Medenica uticala u korist kumova?

SDT utvrđuje da li je Medenica u dva sudska predmeta protivzakonito uticala na štetu države, a u korist privatne kompanije “Carine”. Čedomir Popović saopštio Vijestima da ga tim povodom niko nije kontaktirao i naglasio da je uvijek poslovao u skladu sa zakonom

75825 pregleda 79 komentar(a)
Ponovo je privodili na saslušanje u SDT: Medenica, Foto: Boris Pejović
Ponovo je privodili na saslušanje u SDT: Medenica, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo utvrđuje da li je dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u još dva sudska predmeta protivzakonito uticala na štetu države, a u ovom slučaju u korist privatne kompanije podgoričke firme “Carine” Čedomira Popovića, sa kojim je u kumovskim vezama.

”Vijestima” je od više izvora iz istrage potvrđeno da je Medenica pred specijalnom državnom tužiteljkom Natašom Bošković juče saslušana upravo zbog sumnje da je, navodno, uticala na rad nekih sudija, koje su dužile predmet u kojem je jedna od stranaka bila firma “Carine”...

Vlasnik te kompanije, međutim, u izjavi “Vijestima” kazao je da nema podatak da Medenicu SDT istražuje i zbog sudskih predmeta, a u kojima je jedna od strana bila njegova kompanija.

”Niti nas je ko zvao, niti obavještavao o bilo kakvom postupku u kojima se pominje kompanija ‘Carine’. Želim da naglasim da je naša firma imala nekoliko sporova pred crnogorskim sudovima, da nikada nijesmo na bilo kakav način uticali na odluke, a samo u protekle dvije godine Vrhovni sud je presudio u nekoliko sporova, nakon kojih su ‘Carine’ isplatile gotovo 400.000 eura”, kazao je Popović.

Tužiteljka Bošković, prema podacima “Vijesti”, u svojstvu svjedoka uzela je juče izjavu od sudije hercegnovskog Osnovnog suda Jovana Stankovića, a u postupku koji je formiran protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda.

Prema pouzdanim saznanjima, Stanković je dao svjedočki iskaz nakon što je SDT prikupilo dokaze na osnovu kojih se sumnja da je Medenica, navodno, izvršila protivzakoniti uticaj u još dva sudska predmeta, a u kojem je u toku parničnog postupka pred sudom u Herceg Novom, prvostepenu presudu donio taj sudija.

Nakon saslušanja Medenice, koja je pred tužiteljkom dala pojašnjenja o spornim predmetima, SDT je tražilo produženje pritvora za još dva mjeseca, zbog mogućeg uticaja na svjedoke i saizvršioce u sumnjivim manipulacijama tokom sudskih presuda i kasnije revizije pred Vrhovnom sudom.

foto: BORIS PEJOVIC

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici je prihvatilo predlog SDT-a i produžilo još dva mjeseca pritvor Medenici, potvrdila je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću tog suda Marija Raković.

Podaci “Vijesti” iz istrage ukazuju da je za tužilaštvo, navodno, sporan parnični predmet beogradske firme PKB, protiv tužene kompanije “Carine” a radi utvrđivanja prava svojine i korišćenja vrijedne zemlje nekadašnjeg “Južnog Jadrana”, koju je na javnoj licitaciji 2004. godine od države kupio Popović.

Prvostepena presuda u tom predmetu donijeta je u junu 2012. godine u Osnovnom sudu u Herceg Novom, što je kasnije tokom 2013. potvrđeno pred Višim sudom u Podgorici, Apelacionim sudom, a potom je i Vrhovni sud u junu te godine donio presudu da se revizija odbija kao neosnovana.

”I pod pretpostavkom da je tužilac jedini pravni sljedbenik bivše PKB, a time aktivno legitimisan u ovom sporu (nije dostavio odluke koje su pratile svojinsku i upravljačku transformaciju), nije dokazao da je predmetna imovina u postupku razgraničenja i reorganizacije pripala njemu. Naprotiv, rezultat dokaznog postupka upućuje na zaključak da je pripala pravnom prethodniku tuženog Južni Jadran, kao jednom od OUR-a, te je na osnovu valjanog pravnog posla prešla na tuženog”, piše u presudi Vrhovnog suda, kojim je u to vrijeme rukovodila Medenica.

Vlasnik “Carina” u razgovoru sa novinarkom “Vijesti” nekoliko puta je ponovio da odgovorno tvrdi da je 2004. godine tokom privatizacije potpuno legalno na javnoj licitaciji kupio vrijednu imovinu “Južnog Jadrana”, te da je kasnije akcije kupovao i od radnika, penzionera, fondova.

”Mi smo to legitimno kupili od države Crne Gore, a da li je ona to nekada davno uknjižila valjano nije pitanje za našu kompaniju”, naveo je on.

Popović je potvrdio da je u kumovskim vezama sa porodicom Medenica, te da je njegova supruga školska prijateljica sa Vesnom Medenicom.

Medenica je uhapšena 17. aprila pve godine jer je SDT vjeruje da je vijeće sudija Vrhovnog suda u sastavu - predsjednica Radojka Nikolić i članovi Natalija Filipović, Rade Kovačević, Vesna Jočić i Branimir Femić, odlučivalo o reviziji za čiji dogovoreni ishod je njihova tadašnja šefica, navodno, uzela tri stana.

U tom sporu tuženi je bila podgorička kompanija “Fab live”, kojoj je odgovaralo da Vrhovni sud odbije reviziju, što je i učinjeno, a u kompaniju je tužila budvanska firma “Gugi komerc”.

Prema transkriptima, koje je SDT-u, dostavio Europol, osumnjičeni Miloš Medenica, sin dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda, preko posrednika uzimao je i novac od osoba, koji su vodili sporove u Vrhovnom sudu.

”Okrivljena Vesna Medenica preko trećeg lica prihvatila je obećanje mita za drugog, da korišćenjem svog službenog položaja posreduje da se izvrši neka službena radnja”, konstatovala je tužiteljka Bošković u spisima dostavljenim Višem sudu.

“Dok ne dođu nezavisni tužioci”...

Vrhovni sud Crne Gore krajem 2016. godine poništio je Odluku Upravnog suda koja je obavezivala preduzeće “Carine” da plati 900.000 eura poreza na promet.

Ta kompanija 2008. godine dokupila je kompletnu imovinu državnog preduzeća “Južni Jadran”, pa je Popović imao 95 odsto udjela u vlasništvu.

Vijesti nemaju informaciju da je SDT saslušavao Medenicu konkretno po ovom slučaju.

Riječ je o trgovini u kojoj su dva pravna lica, oba u većinskom vlasništvu Popovića međusobno trgovala, odnosno Popović je trgovao sa samim sobom.

Te godine Područna jedinica Poreske uprave iz Herceg Novog angažovala je ovlašćene procjenitelje koji prometovanu imovinu procjenjuju na 31 milion i donijela rješenje po kojem su preduzeće “Carine”, dužni da plate 900.000 eura poreza na promet, plus propadajuće kamate.

Tada su manjinski akcionari saopštili da se taj predmet vuče od Poreske uprave, Ministarstva finansija, Upravnog suda, pa do Vrhovnog suda...

Poreska Uprava, postupajući po sugestijama Vrhovnog suda, prihvatila je procjenu imovine preduzeća “Južni Jadran” AD koju su uradili Popovićevi procjenitelji i njegova poreska obaveza je sa blizu milion eura, spala na 250 hiljada eura.

Međutim, ovaj ni to nije platio.

”Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je ljetos rekao da je predmet u izviđaju, što je za nas bilo ohrabrujuće. Danas nam je jasno da će to dugo da se izviđa i da moramo istrajati dok Crna Gora ne dobije profesinalne, nezavisne i hrabre istražne organe”, pisalo je u saopštenju NVO “Južni Jadran”, u januaru 2017. godine.

U studiji slučaja “Južni Jadran” koji je sačinio MANS, navodi se da je podgoričko preduzeće “Carine”, koje se pojavilo kao kupac prvog paketa akcija, a za koji je izdvojilo zanemarljivo nisku cijenu, umjesto prave privatizacije, tu firmu gurnulo u dugove i likvidaciju, oduzimajući joj pri tome vrijedne nepokretnosti.

”Ovaj slučaj prikazuje i jedan od modela ponašanja privatizacionih tajkuna, koji su se pojavili kao kupci nekada bogatih firmi upravo zbog njihovih nekretnina, i ukazuje na zloupotrebu službenog poslovanja u privredi, na račun javnog i naročito interesa manjinskih akcionara”, navodi se u studiji.

Podsjećaju da je Popovićeva firma prvo kupila 30 odsto akcija Turističko-ugostiteljskog preduzeća “Južni Jadran”, koje je posjedovalo veliki broj nepokretnosti u Herceg Novom.

Popović je, navodi se, nastavio da otkupljuje akcije od građana...

U odnosu na nepokretnosti koje su nekada pripadale “Južnom Jadranu”, režim prava korišćenja “Carine” su zadržale do 2010. godine, tražeći konstantno da imovina sa prava korišćenja pređe u pravo svojine.

Upravni sud tada presuđuje u korist države, ali Vrhovni sud poništava i to rješenje...

Bonus video: