Protest policajaca ispred Vlade: "Nemojte da se začudite ako usred turističke sezone 500 policajaca ode na bolovanje"

Policajac Rmandić zamolio je kolege da ne politizuju proteste, dodajući da oni neće biti saradnici onima koji žele da se bave politkom

24903 pregleda 51 komentar(a)
Protest ispred zgrade Vlade, Foto: Jelena Jovanović
Protest ispred zgrade Vlade, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 07.07.2022. 11:06h

Nekoliko stotina službenika Uprave policije okupilo se ispred zgrade Vlade. Oni su organizovali protest zbog umanjenja plata, tačnije traže da im se vrati ono što im je oduzeto od posljednje dvije plate.

"Bilo bi bolje da smo sa svojim porodicama u svojim kućama, ali natjerali su nas da dođemo u Podgoricu", kazao je na početku protesta policajac Igor Rmandić, dodajući da časni policijski posao zaslužuje poštovanje, koje, kako je kazao, nemaju.

Rmandić je zamolio kolege da ne politizuju proteste, dodajući da oni neće biti saradnici onima koji žele da se bave politkom.

"Samo jedinstveni, bez podjela i kretanja u više kolona", rekao je on.

Dodao je da se nisu okupili samo zbog plata, već i da traže poštovanje koje zalužuju.

Rmandić je rekao da više ne vjeruju obećanjima, već samo onome.što je vidljivo.

Poručio je da od policje niko ne treba da očekuje nerede i poteze koji bi ugrozili bilo koga.

Onima koji pričaju da policja nema pravo na štrajk i protest, poručio je da je to priča iz komunističkog doba.

"Imamo različitih mogućnosti. Nemojte da se niko začudi ako se, recimo, probudimo 15. avgusta usred turističke sezone i tog jutra 500 policajaca ode na bolovanje", kazao je Rmandić.

Istakao je da je većina policajaca stara oko 40 godina i sa najmanje po jednim zdravstvenim problemom.

Pitao je Vladu ko može da riješi problen, ako ona ne može da riješi problem, poručivši da nikome nije u interesu da blokira sistem i stoji na ulici na 40 stepeni, ali da se moraju boriti protiv vidlljive diskriminacije.

Rmandić je ponovio da je pojedinim policajcima, koji putuju na posao kilometrima, onemogućeno da im smjena traje 24 sata, a drugima ne, kao i da su pojedini policajci "podijeljeni" i benificiranim radnim stažom.

"Dvojica kolega sjede u istoj kancelariji, jedan ima benificirani radi staž, drugi ne. Na intervenciju idu obojica", rekao je Rmandić.

Poručio je da će u narednom periodu insistirati da se riješe svi njihovi zahtjevi, ali da neće pristati da im umanjene zarade vrate tek u oktobru.

Onim rukovodiocima koji prave opstrukcije njihovuoj borbi poručiio je da izigravanje "malih bogova" u policijskim stanicama mora da prestane.

Rmandić je pročitao zahtjeve koje će predati Vladi, a među kojima je i vraćanje umanjenja, povećanje zarada, izmjena uslova za odlazak u penziju.

Najavio je da će, ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, 2. avgusta biti ispred zgrade Vlade sa svojim porodicama.

Policajci koji su na protestu kazali su da će tada donijeti i cipele koje su im dali prije šest ili osam godina.

Rmandić je kazao da se policajci sami oblače i obuvaju i da je nemoguće naći dva policajca u istim cipelama.

Bonus video: