Boričić: Burić i Ivanović su mi spremali hapšenje

Teške optužbe tužioca Nikole Boričića na račun kolega na sjednici Tužilačkog savjeta

56245 pregleda 28 komentar(a)
Boričić juče tokom intervjua na sjednici Tužilačkog savjeta, Foto: Biljana Nikolić
Boričić juče tokom intervjua na sjednici Tužilačkog savjeta, Foto: Biljana Nikolić

Podgorički tužilac Nikola Boričić optužio je koleginicu Đurđinu Ivanović da je pokušavala da osujeti njegov izbor za šefa podgoričkog tužilaštva, a da je onda sa nekadašnjim v.d. VDT-a Draženom Burićem navodno tražila njegovo hapšenje.

To je saopštio tokom jučerašnje, višesatne sjednice Tužulačkog savjeta (TS), na kojoj se birao rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Boričić je izgubio u toj trci od kolege Duška Milanovića, ali je njegovo obraćanje članovima TS, obilježilo sjednicu krovnog tijela u tužilačkoj organizaciji.

Tužilac iz Podgorice na početku intervjua tražio je izuzeće člana TS-a, tužiteljke Ivanović, je jer ona, kako je naveo, ljetos prilikom pauze Konferencije državnih tužilaca rekla: “Neće ga Boričić biti rukovodilac Podgorice, ja vam dajem riječ”.

On je tvrdio i da je Ivanović bila jedna od glavnih inicijatora njegove smjene sa mjesta zamjenika ODT-a Podgorica krajem prošle godine, ali i pokušaja da se na Proširenoj sjednici VDT-a pokrene discisplinski postupak protiv njega.

”Kulminacija svega je nastupila 28. jula 2021. nakon što je tadašnji v.d. VDT-a Dražen Burić podnio krivičnu prijavu protiv mene, a Đurđina Ivanović zajedno sa njim tada otišla kod glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i zahtijevala moje hapšenje. A o kakvoj se krivičnoj prijavi radi najbolje govori činjenica da je odbačena bez mog, bilo kakvog saslušanja u bilo kojem svojstvu, što znači da je osnov sumnje bio ravan nuli”, pročitao je Boričić, nakon čega je tužiteljka Ivanović zaprepašćeno reagovala.

Vršiteljka dužnosti Maja Jovanović odbila je Boričićev zahtjev, navodeći da su njegove tvrdnje “neutemeljene i nijesu potkrijepljene bilo kakvom činjenicom, koja bi išla u prilog zahtjevu za izuzeće tužiteljke Ivanović”.

Jovanović
Jovanovićfoto: Luka Zeković

Ona je navela i da je tužiteljka Ivanović u pisanom izjašnjenju negirala navode.

Nakon intervjua, Tužilački savjet je bodovanjem, donio odluku da Boričićev protivkandidat - predsjednik ODT-a Cetinje Duško Milanović bude izabran za novog šefa tužilaštva u Podgorici, koje je najveće po broju tužilaca, ali i predmeta u tužilačkom sistemu.

Milanović je ukupno osvojio 98,36 bodova, dok je Boričić u konačnom zbiru imao 92,82 boda.

Ucjene, pritisci, berza

Tužilac Boričić i tokom intervjua, odgovarajući na pitanja, kazao je da je za vrijeme 2021. godine kada je bio zamjenik rukovodioca ODT-a Podgorica dobro funkcionisao sa bivšim v.d. VDT-om Draženom Burićem, ali da su odnosi narušeni kada je su od njega tražene “nezakonite stvari”.

Nezakonite stvari su tražene od mene: Boričić
Nezakonite stvari su tražene od mene: Boričićfoto: SAVO PRELEVIC

”Nikakav problem nemam hijerarhijski. Nijesam imao nikada ranije dok nijesu nezakonite stvari tražene od mene, koje nijesam htio da sprovedem, bez uputstva tadašnjeg v.d. VDT-a”, kazao je Boričić, ali nije konkretizovao kakve su nezakonite radnje od njega tražene, kao ni u kojim predmetima.

Naveo je da je na dan njegove smjene sa mjesta zamjenika rukovodioca ODT-a, pred kraj prošle godine, tužilaštvo “ličilo na berzu”.

”Taj dan odnosi su narušeni, jer je taj dan - tužilaštvo ličilo na berzu. Bilo je raznih pritisaka, ucjena, a ako neko kaže da sam ja bilo koju riječ progovorio sa bilo kojim tužiocem u vezi sa tim glasanjem tajnim, ja ću se odmah povući”, rekao je Boričić.

Pred kraj 2021. godine on je smijenjen ali ne prema predviđenoj zakonskoj proceduri, tokom tajnog glasanja svih tužilaca u ODT-u Podgorica, već nakon zaključaka sa Proširene sjednice Vrhovnog suda poslije koje je za zamjenika rukovodioca ODT-a u Podgorici postavljen Armin Selmanović...

Cetinje, MTN, poligraf

Novoizabrani rukovodilac ODT-a Podgorica tokom intervjua pričao je o složenom radu ODT-a Cetinje nakon događaja na Cetinju 4. i 5. septembra kada je u tom tužilaštvu formirano preko 40 predmeta zbog barikada, prekomjerne sile službenika UP, ali i napada na policajce...

”Nas dvoje tužilaca smo zajedno, timski, radili na tim predmetima, a da nismo bili ni na jednoj ili drugoj strani, već sve u skladu sa dokazima i objektivno”, tvrdio je Milanović.

Član TS-a Stevo Muk pitao je Milanovića kako se osjećao kada je u medijima vidio, nešto što liči na transkripte sa mjera tajnog nadzora oko slučaja sa Cetinja.

”Ja sam obavio razgovor sa rukovoditeljkom Višeg državnog tužilaštva i v.d. VDT-om da napravimo strategiju i otkrijemo kako su transkripti sa MTN završili u medijima. Prema onome što imam, radi se o fizički predmetu, koji je dospio u medije. Zbog tih radnji, ne bih više otkrivao, ali sam spreman da sarađujem korak više i da idem odmah sada na poligrafsko testiranje da to ja nijesam dao ili odao, a ruku bih dao i niko iz mog tužilaštva sa Cetinja. Taj slučaj treba otkriti i procesuirati da nikome više ne bi palo na pamet da manipuliše sa podacima sa mjera tajnog nadzora”, rekao je Milanović.

Oglas za šefa ODT-a Podgorica raspisan je 30. januara 2021. ali kako se tužilac dugo liječio, nije mogao da se odazove na intervju do 11. juna 2021. godine, nakon čega je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da se stopiraju svi započeti postupci izbora u tužilačkoj organizaciji.

Nakon toga, tadašnji saziv TS-a je 22. juna 2021. godine raspisao novi konkurs za rukovodioca ODT-a Podgorica, a prijave su opet dostavili Boričić i Milanović.

Na dan kada je bio zakazan intervju, 5. avgusta prošle godine, sjednica TS je zbog nedostatka kvoruma otkazana, a istog dana je tadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio sastav novog, krnjeg Tužilačkog savjeta, koji nije funkcionisao sve do 23. januara 2022. godine.

Traže spise predmeta nesreće u kojoj su stradale dvije osobe

Članovi Tužilačkog savjeta nijesu htjeli da konstatuju da li je osnovana pritužba porodice Mašnić, koju su podnijeli protiv tužiteljke iz Nikšića Sofije Lukovac, sve dok im se, kako su rekli, ne dostave kompletni spisi predmeta iz ODT-a Nikšić, posebno dokumentacija koja je napravljena nakon saobraćajne nesreće.

U tom udesu 6. jula 2018. godine kod Jasenovog polja, stradali su otac i sin - Đorđije i Vuk Mašnić.

Predsjednica Komisije za pritužbe Tatjana Begović detaljno je iznijela sve podatke o slučaju, naglašavajući da je troje članova Komisije imalo različit stav nakon rada u tom predmetu, jer su ona i tužiteljka Sanja Jovićević smatrale da bi trebalo da se pritužba tretira kao krivična prijava, dok je Stevo Muk imao stav da bi i Tužilački savjet trebalo da se izjasni o tome da li je osnovana...

Član TS-a Borivoje Đukanović naveo je da je kategoričan da su tokom uviđaja nesreće “krivično-procesne odredbe 135 i 136 najgrublje ignorisane, jer nema valjanog uviđaja nezgode, a da se prije toga ne angažuje sudski vještak saobraćajne struke”: “Tražim da nam se dostave kompletni uviđajni spisi, fotoelaborat, postupanje, ali i sve radnje tužiteljke Sofije Lukovac. Zbog toga predlažem da odložimo konstatovanje o pritužbi”.

TS je predstavniku porodice Neđeljku Mašniću dozvolio prisustvo tokom razmatranja njihove pritužbe.

”Konačno je ovaj saziv TS-a našao za shodno da pozove porodicu i omogući prisustvo. Mi smo istrajni da se objektivno i na pravno utemeljen način dokaže krivica tužiteljke. Pohvalno reagujemo na zahtjev članova da se na sljedećoj sjednici izvrši detaljan uvid u kompletan uviđajni spis... i svi dokazi koji demantuju postojanje znakova upozorenja o radovima na putu, a koji su se željeli prikazati da niko ne bi odgovarao”, rekao je Mašnić “Vijestima”.

Bivši saziv TS je 2019. odbacio prvi pritužbu Mašnića, ali su oni u februaru dostavili novu, sa izjavom policajca Ranka Ćetkovića, koji je pred Unutrašnjom kontrolom tvrdio da je neprecizno unio podatke tokom uviđaja...

Pomoć SDT-u stiže početkom juna

Vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović najavila je da bi početkom juna, Tužilački savjet mogao da odobri da se tužioci Vukas Radonjić i Tanja Čolan-Deretić kao i i kandidat za tužioca Jovan Vukotić upute u SDT, jer je to tražio novi GST Vladimir Novović.

Ona je pojasnila da bi već naredne sedmice trebalo da izmijene Poslovnik TS-a, a potom i da se izabere Komisija za napredovanje nakon čega će se stvoriti zakonski uslovi da se zakažu intervjui sa kandidatima, koji su se prijavili za četiri mjesta u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

”Računam da bi to u narednih 15-ak dana to mogli da završimo uz dobru volju svih vas. Moram da vodim računa o svim tužilaštvima, broju tužilaca, rasporedu rada, tako da kada se sve ovo okonča možemo da odgovorimo na zahtjev GST-a”, kazala je Jovanović.

Bonus video: