VIDEO Uhapšen predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, Zejak, Lješković, Jović i Radinović

Jovanić se sumnjiči da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim djelima, oštetila državu za više desetina miliona eura

260405 pregleda 389 komentar(a)
Jovanić, Foto: Boris Pejović
Jovanić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2022. 15:57h

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, zbog osnovane sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim djelima, oštetila državu za više desetina miliona eura, saznaje Televizija Vijesti.

Pretresi prostorija Privrednog suda počeli su rano jutros i njima je prisustvovao i sam Jovanić.

Osim Jovanića, u akciji koja se izvodi po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, uhapšeno je još desetak osoba iz više crnogorskih gradova. Uhapšeni su stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković i Radovan Radinović, advokatica Snežana Jović, te vlasnici firmi za privatna obezbjeđenja Pavić Globarević i Darko Perović.

Sagovornici TV dodaju da se za jednom osobom intenzivno traga.

Mediji, pojedine sudije Privrednog suda, NVO ali i međunarodna zajednica su godinama ukazivali da se u Privrednom sudu dešavaju brojne zloupotrebe, koje koštaju državu milione eura...

Blažo Jovanić
foto: Boris Pejović

Zbog toga je prošle godine mijenjan Zakon o stečajnom postupku, koji je stupio na snagu 17. januara ove godine, nakon čega je Ministarstvo pravde u vrijeme dok je državni sekretar bio Andrej Milović, formiralo Komisiju za ispitivanje znanja stečajnih upravnika.

Milović je tada za “Vijesti” kazao da postoje “ozbiljne indicije na koje ukazuju i predstavnici međunarodne zajednice da u Crnoj Gori postoji tzv. stečajna mafija, koju čini mreža korumpiranih sudija i stečajnih upravnika...”.

”...A koji su u sprezi sa onim djelovima društva odgovornim za preuzimanje milionske imovine, pogotovo državne, po bagatelnim cijenama, stičući enormno bogatstvo na štetu Crne Gore i njenih građana, kao i radnika velikih državnih preduzeća, koja su na ovaj način uništena i pretvorena u privatnu svojinu osoba bliskim prethodnom režimu. Postoje i prijave u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv krakova ove korumpirane mreže, koji vode do samog vrha tzv stečajne mafije", poručio je nedavno Milović.

Prva grupa za testiranje stečajnih upravnika bila je početkom aprila, a tada se na ispitu nijesu pojavili Zejak, Radičević, Jović...

Zbog formiranja Komisije Ministarstva pravde i testiranja, 31. marta ove godine su zajedničko saopštenje poslali predsjednik Privrednog ali i predstvanici Komore stečajnih upravnika, a vezano za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju. Na sastanku su tada sa Jovanićem bili predstavnici Komore Saša Zejak, Predrag Rakočević...

SDT je još krajem 2019. počelo da istražuje da li su stečajni upravnici i sudije Privrednog suda umiješani u malverzacije zbog čega je država, navodno, oštećena za desetine miliona eura.

SDT je u junu naredne godine predmet na nadležnost ustupilo podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu, koje je tokom izviđajnog postupka u oktobru 2021. godine tražilo finansijsko vještačenje dokumentacije u spornim predmetima stečaja.

Bonus video: