U akciji Florida I u Crnoj Gori uhapšeno osam osoba, dovode se u vezu sa švercom 6,1 tone kokaina

U akciji su uhapšeni Nikšićanin Radislav Vojičić (39), Kotorani Dejan Golubović (62), Nebojša Pejović (55), Jovan Ercegović (27), Boško Vujović (50), Podgoričani Slavko Milić (42), Marija Vojinović Radulović (34) i Danilovgrađanin Nikola Grgurović (48)

229331 pregleda 194 komentar(a)
Jedan od uhapšenih, Foto: Printscreen
Jedan od uhapšenih, Foto: Printscreen
Ažurirano: 27.07.2022. 16:53h

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja tokom ranih jutarnjih sati uhapsili su Nikšićanina Radislava Vojičića (39), Kotoranina Dejana Golubovića (62), Podgoričanina Slavka Milića (42), Kotorane Nebojšu Pejovića (55), Jovana Ercegovića (27) i Boška Vujovića (50).

U međunarodnoj operaciji Florida I uhapšeni su i Danilovgrađanin Nikola Grgurović (48) i Podgoričanka Marija Vojinović Radulović (34).

Uprava policije saopštila je da je 28 osoba obuhvaćeno krivičnom prijavom Specijalnog državnom tužilaštva (SDT).

"Krivičnom prijavom obuhvaćeni su L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije, zatim D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore, kao i S.M. (45) i A.D. (46), državljani Republike Srbije", saopšteno je iz Uprave policije.

I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno su nedostupni nadležnim organima, a D.V. (39) je prethodno lišen slobode u Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja od ranih jutarnjih časova sprovodili su akciju hapšenja više osoba osumnjičenih za više krivičnih djela.

Među uhapšenima su osobe koje se sumnjiče da su organizatori i članovi kriminalne grupe koja je navodni u prethodnom periodu počinila više krivičnih djela, među kojima i šverc narkotika, potvrđeno je "Vijestima" iz Uprave policije.

Izvor iz kotorske policije je "Vijestima" saopštio da su u toku pretresi na više lokacija u Boki Kotorskoj.

U pitanju je međunarodna policijska akcija koja se sprovodi u više crnogorskih gradova.

Iz Uprave policije je saopšteno da je u međunarodnoj operaciji Florida I u Crnoj Gori je u sprovođenju aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije, da su izvršeni pretresi na ukupno 33 lokacijei da je tom prilikom pronađeno i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser.

"Slobode je lišeno osam osoba - R.V. (39) iz Nikšića, D.G. (62) iz Kotora, S.M. (42) iz Podgorice, N.P. (55) iz Kotora, B.V. (50) iz Kotora, N.G. (48) iz Danilovgrada, J.E. (27) iz Kotora i M.R. (34) iz Podgorice, dok su I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno nedostupni nadležnim organima. D.V. (39) je prethodno lišen slobode u Republici Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela. Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M. (31), V.L., N.M. (43), A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. lišeni su slobode na Arubi 2020. godine i oni su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Uprava policije tokom 2019. otpočela policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu osoba sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, a za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem opojne droge kokain rutom Južna Amerika – Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila. Prikupljena saznanja, stepen organizovanosti i modus operandi ukazivali su na to da je grupa bila aktivna i u prethodnom periodu.

"Priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se realizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu. Kroz aktivnosti međunarodne saradnje, razmjenu informacija, veći broj operativnih sastanaka sa organima za sprovođenje zakona Republike Srbije, Slovenije, Španije, Italije, Portugala i Holandije, definisani su pojedinčani detalji i zajednička strategija djelovanja u cilju identifikacije svih lica uključenih u predmetnu kriminalnu aktivnost, sa precizno definisanim ulogama, modusom operandi sprovođenja ovih aktivnosti uključujući i novčane transkacije između članova kriminalne organizacije i uključene međunarodne kompanije, kao i ostali fundamentalni elementi neophodni za relizaciju pojedinačno planiranih aktivnosti – zapljene i prikupljanje dokaznog materijala neophodnog za sprovođenje postupka pred nadležnim pravosudnim organima".

U saopštenju Uprave policije se navodi da je policija Portugala 30. maja 2019. godine, na lokaciji Azorska ostvra – Horta, na brodu "Yemaya", zaplijenila ukupno 500 paketa u kojima se nalazila opojna droga kokain, ukupne težine 592,9 kilograma.

"Prilikom realizacije ove aktivnosti slobode su lišena tri lica – državljanin Crne Gore, državljanin Hrvatske i državljanin Velike Britanije. Prikupljeni dokazi ukazuju da su ključne uloge u sprovođenju navedene kriminalne aktivnosti imali organizator L.C. - državljanin Italije, povezan sa mafijaškom organizacijom `Ndrangheta (koji je zbog drugih aktivnosti u Italiji već osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina) i F.R. - državljanin Crne Gore, zadužen za regrutaciju pomoraca i pružanje logističke podrške".

Saopšteno je da je krivičnom prijavom obuhvaćeno 17 osoba, od čega su 13 državljani Crne Gore.

"Nadalje mornarica Obale Slonovače je u februaru 2020. godine, na brodu „Trasgo – Nadudanma“ zaplijenila 411 kilograma kokaina i uhapsila pet lica – državljana Gane, dok su u nastavku aktivnosti uhapšena dva lica – državljani Slovenije. Za organizaciju krijumčarenja sumnjiči se isto lice kao i u prethodnom slučaju - državljanin Italije, dok je cijela grupa angažovana u konktenom slučaju bila sačinjena od 11 članova, među kojima su i dva državljanina Crne Gore. Organi za sprovođenje zakona Arube su, takođe u februaru 2020. godine, na brodu „Aressa“ zaplijenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 lica – državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od devet do 15 godina. Za organizaciju ove aktivnosti osumnjičen je V.D. - državljanin Crne Gore, koje je već ranije procesuiran zbog aktivnosti krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj potjernici slobode lišen u Republici Srbiji 13. jula 2022. godine".

Iz Uprave policije navode i da akcija "Florida I" predstavlja dio kontinuiranih mjera i radnji koje Uprava policije u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovodi u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjam narkotika na međunarodnom nivou, dominantno sastavljenih od pripadnika tzv. balkanskog kartela.

"Ovom prilikom još jednom je potvrđena veoma dobra međunarodna saradnja organa za sprovođenje zakona više zemalja koje su geografski pozicionirane na krijumčarskim rutama, kao i zemalja čiji državljani predstavljaju dio širih transnacionalnih krijumčarskih mreža, uz naglašenu logistišku, operativnu i analitičku podršku EUROPOL-a. Takođe, dio aktivnosti je podržan od strane Regionalnog projekta EU IPA 2019 „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu"", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: