Uprava policije: Postupali smo u skladu sa nadležnostima, više policajca povrijeđeno u incidentu u Nikšiću

"Radi prikupljanja obavještenja privedeno je više lica, a policija u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom preduzima aktivnosti na identifikaciji učesnika ovog događaja"

39836 pregleda 35 komentar(a)
Foto: Reuters/Stevo Vasiljević
Foto: Reuters/Stevo Vasiljević

Uprava policije saopštila je da je jedan njen službenik zadobio teže tjelesne povrede, a da je više njih povrijeđeno tokom incidenta u Nikšiću.

U saopštenju navode da je do napada na policijske službenike došlo "od strane grupe osoba koja je bila okupljena na Trgu Slobode, i da je vrijeđala pripadnike policije i u njihovom pravcu bacala predmete kojima se mogu nanijeti povrede (staklene flaše, kamenice, stolice, drvene predmete, i sl.)".

"Službenici Uprave policije su, u cilju sprječavanja sukoba između dva okupljanja dvije grupe lica u Nikšiću, odbijanja napada i uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira, preduzela zakonom predviđene mjere i radnje, uključujući i upotrebu sredstava prinude u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. Danas su u Nikšiću održana dva javna okupljanja - jedno u 17.30 časova u organizaciji grupe lica na Trgu slobode i drugo okupljanje odnosno skup u pokretu sa početkom u 19.00 časova na Trgu Šaka Petrovića", saopšteno je iz policije.

Do incidenta je došlo, kako navode, nakon završenog prvog javnog okupljanja, "u kojem je više policijskih službenika zadobilo povrede, a među kojima i jedan koji je zadobio teže tjelesne povrede".

"Policija je, fizičkim prisustvom i sredstvima za zaprečavanje prolaska lica, spriječila sukob dvije grupe lica. Međutim, nakon toga je došlo do napada na policijske službenike od strane jedne grupe lica koja je bila okupljena na Trgu Slobode, a koja je vrijeđala pripadnike policije i u njihovom pravcu bacala određene predmete kojima se mogu nanijeti povrede (staklene flaše, kamenice, stolice, drvene predmete, i sl.). Napad na policiju bio je jakog inteziteta, a policijski službenici su pokazali visok stepen uzdržanosti i tolerancije. Tamo gdje je to bilo potrebno, radi uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira i odbijanja napada pripadnici policije su u skladu sa Zakonom upotrijebili sredstva prinude – hemijska sredstva", piše u saopštenju.

Navode i da se određeni broj osoba javio na ukazivanje ljekarske pomoći, između ostalog i zbog kontaminacije i upotrebe hemijskih sredstava.

"Radi prikupljanja obavještenja privedeno je više lica, a policija u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom preduzima aktivnosti na identifikaciji učesnika ovog događaja. Izvještaji o upotrebi sredstava prinude biće sastavljen u zakonom predviđenom roku, a Uprava policije će pažljivo analizirati i postupanje sopstvenih službenika i ukoliko se utvrde prekoračenja shodno postupiti", dodaje se u saopštenju.

"Povodom različitih navoda koji su se pojavili večeras u sredstvima javnog informisanja i na socijalnim mrežama, koristimo ovu priliku da podsjetimo javnost da su nadležnosti policijskih službenika, u ovakvim situacijama, ograničene na uspostavljanje javnog reda i mira, a ne na procjene ideoloških obilježja bilo koje grupe lica ili shodna reagovanja. Takođe, ne može se očekivati da policija u okviru svojih operativno-tehničkih nadležnosti riješi kompleksna pitanja koja već duži vremenski period podižu tenzije u crnogorskom društvu. Uprava policije ostaje posvećena očuvanju javnog reda i mira, ali i apeluje na sve aktere da učine ono što je u njihovoj moći da se na ulicu na prelivaju pitanja koja mogu da se riješe kroz konstruktivno djelovanje različitih društveno-političkih struktura", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: