Adžić Martinoviću: Radite isto što je radio Šešelj kada je u pitanju Đinđić

Poslanici Demokrata reagovali su burno, a predsjednik te partije Aleksa Bečić, iz poslaničke klupe mu je dobacio da kaže imenom i prezimenom ko to radi. "Te etikete lijepi tamo gdje si naučio, junačino", rekao je Bečić, a Adžić mu je odgovorio - "zbog toga ste nervozni, zato što znate da znam"

29837 pregleda 60 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 28.06.2022. 14:22h

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da je u proteklom periodu bilo opstrukcija u tom Vladinom resoru, i da su ih opstruirali na svim nivoima - MUP, policija, tužilaštvo i sudstvo.

Tako je počeo svoj odgovor na pitanje poslanika Maksima Vučinića, kojeg je zanimalo da li se država čuva i opstrukcijom disciplinskog postupka unutrašnje kontrole koji se vodio protiv policajca Marka Lazovića zbog udarca koji je zadao nemoćnom momku, kom su ruke bile vezane, jer su ga privodili policajci na košarkaškoj utakmici Budućnost Voli - Crvena Zvezda Beograd.

Pitao je Adžića i zbog čega nisu priveli Lazovića, koji se nije pojavio ni na jednom ročištu.

Ministar je naglasio da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu MUP-a u aprilu i maju 2019. godine sprovelo taj postupak i ocijenilo da se Lazović nije ponašao u skladu sa Kodeksom policijske etike.

Adžić je rekao da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu dostavio svoju odluku Etičkom odboru, koji je ocijenio da je prekršio Kodeks i dostavilo direktoru UP taj zapisnik.

Objasnio je da je pokretanje disciplinskog postupka u isključivoj nadležnosti starješine državnog organa, te da je taj postupak pokrenut i utvrđeno da je Lazović počinio težu povredu, na šta se on žalio.

Kazao je i da su spisi dostavljeni ODT Podgorica, koje se izjasnilo da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv Lazovića.

"Uprava policije je pred Komisijom za provjeru bezbjednosnih smetnji za dalje vršenje policijskih poslova pokrenula postupak, koji je u toku, i koji će u zavisnosti od ishoda imati poslejdice u odnosu na radno-pravni status policijskog službenika (Ljuba Milovića). Da zavisi od mog potpisa, pošto vidim da Vi pokazujete neku hrabrost, da zavisi udaljenje Ljuba Milovića sa posla od mog potpisa, još prije mjesec dana bi bio udaljen. Ali ja kao ministar sam primoran da se pridržavam pravila i procedura i zato mi je žao što se čeka da se ova aktivnost realizuje", rekao je Adžić.

To je kazao odgovarajući na pitanja poslanika Demokratske Crne Gore Vladimira Martinovića, kojeg je zanimalo da li je Uprava policije vršila provjeru imovnog stanja Ljuba Milovića i da li se on nalazi na teritoriji Cme Gore, ali i da li je ministar upoznat sa sadržajem razgovora sa Sky aplikacije koji je dostavio Europol?

Adžić je odgovorio da mu je žao što dio Martinovićevih kolega nije bio na sjednici Odbora za bezbjednost, tokom koje bi čuli određene informacije, ali i da mu je žao što Martinović ne daje podršku policajcima koji se sa malim platama bore protiv kriminalaca koji su enormno bogati.

Rekao je i da je MUP protiv Milovića pokrenuo određene postupke, među kojima je i disciplinski.

Adžić je kazao i da je na osnovu podataka dobijenih od Europola, koji se tiču se komunikacije putem Skaj aplikacije, formiran predmet u Specijalnom državnom tužilaštvu - koji se odnosi na preduzi,manje procesnih radnji u vezi sa utvrđivanjem svih činjenica u odnosu na ova lica i njihove radnje.

Rekao je i da Uprava policije - Sektor za borbu protiv kriminala preduzima radnje u tom predmetu.

"Ne možemo na osnovu političkih stavova i medijskih natpisa ljude osuživati ili zatvarati, postoje nadležne institucije koje će to raditi. Sviđalo se to vama ili ne, mi moramo poštovati Zakon. Znamo da ste izuzatno jaki u saopštenjima", rekao je Adžić.

Martinović mu je odgovorio da je sve rekao o svom radu.

"Time ste pokazali da štite mafiju u Crnoj Gori", odgovorio mu je Martinović.

Rekao je i da mu ministar nije odgovorio da li je Milović na teritoriji Crne Gore.

"Ako Vi ne vjerujete Europolu, ako smatrate da je Europol politička partija, za nas nije", rekao mu je Martinović.

Kazao je da je njegovoh prethodnika - Sergeja Sekulovića 23. novembra 2021. godine pitao da li je Milović angažovan u policiji i da li je policija provjeravala njegovo imovno stanje, ali da mu je odgovoreno da će to raditi Agencija za sprečavanje korupcije.

Rekao je da sada opravdano sumnja da im je Milović "umakao" ili da su ga namjerno pustili da napusti granice države.

Martinović je optužio Adžića da u odgovorima nije smio ni da pomene Petra Lazovića.

Martinovića je zanimalo i koliko je osoba u Crnoj Gori prijavilo da posjeduje kriptovani telefon i da li je to učinio i premijer Dritan Abazović.

Adžić mu je odgovorio da se možda vode praksom "sto puta ponovljena laž postaje istina", dodajući da u Crnoj Gori nije zabranjeno posjedovanje telefona sa kriptovanom aplikacijom, i da niko nema obavezu da to prijavi državnim organima.

"Omogućvanje ili usmjeravanje na vršenje krivični djela posredstvom ove ili bilo koje druge aplikacije ili regularne komunikacije je krivično djelo i u odnosu na to UP preduzima sve mjere i radnje", rekao je on.

Kazao je da se ti uređaji mogu nabaviti bez bilo kakve smetenje i optužio Martinovića da pokušava kriminalizovati Abazovića.

"Radite isto ono što je radio Šešelj kada je u pitanju pokojni premijer Zoran Đinđić. Zaista mi je žao vaše namjere što ste zbog politike spremni da ljude s kojima ste do skoro dijelili iste stavove, sa kojima ste jeli i pili, u ovom momentu zarad političkog profita pokušavati kriminalizovati i pokušavate ugroziti njihovu bezbjednost i život", rekao je Adžić.

Poslanici Demokrata reagovali su burno, a predsjednik te partije Aleksa Bečić, iz poslaničke klupe mu je dobacio da kaže imenom i prezimenom ko to radi.

"Te etikete lijepi tamo gdje si naučio, junačino", rekao je Bečić, a Adžić mu je odgovorio - "zbog toga ste nervozni, zato što znate da znam".

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović opominjala ih je, ali je zbog rasprave dala pauzu.

Bonus video: