Optuženi za pljačku Pošte ostaju iza rešetaka

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija - 423.000 eura

8272 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Apelacioni sud odbacio je kao neosnovane žalbe branilaca osumnjičenih za pljačku Pošte u Nikšiću i produžio pritvor Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću i Petru Zolaku.

Optužnica je, osim protiv njih, podnijeta i protiv Nemanje Miljkovića, Srđana Svjetlanovića, Davida Banjca i Stefana Regojevića.

O zakonitosti tog akta Višeg državnog tužilaštva, podgorički Viši sud raspravljaće 10. juna.

”Osnovano je prvostepeni sud produžio pritvor okrivljenima K. M., A. S. i Z. P. po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač. 1 ZKP-a. Ovi okrivljeni su osnovano sumnjivi da su izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret predmetnom optužnicom VDT-a u Podgorici, pa imajući u vidu težinu krivičnog djela, koja se ogleda kroz visinu Krivičnim zakonikom propisane kazne za isto, te da okrivljeni u narednom dijelu krivičnog postupka mogu biti oglašeni krivim za isto i osuđeni na relativno visoku kaznu zatvora, koja ih činjenica, objektivno posmatrano, ne može ostaviti ravnodušnim u njihovom odnosu prema pravosudnim organima Crne Gore, a u smislu odazivanja na pozive od strane istih ili da se daju u bjekstvo i skrivanje za slučaj da se nađu na slobodi. Dovodeći ove činjenice (životnu situaciju u kojoj su se našli okrivljeni) u vezi sa činjenicom da su neki od saizvršilaca u bjekstvu, kao i to da je prema podacima iz spisa predmeta okrivljeni K. M. ostvarivao intenzivnu neposrednu komunikaciju sa licima iz B. i H., koja ukazuje na njegove razvijene socijalne veze sa licima van područja Crne Gore, da su okrivljeni A. S. i Z. P. strani državljani-državljani BiH, te da iz spisa predmeta proizilazi da su isti sa razvijenim i izgrađenim društvenim vezama u BiH, od kojih veza mogu zatražiti i dobiti pomoć u skrivanju i bjekstvu, kao i da su su okrivljeni A. S. i Z. P. van Crne Gore lišeni slobode po međunarodnoj potjernici, to i po ocjeni ovog vijeća navedene činjenice čine opravdanim produženje pritvora ovim okrivljenim po pritvorskom osnovu iz čl.175 st.1 tač.1 Zakonika o krivičnom postupku, s obzirom da u svojoj ukupnosti ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenih za slučaj da se nađu na slobodi”, piše između ostalog u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija - 423.000 eura.

Istraga je pokazala da je optuženi Miljković, po unaprijed utvrđenom planu, sa Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije i nakon pljačke Pošte. Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka Karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca “folksvagen transporter” podgoričkih tabli, navodi se u optužnici.

Optuženi Albijanić je 11. septembra po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip “nissan qashqai” bosanskih tabli, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice.

Džip je, piše, preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke. U tom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su “citroenom cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević.

”Optuženi Zolak je u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao i trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem. Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra, oko 9 sati, optuženi su u džipu čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Shvativši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji je jedan pogodio Mrdaka u grudi”.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Bonus video: