Odložena kontrola optužnice protiv Vukotića, odbijen zahtjev za izuzeće Čađenovića

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović odbila je kao neosnovan zahtjev advokata Damira Lekića za izuzeće specijalnog tužioca Saše Čađenovića

6033 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2022. 13:52h

Kontrola optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo protiv Jovana V. Vukotića, iz Kotora, koji se nalazi u bjekstvu, Jovana M. Mrvaljevića, koji je u pritvoru i Vladana N. Mijuškovića, iz Nikšića, koji je u bjekstvu, optuženih za stvaranje kriminalne organizacije, odloženo je danas peti jul u Višem sudu u Podgorici.

Advokati Ognjen Radić i Branko Anđelić zatražili su odlaganje ročišta, što je sud prihvatio. Radić je zatražio kopiranje sudskih spisa, odnosno pojedinih dokaza, radi prireme odbrane, dok je Anđelić sud obavijestio da se zbog obaveza nalazi u inostranstvu.

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović odbila je kao neosnovan zahtjev branioca okrivljenog Jovana Vukotića i Vladana Mijuškovića, advokata Damira Lekića, za izuzeće specijalnog tužioca Saše Čađenovića u postupanju u ovom predmetu.

U obrazloženju se navodi da je zahtjev advokata Lekića za izuzeće specijalnog tužioca postavljen iz dva razloga.

"Prvi je da je specijalni tužilac Saše Čađenović, od strane jednog policijskog službenika uslikan mobilnim telefonom, a zatim je tu sliku proslijedio jednom od oštećenih, članu neke navodno druge kriminalne organizacije. Odlučujući o zahtjevu za izuzeće specijalnog tužioca Saše Čađenovića, nalazim da isti treba odbiti kao neosnovan. Naime, iz spisa predmeta proizilazi da specijalni tužilac preduzima mjere i radnje u skladu sa zakonskim propisima, te da ne postoji nijedan razlog za njegovo izuzeće, tj. ne postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost u postupanju", navodi se u rješenju.

Dodaje se da je je od specijalnog tužioca Saše Čađenovića uzeta izjava u kojoj je naveo da su navodi advokata Lekića za njegovo izuzeće lišeni bilo kakvog zakonskog utemeljenja za njegovo izuzeće, te se mogu cijeniti jedino kao zloupotreba procesnih prava radi odugovlačenja postupka i smatra da zahtjev za izuzeće treba odbiti kao neosnovan.

Vrhovno državno tužilaštvo je donijelo rješenje da se glavni specijalni tužilac Vladimir Novović izuzme iz ovog odlučivanja jer je kao sudija postupao u istrazi u ovom predmetu protiv osumnjičenih Vukotića i ostalih.

Optužnicom je predstavljeno da je Vukotić u novembru i decembru 2020. Godine u Crnoj Gori, tako što je putem tekstualnih poruka preko kriptovanih mobilnih telefona nudio četiri miliona eura, podstrekavao na ubistvo Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Okrivljeni Vukotić je, piše u optužnici, preko aplikacije SKY poslao Emilu Tuzoviću poruku “ako dvojicu derne, 4 će se dati”, te u nastavku komunikacije određuje da se radi o Zviceru i Kašćelanu. Od Tuzovića traži da angažuje izvjesnog Čilija, kako bi uz upotrebu eksplozivne naprave, obje osobe bile ubijene istovremeno, što je Tuzović i prihvatio.

On je radi realizacije kriminalnog plana osmišljenog od okrivljenog Vukotića, angažovao NN osobe u Kotoru da ubiju Zvicera i Kašćelana. Dodaje se u optužnici da im je Tuzović obezbijedio smještaj u stambenom objektu u izgradnji, te da je davao upustva za način, mjesto i vrijeme izvršenja krivičnog djela, tako što im je porukama aplikacije SKY, u kojima je govorio da ubistvo izvrše na izlazu iz tunela Vrmac, kada Kašćelan krene prema gradu, ali djelo nije ni pokušano. U optužnici se navodi da je Vukotić izvršio krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja.

U obrazloženju optužnice se navodi da je svjedok oštećeni Kašćelan izjavio pred specijalnim državnim tužilaštvom, da sa Vukotićem nije imao nikakav neriješen spor, odnosno ni jednu grku riječ, zbog kojeg bi mogao da pomisli da je Vukotić pripremao njegovo ubistvo.

Optužnicom je predstavljeno da je Vukotić krajem 2020. godine, sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela. Dodaje se da su vrbovali kao članove kriminalne organizacije, pa su pored NN lica, postal i Mijušković, Mrvaljević, Radovan Stanišić, Mile Jovanović, Almir Mujahodžić, Momčilo Milić, Dušan Ivanović, Hasan Turković, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, kao i Kamenko Kuč, koji je rješenjem određen za zaštićenog svjedoka.

U cilju realizacije kriminalnog plana u vršenju neodređenog broja krivičnih djela ubistvo, teško ubistvo I nedozvoljeno držanje oružja, okrivljeni Vukotić je za sebe odredio da daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih djela.

Stanišić je prihvatio da izvršava naredbe i uputstva NN organizatora, te da obezbjeđuje “štek” stanove u kojima će se kriti neposredni izvršioci krivičnih djela, dok je Jovanović prihvatio da izvršava ubistvo i teško ubistvo, Mujahodžić da prenosi poruke između članova kriminalne organizacije, a Turković da preuzima i čuva eksplozivne naprave, navodi se između ostalog u optužnici.

Bonus video: