Sedmočlanoj grupi do 20 mjeseci zatvora za šverc marihuane

Prema optužnici, 3. aprila 2017. godine, optuženi su neovlašćeno, radi prodaje, stavili u promet 14.617,11 grama marihuane upakovane u 30 PVC kesa

6169 pregleda 2 komentar(a)
Davidović (lijevo) juče nakon izricanja presude, Foto: Jadranka Ćetković
Davidović (lijevo) juče nakon izricanja presude, Foto: Jadranka Ćetković

Sedmočlanoj grupi uhapšenoj u akciji “Artur” 2017. godine, koja se tereti zbog kriminalnog udruživanja i neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanje u promet opojnih droga, u Višem sudu u Bijelom Polju juče su izrečene zatvorske kazne.

Dragan Aković (42) iz Berana osuđen je na 17 mjeseci, Emil Ciriković (31) iz Rožaja na 20, Sead Kurpejović (30) na 18 mjeseci zatvora, Elvis Palavrtić (30) iz Plava na 15 mjeseci, Dragoljub Davidović (50) iz Berana na 14 mjeseci.

Takođe, Elfad Kurpejović (37) iz Rožaja osuđen je na četiri mjeseca, a njegov sugrađanin Albin Hot (36) na tri mjeseca zatvora.

I u ponovnom postupku optuženi su negirali da su počinili djelo koje ime se stavlja na teret.

Obrazlažući presudu, sudija Ivan Adamović, međutim, kazao je da je izvedenim dokazima utvrđeno da su optuženi počinili djela stavljena im na teret.

”Glavni dokazi u ovom postupku su bili transkripti njihovih razgovora, za koje je sud ocijenio da su zakonito pribavljeni. U tim razgovorima nesporno je da pokušavaju da razgovaraju šifrovano. Kada su dva lica uhapšena, iako nisu u rodbinskim vezama, prenoseći informaciju o tome, članovi te grupe izgovaraju šifrovane riječi: ‘Umrla je majka’, ‘čija majka, samo da nije naša’... Utvrđeno je da se radi o kriminalnoj organizaciji sa jasno uređenim ulogama, koju je predvodio Aković”, kazao je sudija Adamović, dodajući da su djelo, prema izmijenjenoj optužnici i shodno ukidnom rješenju Apelacionog suda, počinili “na teritoriji Crne Gore”, iako je taj termin za mjesto donekle neuobičajen.

Prema optužnici, 3. aprila 2017. godine, optuženi su neovlašćeno, radi prodaje, stavili u promet 14.617,11 grama marihuane upakovane u 30 PVC kesa.

Aković je, piše, dao novac Palavrtiću i Cirikoviću, koji su kupili drogu i prenijeli je od Plava do Rožaja. Zatim, 3. aprila 2017. godine, Ciriković, Palavrtić i Davidović su, od novca Akovića, kupili 14.617,11 grama marihuane, koju su potom predali Elfadu Kurpejoviću i Hotu da je prevezu do granice i predaju “Žutom”.

Navodi se da su oni “fijatom bravo” krenuli starim putem Rožaje - Tutin, a da je Sead Kurpejović svojim autom išao ispred njih, radi provjere da li na putu ima policije.

U autu Elfada Kurpejovića i Hota pronađen je još jedan džak sa 21 pakovanjem droge, zbog čega su njih dvojica pravosnažno osuđeni na po tri godine zatvora.

Bonus video: