Knežević kaže da mu je žao zbog stradanja Mrdaka, Zolak i Regojević tvrde da su mučeni

Državna tužiteljka Tatjana Begović ostala je kod navoda optužnice i predložila sudu da je potvrdi, istučući da materijalni dokazi upućuju da su okrivljeni izvršili krivilna djela

25490 pregleda 9 komentar(a)
Sa uviđaja ispred pošte u Nikšiću nakon pljačke i ubistva Mrdaka, Foto: Svetlana Mandić
Sa uviđaja ispred pošte u Nikšiću nakon pljačke i ubistva Mrdaka, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.07.2022. 11:25h

Ročište za kontrolu optužnice protiv okrivljenih za pljačku pošte i ubistvo Ljubiše Mrdaka u Nikšiću, održano je danas u Višem sudu u Podgorici, pred vanraspravnim vijećem kojim je predsjedavao sudija Boris Savić.

Državna tužiteljka Tatjana Begović ostala je kod navoda optužnice i predložila sudu da je potvrdi, istučući da materijalni dokazi upućuju da su okrivljeni izvršili krivična djela.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedmoro okrivljenih da su prilikom oružane pljačke Pošte u Nikšiću 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika fizičkog obezbjeđenja "Security Guard Montenegro" Ljubišu Mrdaka.

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija, pri čemu je jedno lice lišeno života. Maskirani razbojnici su uz prijetnju oružjem od radnika obezbjeđenja, ukrali 423.000 eura.

Advokat Ivan Šljukić, branilac optuženog Kneževića je kazao da ne postoji u spisima predmeta ni jedan pouzdani dokaz da se Knežević sa bilo kime od okrivljenih, dogovarao za izvršenje krivičnog djela.

"Ne može se izvesti ni indicija, a kamo li sumnja. Odbrana predlaže da sud obustavi krivični postupak jer nema mjesta optužbi da je osnovano sumnjiv. Predlažem da mu se ukine pritvor", kazao je Šljukić.

Izjašjavajući se o optužnici, Knežević je, kako je naglasio, jedini iz Nikšića, od svih optuženih i izrazio žaljenje zbog smrti Mrdaka.

"Veoma mi je žao zbog stradanja Mrdaka, jer sam ja jedini iz Nikšića od svih optuženih, a Mrdak je bio moj sugrađanin", naveo je on.

Okrivljeni Zolak je ukazao da je od strane crnogorske policije doživio psiho fizičku torturu u Centru bezbjednosti Banja Luka.

Kazao je da su ga vezali za radijator i tukli, tražeći od njega da im pruži dokaze i ispriča kostur slučaja.

"Policajci su mi rekli da oni znaju da ja njesam ovo uradio, ali su tražili da im kažem kostur slučaja", kazao je Zolak.

Okrivljeni Regojević je tražio da ga puste na slobodu jer je kako tvrdi nevin u zatvoru već devet mjeseci.

Optuženi Regojević je dodao da ne poznaje nikog od optuženih.

"Izjavu koju sam, dao dao sam pod batinama, uskraćivanjem hrane, vode i sna. O tome postoje dokazi", kazao je on.

Njegov branilac advokat Srđan Lješković je tražio da se u sudski zapisnik unese velikim slovima da "Regojević nije kriv". Predložio je da sud vrati tužilaštvu optužnicu i da se ukine pritvor.

Advokat Marko Radović, branilac optuženog Albijanića, naglasio je da je tužilac svoje tvrdnje zasnovao na pretpostavkama, te da je za ovo krivično djelo za koje je zaprijećena visoka zatvorska kazna, tužilaštvo moralo ponuditi još konkretnih dokaza.

Dodao je da su mjere tajnog nadzora iz perioda prije izvršenja krivičnog djela i da nisu sačinjene u skladu sa zakonom.

Optuženi Albijanić je izjavio da apsolutno nema nikakve veze sa ovim krivičnim djelom.

"Prošao sam zlostavljanje od strane policije, od stavljanja kese na glavu, šok sam preživio. Od 18. godine radim u inostranstvu, imam svoju građevinsku firmu u Hrvatskoj. Čak su došli zamnom u BiH tužilac i dva inspektora iz Crne Gore. Ovo mi je prvi put da dajem iskaz bez prinude i zlostavljanja", izjavio je Albijanić i zahvalio se sudu na tome.

Advokatica Maja Zeković, branilac optuženog Miljkovića, kazala je da je u nezgodnoj poziciji jer nije stupila u kontakt sa njim. Istakla je da optužnica nije pružila ni jedan dokaz.

"Ja sam dužna da saopštim da sam od strane Miljkovićeve porodice obaviještena da je on pretrpio zlostavljanje od strane srpske policije i da mu je ukazana pomoć zbog toga", kazala je ona.

Advokat Ljubiša Novaković, branilac Banjca, saglasio se sa kolegama da treba obustaviti krivični postupak jer nije ponuđen dokaz ko je pucao u Mrdaka, dodajući da su izostali personalni dokazi koji Banjca povezuju sa događajem.

Istraga je pokazala da je optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom se sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije i nakon pljačke Pošte. Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka Karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca "Volkswagen Transporter" podgoričkih tablica – navodi se u optužnici.

Optuženi Albijanić je 11. septembra po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip "Nissan Qashqai" bosanskih tablica, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice.

Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke.

U tom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su "Citroenom Cactus" ušli Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Optuženi Zolak je u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao i trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra, oko devet sati, optuženi su u džipu čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Shvativši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od kojih je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz "Citroena Cactus" kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje, a Regojević potom nastavio put prema Budvi.

Okrivljeni Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački. Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze, a zatim je pobjegao.

Bonus video: