kada je u Crnoj Gori navodno spriječena likvidacija Belivuka i Miljkovića.

Iz Uprave policije nijesu željeli da odgovore na pitanja da li su njih trojica bili na tajnom zadatku sa članovima kavačkog kriminalnog klana i po tom zadatku se fotografisali sa njima, razmjenjivali oružje i poklone.

Bez odgovora ostalo je i pitanje ako su bili na tajnom zadatku ko ih je poslao i na osnovu kog zakona, s obzirom na to da zbog ukinutih odredbi policija godinama nije mogla da u radu koristi prikrivene isljednike.

”...Nismo u mogućnosti da odgovorimo, jer kao što Vam je poznato Specijalno državno tužilaštvo je u vezi navoda objavljenih u medijima otvorilo predmet, te u cilju nesmetanog odvijanja istrage, u ovoj fazi postupka Uprave policije Vam ne može saopštiti više detalja”, kazali su iz te bezbjednosne institucije.

Objasnili su da je Milović neraspoređeni službenik Uprave policije:

”A duži vremenski period, od 2018. godine bio je i suspendovan zbog vođenja disciplinskog postupka”.

Junior sporazumno vraćen u tajnu službu

Petra Lazovića iz tajne u javnu policiju prebacili su bivši direktori te dvije službe - Dejan Peruničić i Veselin Veljović i to nedugo nakon što je njegov otac Zoran Lazović postavljen za pomoćnika direktora UP.

U tadašnjem Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOK) bio je raspoređen u Jedinici za podršku.

Sagovornici “Vijesti” iz Uprave policije tvrde da je u toj jedinici imao neformalnu šefovsku poziciju, te da je imao nesporazume sa više kolega.

”Petar Lazović nije službenik Uprave policije, već je na osnovu sporazuma bivših direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije bio privremeno raspoređen u Upravi policije do juna 2021. godine, nakon čega više nije raspoređen u Upravi policije. Nebojša Bugarin je raspoređen u Odjeljenju bezbjednosti Kotor u zvanju stariji policijac I klase i već duži vremenski period se nalazi na bolovanju”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Mlađeg Lazovića hapšeni članovi škaljarskog kriminalnog klana optuživali su za zlostavljanje, a njegov šef i otac tvrdio je da su optužbe usmjerene na njega.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, Zoran Lazović je u decembru 2020. godine na konferenciji SDT-a i Uprave policije, rekao da su navodi da Petar Lazović muči uhapšene ljude, prebija ih i stavlja im kesu na glavu, usmjereni protiv njega.

”Siguran sam da je to dio pritiska protiv mene. Ja podržavam da se izvrši istraga i ako se dokaže da je bilo ko, pa makar i moj sin, prekršio zakon i prekoračio odgovornosti, neka snosi posljedice”, rekao je tada.

Lazović ni juče nije bio dostupan na broj poznat redakciji “Vijesti”.

Policijska omerta

Portal Libertas press prije par dana objelodanio je komunikaciju koju je, pod nikom Junior, mlađi Lazović vodio sa Bornom (Zvicerom) preko kriptovane Sky aplikacije.

Ipak, ni nakon toga Uprava policije nije odgovorila na pitanja “Vijesti” o komunikaciji Petra Lazovića sa navodnim vođom kavačkog kriminalnog klana.

”Vijesti” su 5. maja 2021. godine, između ostalog, pitale Upravu policije da li imaju informacije da je imao komunikaciju sa Radojem Zvicerom i je li zbog toga saslušavan. Bez odgovora ostalo je i pitanje tada poslato - je li utvrđeno kakva je ta komunikacija - službena ili privatna.

Tada im je poslato i pitanje je li tačno da je Lazović bio na porodičnoj proslavi Radoja Zvicera i ako jeste, da li je tamo bio po zadatku ili privatno? Nijesu odgovorili na njega, kao ni na pitanje da li Petar Lazović komunicira i sa pripadnicima škaljarskog kriminalnog klana ili eventualno drugih klanova koji djeluju na teritoriji Crne Gore.

Bez odgovora ostalo je i pitanje ako komunicira sa drugim klanovima, da li je ta komunikacija službena ili privatna, kao i pitanje da li drugi službenici UP privatno komuniciraju sa pripadnicima kriminalnih klanova, ko su ti službenici, sa kojim kriminalnim klanovima komuniciraju i zbog čega, kao i da li su saslušavani zbog toga.

Europol od jula šalje dokaze

Prvi dio dokaza Europol je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio u julu 2021. godine, a 18. oktobra iz agencije Evropske unije za sprovođenje zakona stigla je nova pošta.

U svim tim dokumentima transkripti su razgovora sa Sky aplikacije koje su međusobno vodili članovi crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa, kao i fotografije koje su razmjenjivali i prepiska glasovnih poruka.

”Vijesti” su u avgustu 2021. godine objavile da su crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmjenjivali putem kriptovane Sky aplikacije.

Tada je objavljeno i da inspektori prioritetno češljaju poruke koje su razmjenjivali pripadnici organizovanih kriminalnih grupa i osobe sa njima povezane, među kojima ima i onih sa policijskom značkom.

”Fokus je na korumpiranim policajcima koji su sarađivali sa njima i taj dio je prioritetan. Činjenica je da kriptovanu Sky aplikaciju nijesu koristili samo kriminalci, već i pojedini nekadašnji visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih koristio je nadimak Kardinal, a drugi Komita. I njihove poruke se češljaju, kao i njihove veze sa vrhom organizovane kriminalne grupe ‘Kavači’. Ta istraga vodi se po nalogu Biroa za operativnu koordinaciju, koji je tražio da se utvrdi njihovo eventualno učešće u zaštiti te organizovane kriminalne grupe i njihovim prljavim poslovima”, rekao je tada “Vijestima” sagovornik iz bezbjednosnog sektora.

Od tada, “Vijesti” su na gotovo svim konferencijama SDT-a i UP-a pitale da li je utvrđeno ko su Kardinal, Komita i Junior, ali i ko je sa vrhom kavačkog klana ručao na Grahovu. Konkretni odgovori nikada nijesu dobijeni.

Skupi četvorotočkaši Petra Lazovića

Mreža za afirmisanje nevladinog sektora (MANS) objavila je dokumentaciju koja pokazuje da je Petar Lazović, sin Zorana Lazovića, kao devetnaestogodišnjak, 2009. godine kupio automobil marke “mitsubishi” vrijednosti od 40.000 eura.

MANS je objavio i da je Petar Lazović četiri godine nakon toga kupio i automobil marke “mini cooper”, za cijenu od 35.000 eura.

U tom periodu posjedovao je i vozilo marke “BMW X1”, za koje MUP-u nije dostavio druge podatke.

Iz MANS-a su saopštili da je Lazović krajem 2018. godine, za 17.500 eura kupio i polovni automobil marke “golf VII”.

Ta nevladina organizacije od Agencije za nacionalnu bezbjednost tražila je da im dostave podatke od kad je Lazović zaposlen u toj instituciji i kolika su mu primanja.

Oni su, međutim, odbili da ih dostave, pozvavši se na povjerljivost i tajnost podataka.

Lazović nema upisane nekretnine na svoje ime.

Policija je morala dobiti prepisku sa kriptovane aplikacije

Iako je Uprava policije zvanično saopštila da nije u posjedu materijala koji je objavljen u medijima 3. maja 2022. godine, a koji se odnosi na Petra Lazovića i Ljuba Milovića, zakon propisuje da su oni morali imati taj materijal.

U tekstu Zakona o potvrđivanju sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Crne Gore i Evropske policijske kancelarije propisano je ko su nadležni organi za saradnju i nacionalna kontakt tačka.

”Za nacionalnu kontakt tačku, koja će biti centralna kontakt tačka između Europola i drugih nadležnih organa Crne Gore, ovim putem određuje se Odsjek za međunarodnu policijsku saradnju, Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjiih poslova”, piše u tekstu Zakona.

U tom dokumentu piše da se razmjena informacija između Europola i Crne Gore definisana Sporazumom odvija između Europola i nacionalne kontakt tačke, ali da to ne sprečava direktne razmjene informacija izmedu Europola i nadležnih organa.

Nadležni organi su državni organi u Crnoj Gori odgovorni prema nacionalnom zakonodavstvu za sprečavanje i borbu protiv krivičnih djela - Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Državno tužilaštvo i nekadašnje uprave - carina, za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i poreska.

Abazović zna ko je ko na Sky aplikaciji

Premijer Dritan Abazović sinoć je gostujući u emisiji “Načisto” autora Petra Komnenića, rekao da zna ko je na Sky aplikaciji koristio nadimke Kardinal, Komita, Tigar, Ranko, Aco.

”Tu su ljudi, što bi se reklo, sa onog spiska koji sam pominjao prije nego sam izabran na funkciju potpredsjednika Vlade”, rekao je Abazović.

Dodao je da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, ali da želi da se sazna “čitava istina za svakog od nas pojedinčano”.

Abazović je rekao da je “ova zemlja zarobljena u kriminalu”.

Odgovarajući na pitanje novinara, Abazović je rekao da je izuzetno zahvalan bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću što je rekao da je Petar Lazović bio na tajnom zadatku kada se fotografisao i dopisivao sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana i sa njima razmjenjivao informacije i oružje.

”Mislim da je to što on priča - priča za malu djecu. Petar Lazović nije mogao da bude policajac na tajnom zadatku, zato što u tom periodu to nije poznavao naš zakon. To je priča za malu djecu i zato sam mu zahvalan, kao što sam zahvalan Demokratama što su ga sačuvali (Katnića - prim. aut.) u periodu značajnom za Crnu Goru da isporuči neke rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala koji su vidljivi”, rekao je Abazović.

Podsjetio je i da su pripadnici škaljarskog kriminalnog klana imali svoje policajce koji su sa njima komunicirali preko Sky aplikacije, navodeći primjer uhapšenog Dalibora Medojevića.

Lazović u službi od 2012. godine?

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, Petar Lazović prije deset godina zaposlen je u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Njegov otac, Zoran Lazović, krajem 2020. godine kazao je da mu oba sina rade u bezbjednosnom sektoru i da imaju 20, odnosno 11 godina penzionog staža.

Uzimajući u obzir da pripadnici bezbjednosnog sektora imaju beneficirani radni staž, odnosno da im se na godinu efektivnog rada dodaje četiri mjeseca penzionog staža, proizilazi da je u tom trenutku on već osam godina bio u službi.

Europol daje podatke, ali i rok od šest mjeseci za odluku

Crnogorski istražitelji moraju najkasnije u roku od šest mjeseci obavijestiti Europol da li su i u kojoj mjeri podaci koji su im dostavljeni neophodni za svrhu za koju su dostavljeni.

Ukoliko nijesu neophodni, podaci se moraju brisati, propisano je Zakonom o potvrđivanju sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Crne Gore i Evropske policijske kancelarije.

Specijalni tužilac Saša Čađenović odluku da nema dokaza da je Petar Lazović počinio krivično djelo donio je tačno šest mjeseci nakon što im je Europol dostavio transkripte, a samo četiri dana prije izbora novog Tužilačkog savjeta.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prije dva dana za “Vijesti” je rekao da je Specijalno državno tužilaštvo, a ne Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu.

”Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obavještavao pretpostavljene, što je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela”, rekao je Katnić.

Dodao je i da se nikada ne hapse vlastiti agenti: “Makar nisu do sada”.

Poput Petra Lazovića, i njegov otac Zoran, doskorašnji pomoćnik direktora Uprave policije, navodno je službeno prije desetak godina bio na svadbi tada optuživanog narko-bosa iz Rožaja, Safeta Kalića.

Bonus video: