Franca negira da je vitlao pištoljem

Zaposleni došli kako bi sa Francom razgovarali o platnim listama i korišćenju bolovanja. Kažu da su odatle pobjegli nakon što je on repetirao pištolj i uperio ga ka njima

78871 pregleda 166 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Trojica radnika kompanije Mesopromet u Bijelom Polju tvrde da su preskinoć oko 23 časa napadnuti u centru grada, u restoranu “Centar”, od strane direktora i vlasnika Hilmije France.

Oni su u taj ugostiteljski objekat, prema sopstvenom priznanju, došli da nađu Francu i s njim razgovaraju o platnim listama i korišćenju bolovanja...

Kažu da su odatle pobjegli nakon što je on repetirao pištolj i uperio ga ka njima.

Franca, međutim, u izjavi za "Vijesti" negira da je bilo koga fizički napao, odnosno da je potezao i repetirao pištolj.

Tvrdi da te lažne optužbe serviraju “momci koji su suspendovani prije 20 dana” i da je zapravo on njihova žrtva.

TUŽILAŠTVO UPOZNATO

Enis Grbović, Božo Vuković i Slaviša Pajević, saopštili su da su sa direktorom pokušavali da razgovaraju u kafani, jer “do njega ne mogu da dođu već 20 dana”.

Tako su odgovorili na pitanje "Vijesti" - zbog čega nisu to uradili redovnim putem i tražili prijem kod njega u zgradi kompanije...

Iz bjelopoljskog Osnovnog državnog tužilaštva saopštili su da je dežurna tužiteljka zaprimila prijavu i da je upoznata sa prijavom trojice radnika.

”Naložili smo policiji prikupljanje dokaza i obavještenja o ovom slučaju nakon čega će Osnovno državno tužilaštvo odlučiti da li postoje elementi nekog djela”, kazala je tužiteljka Jelena Vučetić, dodajući da od tih prikupljenih podataka zavisi da li će biti formiran predmet.

Iz Uprave policije nisu odgovorili na pitanja lista o tom slučaju.

Radnici tvrde da je Franca najprije fizički nasrnuo na Grbovića, a potom izvadio pištolj i repetirao ga u njihovom pravcu, nakon čega su se razbježali.

Osim Grbovića, isto su ispričali i Vuković i Pajević.

“Ničim nismo izazvali takvo ponašanje, on bi nam bio otac po godinama. Izvijeđao nas je usred restorana u kojem je bilo gostiju, uz prijetnje i repetiranim pištoljem, uperenim ka nama”, kazao je Vuković.

Rekao je da su potom “izletjeli napolje”.

Grbović priča da mu je Franca prišao i udario ga u predjelu potiljka zamahnutom otvorenom desnom šakom.

“Ostao sam pribran i nisam ni pokušao da mu uzvratim udarac. Ne sjećam se odakle je, nakon što me je udario, izvadio pištolj. Strašno smo se uplašili i izjurili napolje”, priča Grbović, a isto potvrđuje i Pajević.

Pajević tvrdi da su problemi počeli prije više mjeseci zbog prigovora za platne liste koje su, prema njihovim riječima, dostavili firmi.

“Osjećam se omalovaženo i pod velikim sam stresom. Kada čujete škljocanje zatvarača od pištolja, pa još u restoranu gdje je bilo ljudi, nikom nije svejedno”, kazao je Pajević.

Sva trojica rekla su da se plaše da se taj slučaj ne zataška, jer je u pitanju “moćan privrednik koji je poznat u državi i šire”.

”Samim tim ima i kapital i moć”, kazao je Pajević.

U zapisniku policije navodi se da je Vuković kazao da mu je nakon što su zatražili račun, Franca prišao i povikao: “Tri godine te ovdje nema, večeras si došao, mrš napolje”, stoji u zapisniku

“Udario me je otvorenom šakom”...

Direktor Franca je ustao od stola gdje je sjedio sa radnicima, sišao niz stepenice, prišao do našeg stola i obratio se Božu Vukoviću riječima: "Šta ćeš ti ovdje, nije te bilo tri godine, izađi napolje’”.

To je u policiji ispričao Grbović Enis.

Tvrdi da se potom okrenuo ka njemu i rekao mu: “Što nisi došao onu noć kad smo te zvali”.

”A zatim me udario otvorenom šakom u predjelu glave, govoreći pritom: ‘Izlazite napolje’. Božo je tad prokomentarisao: ‘Dobro direktore’, a Hilmija Franca tad vadi i repertira, govoreći: ‘Izlazite napolje’”...

Franca: Ja sam ugrožen

Franca je u razgovoru za "Vijesti", ali i prethodno policiji, kazao da “nije tačno da je na bilo koga te večeri potezao pištolj ili fizički nasrtao”.

”Tačno je da posjedujem pištolj, koji sam te večeri imao u torbici sa mobilnim telefonima. To za potezanje i repetiranje pištolja su netačne i neosnovane tvrdnje”, kazao je Franca, dodajući da za posjedovanje oružja posjeduje dozvolu.

On kaže da dobe namjere nisu imali upravo ti radnici.

”Momci su suspendovani prije 20 dana sa posla. Došli su na ‘miroljubiv’ razgovor u 23.30 časova, i to ne na radnom mjestu, već u restoran, u nedjelju veče, iako do tada skoro da nisu dolazili u restoran. Ja sam taj koji je ugrožen od njih punih 20 dana”, kazao je Franca.

Svima u Crnoj Gori, naglasio je on, poznato koliko se teško odlučuju na suspenzije, ali u njihovom slučaju je postojao krajnje opravdan razlog i zakonski osnov.

”Primjera radi, njih trojica i Budimir Marašević su zaustavili procese proizvodnje komletne fabrike, ucjenjujući menadžmnet u sezoni, uz prijetnje štrajkom i napuštanjem posla. Međutim, kada su vidjeli da je Mesopromet po svim osnovama prema njima izmirio obaveze, sva četvorica su dan poslije obustave rada uzeli sumnjiva bolovanja, zbog kojih smo slali upit Ministarstvu zdravlja da provjere da li su ta bolovanja validna”, rekao je on.

Bonus video: