Piperović će tražiti od Novovića da ispita navode Abazovića o švercu cigareta i ulozi 'Bemaxa', Ubovića i Lazovića

"Podnijeću inicijativu da se od pravnog lica 'Bemax' izuzme sva poslovna dokumentacija koja tretira promet duvanskih proizvoda u ime te firme, naravno, ukoliko je posjeduju i ukoliko se isti time bave, a premijer kaže da se bave"

37780 pregleda 83 komentar(a)
Piperović, Foto: Boris Pejović
Piperović, Foto: Boris Pejović

Advokat Zoran Piperović najavio je da će glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću podnijeti predlog sa inicijativom da se ispita sve što je premijer Dritan Abazović izjavio na sjednici Skupštine Crne Gore 19. avgusta, a što se tiče šverca cigareta i odnosi se na pravno lice "Bemax", na Ranka Ubovića i Zorana Lazovića - "za koga je doduše rekao da je samo konektovan".

Piperović, pravni zastupnik kompanije "Bemax", Ubovića i Lazovića, to je kazao za Vijesti, ističući da će inicijativu podnijeti danas ili sjutra.

"Podnijeću inicijativu da se od pravnog lica 'Bemax' izuzme sva poslovna dokumentacija koja tretira promet duvanskih proizvoda u ime te firme, naravno, ukoliko je posjeduju i ukoliko se isti time bave, a premijer kaže da se bave. Ukoliko to pravno lice nema tu dokumentaciju, premijer je dužan da učini validnim saznanje, odnosno tvrdnju, koju je izrekao", kazao je Piperović.

Ističuči da je premijer u Skupštini naveo da "šverc cigareta dominantno rade 'Bemax' i Ubović sa povezanim firmama", kazao je i da će tražiti od SDT-a da sasluša Abazovića.

"Koji bi u svom iskazu objasnio prvo riječ dominantno, jer bi to u slobodnom prevodu značilo da šverc cigara uglavnom radi 'Bemax'. Premijer je bio dužan da kaže ne samo odakle mu ta saznanja, već da potkrijepi dokaze za osnovanu sumnju koja je krivično pravno relevantna, a saglasan sam i da pruži operativne dokaze, iako oni za tužilaštvo ne znače ništa. U govoru je rečeno da šverc cigara rade i povezana pravna i fizička lica sa kompanijom 'Bemax', stoga smo znatiželjni da gospodin Abazović pred tužilaštvom kaže koje su povazane kompanije, pretpostavljam da zna, kako se zovu, koje skladište koriste u Slobodnoj carinskoj zoni, koje vrste cigareta švercuju, i da li su te aktivnosti dokumentovane od nadležnih bezbjednosnih službi, kada su dokumentovane, i kome su od tužioca predate, kao i za koje krivično djelo", rekao je Piperović.

Advokat dodaje da treba utvrditi na koji način je Zoran Lazović konektovan na šverc cigareta, koja je njegova uloga, da li je koristio logistiku službe kojom je rukovodio:

"Svakako, možda gospodin Abazović zna i novčani ekvivalent zarađen u periodu tobožnjeg šverca cigareta, s tim što treba navesti naravno početak perioda bavljenja tom nezakonitom djelatnošću i njen kraj, ako je kraj. Predložiću da se u svojstvu građanina uzmu izjave od ovlašćenih predstavnika kompanije 'Bemax', od pomenutih lica, i od svih drugih za koje tužilac smatra da treba uzeti izjave u čemu će mu kompanija Bemax u svemu pomoći".

Piperović dodaje da, kada to kaže premijer, onda to ima težinu:

"I u pozadini su vjerovatno saznanja koja je on dobio od ogdovarajućih službi. Premijer je dužan sve to staviti tužilaštvu na uvid kako bi, kako je rekao, još jače u korijenu sasjekao šverc cigareta. Očekujem brzu reakciju tužilaštva. Ono je jedino nadležno da utvrdi istinitost onoga što neko sa javnog mjesta saopšti o švercu cigara. Od Slobode zone Luke Bar, od terminala u Luci Bar, od same Luke Bar, od carinskih organa Luke Bar, posredstvom Uprave prihoda i carina treba pribaviti svu dokumentaciju koja bi imalo 'mirisla' na kompaniju 'Bemax', firme koje su sa njom usko povezane kako reče premijer, i na pomenuta lica. Ja znam da je ovo politički konjukturna tema, i da će biti vrlo zahvalna u periodu kada dolaze izbori. Ne smeta valjda nikome da se utvrdi prava istina sa kojom treba da izađe tužilaštvo, da ta tema u predizbornoj kampanji ne bi bila poštapalica za dobijanje poena, a u suštini značila blaćenje privrednih društava i ljudi", rekao je Piperović.

Pravni zastupnik 'Bemaxa', Ubovića i Lazovića poručio je da, ukolio se pokaže da je bilo nelegalnih aktivnosti, naravno da niko nema ništa protiv:

"Naprotiv, da svi pročinioci krivičnih djela budu izvedeni pred lice pravde. Nije uputno blatiti ljude, a najmanje u žaru političke borbe".

Bonus video: