Nije dokazano da su oštetili Telekom za 2,3 miliona

Oleg Obradović i Miodrag Ivanović oslobođeni optužbe da su zloupotrebom položaja oštetili telekomunikacionu kompaniju

26658 pregleda 36 komentar(a)
Obradović i Ivanović juče dolaze na izricanje presude, Foto: Boris Pejović
Obradović i Ivanović juče dolaze na izricanje presude, Foto: Boris Pejović

Nakon svestrane i pažljive analize dokaza, sud je nedvosmisleno zaključio da nije dokazano da su Oleg Obradović i Miodrag Ivanović izvršili krivična djela.

To je između ostalog saopštila sutkinja Evica Durutović, obrazlažući prvostepenu, oslobađajuću presudu bivšim čelnicima Telekoma.

Oni su optuženi da su kao saizvršioci, zloupotrebom položaja, pribavili korist od 2,3 miliona eura kompaniji “Rawleigh Trading” iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija, a na štetu “Moneta” i “Telekoma”.

”U sudskom postupku izveden je veliki broj dokaza tužioca i odbrane, kao i oni koje je sud pribavio, a sve da bi se utvrdile odlučne činjenice. Nakon svestrane i pažljive analize dokaza sud je nedvosmisleno zaključio da nije dokazano da su Obradović i Ivanović izvršili krivična djela. Naglašavam, nije dokazano. Sud sudi samo ono što se okrivljenima stavlja na teret. Nedvosmisleno je utvrđeno da je održana IV sjednica borda direktora ‘Telekoma’, na kojem je usvojen predlog da se zaključi ugovor o pružanju konsultantskih usluga od firme ‘Rouling’. ‘Telekom’ je odobrio da ‘Monet’ zaključi ugovor, a ovlašćeni su da ga potpišu bili Obradović i Ivanović. Ugovor je zaključen 27. 10. 2005. godine, a predmet ugovora je bio da se ispita tržište Srbije, Republike Srpske, Kosova i Albanije. Firma ‘Rouling’ je bila zadužena za analizu i ispitivanje tržišta telekomunikacija. Za konsultantske usluge, 7. 11. 2005. plaćen je iznos od 400.000 eura i 28. 12. 2005. godine, iznos od 1.840.000 eura. Sporno je bilo to da li je ‘Rouling’ ispunio ugovornu obavezu. Svjedoci su izjavili da novac ne bi bio isplaćen da ugovorne obaveze nisu ispunjene. Sud je mogao da zaključi samo jedno. Firma ‘Rouling’ je ispunila ugovornu obavezu i dostavila je izvještaj, tako da nije dokazano da su Obradović i Ivanović počinili krivično djelo”, rekla je sutkinja Durutović.

Odbrana: Očekivana odluka

Branilac okrivljenih, advokat Zoran Piperović, saopštio je novinarima da je oslobađajuća presuda za odbranu apsolutno očekivana.

”Važno je da pošaljemo signal onima koji će vjerovatno nakon ove odluke da imaju primjedbe. To su razne NVO i vjerovatno političke partije. Dva detalja su bila ključna u ovom predmetu. Da li ima naručenog posla između ‘Mađar Telekoma’ i firme ‘Rouling’ i ko je platio navedeni iznos? Nesumnjivo je utvrđeno da 2,3 miliona eura nije uplatio ni Oleg Obradović, ni Miodrag Ivanović. Došli su svjedoci Mađari, finansijski direktori, koji su rekli da su ih oni uplatili. To su bile dvije sporne činjenice koje je sud raspravio. Odbrana je očekivala ovakvu presudu. Drugačija se nije mogla donijeti”, kazao je on.

Piperović
Piperovićfoto: Boris Pejović

Piperović je konstatovao da u ovoj državi “izgleda niko ne smije da bude oslobođen”.

”Ovdje maltene treba da se promijeni Zakonik o krivičnom postupku i da niko ne smije da se oslobodi. Ko god se oslobodi, svi skoče, zašto ga je sud oslobodio. Pa valjda je zakon normirao zbog čega neko i kada treba da bude oslobođen. Treba li neko da bude osuđen iako nema dokaza. Ako živimo u takvoj državi, onda je ok. Ne treba ni odbrana, već samo sud da presudi da bi se zadovoljli neki koji se hvale zakonitošću”, izjavio je Piperović.

Negirali optužbe

Na suđenju u aprilu 2019. godine, iznoseći odbranu pred Višim sudom, Obradović i Ivanović negirali su optužbe da su zloupotrebom službenog položaja oštetili “Telekom”.

”Ugovor s kompanijom ‘Rawleigh Trading’ o ispitivanju tržišta u Albaniji, Kosovu, BiH, kao i Crnoj Gori potpisan je sedam mjeseci nakon što je ‘Telekom’ Crne Gore privatizovan, odnosno prodat Mađar telekomu. Od 15. marta 2005. godine, ‘Telekom’ je privatna firma i njime upravlja Odbor direktora koji je činilo pet Mađara, predstavnik američkog fonda KKR Slavko Caričić i ja koji sam predsjedavao ovim odborom”, pojasnio je Obradović.

presuda Telekom, Oleg Obradović, Miodrag Ivanović
foto: Boris Pejović

Tada je dodao je da je taj odbor direktora upravljao kompanijama Monet i Internet, koje su bile u stoprocentnom vlasništvu Telekoma Crna Gora.

”Kompanije Monet i Internet su imale svoje izvršne direktore, ali njima je upravljao odbor direktora Telekoma”, pojasnio je Obradović i dodao da je angažovanje firme za ispitivanje tržišta u zemljama koje okružuju Crnu Goru inicirao “Dojče Telekom”, u čijem vlasništvu je “Mađar Telekom”.

”U petogodišnjem biznis planu, koji su donijeli Njemci i Mađari, nalazi se plan širenja ‘Mađar Telekoma’ u zemlje regiona. Zbog dobre strateške pozicije, plan je bio da se na ova tržišta uđe preko Crne Gore, ali je prethodno neophodno bilo ispitati ova tržišta. Na zahtjev Mađara, mi smo predložili beogradsku konsultantsku kuću Ces Mekon. Mađari su se saglasili s našim izborom”, pojasnio je Obradović.

Dodao je da je Ces Mekon, zbog učešća u privatizaciji “Telekoma Srbije”, tražio da kompanija “RawleighTrading” u njihovo ime potpiše ugovor o ispitivanju tržišta na Kosovu, Albaniji, BiH i Crnoj Gori, kako ne bi ugrozili posao sa srpskim Telekomom.

Pojasnio je da on nije donosio odluku da se taj ugovor zaključi, kao i da nije sam određivao da preduzeće “Rouling” odradi analizu, već da je tu odluku donio Odbor direktora “Telekoma Crne Gore”, uz saglasnost najodgovornijih ličnosti iz “Mađar Telekoma”.

”Optužnica nije trebalo da bude podignuta jer je kompanija ‘Rawleigh Trading’ u potpunosti odradila dogovoreni posao ispitivanja tržišta susjednih zemalja o čemu postoje izvješaji”, kazao je Obradović.

Tada je naglasio da 14 godina trpi medijsku harangu i da njegova djeca odrastaju uz aferu “Telekom”.

Optuženi Miodrag Ivanović je tada potvrdio sve navode Obradovića i rekao da nije učestvovao u ugovaranju posla sa “Roulingom”, već da su to odradili Tomaš Marloj i Pol Kuštra koji su bili zaduženi za strateška pitanja u kompaniji.

”U sve sam kasnije uključen jer sam bio na čelu ‘Moneta’, koji je trebalo da izvrši plaćanje. Ugovor je usvjen jednoglasno i nikad niko nije pravio problem niti je smatrao da je izigran. U momentu kada je ‘Rouling’ ispunio svoje obaveze, račun za isplatu nakon provjere je potpisala direktorka kontrole finansija ‘Moneta’, potom finansijski direktor Moneta, pa direktor finansija Telekoma Crne Gore. Tek nako ta tri potpisa račun je donijet kod mene na potpis i proslijeđen predsjedniku odbora direktora Crnogorskog Telekoma”, kazao je Ivanović.

Imali saglasnost da zaključe ugovor

Na suđenju bivšim čelnicima “Telekoma” održanom u oktobru 2019. godine, u Višem sudu pročitani su iskazi predstavnika “Mađar Telekoma”, koji su bili članovi Upravnog odbora Telekoma Crna Gora.

Suština njihovih iskaza, koje su dali pred policijskim organima u Budumpešti, je da su okrivljeni Oleg Obradović i Miodrag Ivanović imali saglasnost Upravnog odbora “Telekoma” da zaključe i potpišu ugovor i da s računa “Moneta” plate usluge kompaniji “Rawleigh Trading”...

Ni udaljenih sumnji

Donedavni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, početkom 2019. godine, saopštio je da predsjednik države Milo Đukanović i njegova sestra, advokatica Ana Đukanović, nisu uključeni u malverzacije oko prodaje Crnogorskog Telekoma.

On je tada pred novinarima kazao da je u tom predmetu istraga obustavljena u odnosu na advokatsku kancelariju Ane Đukanović, jer su ustanovili da su oni pružili konsultantske usluge koje su naplatili 580.000 eura.

“Ova kancelarija je imala ugovor s Telekomom Crne Gore i to nakon što je Telekom kupljen, odnosno privatizovan od strane Mađar Telekoma i nakon toga su sa Mađar Telekomom sklopili ugovor o određenim advokatskim, konsultantskim i drugim uslugama i na osnovu tog ugovora ispunili te konsultantske usluge i dostavili proizvod, a Mađar Telekom im za to platio. Mi smo to provjeravali, vidjeli da nema osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo i taj dio je obustavljen”, rekao je tada Katnić.

On je istovremeno poručio da je optuženi biznismen Duško Knežević od tog posla nezakonito prihodovao više od 4,5 miliona eura, na račun navodnih konsultantskih usluga, kao i da nema ni “udaljenih sumnji” da je Milo Đukanović učestvovao u bilo kom krivičnom djelu u vezi sa prodajom Telekoma.

”Fino sam kazao gdje je novac od Telekoma otišao i ko su vlasnici tih firmi do stepena osnovane sumnje... U odnosu na ovo lice (Milo Đukanović) nema ni udaljene sumnje da je u bilo čemu ovome učestvovalo. Dakle, ispituje se da li je neko počinio krivično djelo... U ovom slučaju to su krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju, utaja poreza, pranje novca... Ako bi neki novac iz ovih krivičnih djela bio iskorišćen za gradnju bilo koje vile..., mi ćemo to utvrditi finansijskom istragom”, kazao je on.

U martu 2014. godine, ambasada SAD zvanično je potvrdila da je njihova Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) došla do dokaza da je bilo podmićivanja u Crnoj Gori u slučaju privatizacije Telekoma. U aprilu 2015. godine, tužilaštvo je dobilo dokumentaciju iz SAD.

Iz dokumenata suda u Njujorku proizilazi da SEC tvrdi da je advokatica Đukanović primila mito u ime brata Mila Đukanovića nakon privatizacije Telekoma. Đukanovići su to negirali.

Iz dokumentacije povodom tužbe za korupciju protiv tri tadašnja direktora Mađar Telekoma, proističe da je Obradović odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora između firme Sigma i Telekoma, za koji SEC tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje “sestre najvišeg zvaničnika”.

Bonus video: