Obezglavljen škaljarski klan

Pojedini mediji sinoć su objavili da je ubijen u automobilu. Navodno, egzekutor je prišao na motociklu i ispalio hice u njega

99687 pregleda 79 komentar(a)
Jovan Vukotić, Foto: Savo Prelević
Jovan Vukotić, Foto: Savo Prelević

Kotoranin Jovan Vukotić (42) ubijen je sinoć u Istanbulu, saopšteno je “Vijestima” nezvanično iz više izvora.

Ta informacija nije zvanično potvrđena iz bezbjednosnog sektora.

Pojedini mediji sinoć su objavili da je ubijen u automobilu. Navodno, egzekutor je prišao na motociklu i ispalio hice u njega.

Juče likvidirani Vukotić apsolutno vođstvo nad organizovanom kriminalnom grupom “Škaljari” preuzeo je nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020. godine.

Taj Kotoranin bio je u bjekstvu, a crnogorski pravosudni organi za njim su prije godinu raspisali potjernicu.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optuživalo ga je da je u novembru i decembru 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Navodno, te likvidacije “naručio” je preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Škaljarski klan, koji je juče obezglavljen, istražitelji su prvi put evidentirali još 2008. godine. Navodno, do kraja 2014. godine kao jedinstvena krimi-ekipa djelovali su braća Vukotić, ubijeni Dedović i ekipa koja je posljednjih osam godina prepoznata kao organizovana kriminalna grupa “Kavači”, koja je od tada suprotstavljena škaljarcima.

Rat “škaljaraca” i “kavačana” počeo je krajem 2014. godine, nakon što je u španskoj luci Valensija nestalo 300 kilograma kokaina. Prva žrtva kokainskog rata je Goran Radoman, likvidiran u februaru 2015. godine u Beogradu.

Prema podacima bezbjednosnih službi u tom ratu ubijeno je više od 50 ljudi, pripadnika oba klana, a evidentirano je i pet nedužnih žrtava.

I ranije bio meta

Crnogorski istražitelji nedavno su utvrdili da je organizovana kriminalna grupa “Kavači” planirala ubistvo Jovana Vukotića kada je taj Kotoranin bio pritvoren u Istražnom zatvoru u Spužu.

Prema dokazima SDT-a grupu koja je planirala to ubistvo formirali su vođe kavačkog klana - Radoje Zvicer i Milan Vujotić. Oni su nedostupni nadlženim državnim organima i za njima se traga.

SDT je kao članove te organizacije označilo Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, zatvorskog čuvara Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Prema dokazima, plan te kriminalne grupe je bio da Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru.

Članovi kriminalne grupe, piše, osmatrali su svoju metu i sobu u kojoj je - sakriveni vegetacijom u odvodni kanal za vodu, čekajući da se pojavi na prozor nakon čega su planirali iz puške s optičkim nišanom da pucaju u njega.

Oružje za likvidaciju, prema dokazima SDT-a, nabavio je Vujotić.

Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu škaljaraca označeni su Goran Vukčević, Igor Terzić i još jedan za sada nepoznati član kriminalne grupe.

U spisima, u koje su “Vijesti” imale uvid, opisuje se kako je Zvicer, sredinom marta 2020. godine, članovima grupe, putem kriptovane telefonske sky aplikacije, poslao fotografiju skice na kojoj se vidi pozicija objekta u kojem se nalazio Vukotić na izdržavanju kazne zatvora i okolina...

Vukotića su pokušali da otruju i u beogradskom zatvoru, a njegova likvidacija spriječena je i u oktobru 2020. godine, ispred Odjeljena bezbjednosti Kotor.