Cigarete pod Veljim brdom umjesto u peći

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja juče popodne pronašli kamion pun cigareta koji je nestao na putu od carinskog skladišta "Zetatransa" ka Nikšiću, gdje je trebalo da budu spaljene

65925 pregleda 49 komentar(a)
Kamion u četvrtak stigao na odredište: Milošević i Abazović, Foto: Svetlana Mandić
Kamion u četvrtak stigao na odredište: Milošević i Abazović, Foto: Svetlana Mandić

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) pronašli su juče poslijepodne u blizini Veljeg brda nadomak Podgorice kamion pun cigareta, koji je dan ranije nestao tokom vožnje od carinskog skladišta “Zetatransa” na putu ka Nikšiću - gdje su skupocjeni paketi trebalo da budu spaljeni, saznaju “Vijesti”.

Vozač nestalog kamiona i jedan službenik Uprave prihoda i carina uhapšeni su kasno sinoć zbog sumnje da imaju veze sa nestankom cigareta vrijednih gotovo milion eura.

Izvor blizak istrazi tvrdi da je kamion krcat paketima cigareta pronađen “ušuškan” u jednoj ulici i da su službenici SPO više od 30 časova tragali za nestalim tovarom, koji je, kako se sumnja, trebalo da završi u švercerskim rukama.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) navodno su duže vrijeme tajno pratili akcije Uprave prihoda i carina (UPC), koja je u nekoliko navrata organizovala spaljivanje cigareta.

U februaru ove godine, cigarete su oduzete u Slobodnoj zoni Luke Bar i donijeto je rješenje da budu uništene pod patronatom države.

Potraga za tovarom krenula je u subotu ujutro, kada su, kako je rečeno “Vijestima, agenti snimili kako iz carinskog skladišta “Zetaransa”, u pratnji članova Komisije za spaljivanje cigareta UPC, izlaze dva kamiona natovarena cigaretama, koje je trebalo da se odvezu do Nikšića i spalionice firme “M construction”.

uništavanje cigareta Nikšić
foto: Gov.me/Saša Matić

U Nikšić je, u pratnji policije i članova Komisije za spaljivanje, stigao samo jedan kamion iz konvoja, što je bio alarm da službenici SPO krenu u akciju privođenja sumnjivih osoba, ali i službenika čiji je posao bio da štite cigarete koje je država oduzela i obavezala se da će ih spaliti.

Zbog nestanka kamiona, policija je na informativni razgovor u subotu veče pozvala i direktora Uprave carina i prihoda Rada Miloševića, koji je nakon isteka šest sati, otišao kući, ali su inspektori zbog daljeg izviđaja zadržali njegov telefon.

Milošević je tokom noći iz sjedišta UPC uzeo i dokumentaciju sa internim dokumentima i predao je policiji, a satima je morao i da odgovara na broja pitanja inspektora...

Osim Miloševića, policija je cijele noći u svojstvu građana uzimala izjave i obavještenja od pet članova Komisije za spaljivanje cigareta UPC, vozača kamiona, ali i nekoliko zaposlenih u carinskom terminalu “Zetatransa”, kako bi pokušali da otkriju gdje je i kako nestao kamion.

Do zaključenja sinoćnjeg izdanja “Vijesti”, SDT nije donio odluku da li će još protiv nekoga otvarati krivičnu istragu, kao i koje će krivično djelo staviti na teret grupi za koju se vjeruje da je na veoma organizovan način krala cigarete predviđene za spaljivanje...

”Izviđajem je obuhvaćen veliki broj lica, a nakon analize brojnih dosad prikupljenih dokaza i onih čije je prikupljanje u toku, postupajući tužilac će donijeti odluku”, saopšteno je iz SDT-a.

Komentarišući saslušavanje Miloševića, člana Glavnog odbora GP URA, i sumnje tužilaštva da jedan kamion sa cigaretama namijenjenim uništavanju nije stigao na lokaciju, premijer Dritan Abazović kazao je da želi da vidi gdje je taj kamion, te da to treba da utvrde nadležni organi.

”Aktivnosti na suzbijanju šverca cigareta se nastavljaju i bez restrikcija puna podrška SDT-u, SPO i svim drugim koji učestvuju. Potpuno je logično, već nam se desilo prije pet, šest mjeseci da isto kada se radila zapljena, da se krade roba koja je zaplijenjena. Uništavanje robe, konkretno ovdje zaplijenjenih cigareta je uništavanje finansijskih resursa organizovanih kriminalnih grupa”, rekao je Abazović.

On je sinoć, nakon pronalaska ukradenih cigareta naveo da "nema šale sa državom".

"Uzvraćamo udarac. Pozdravljamo brzu reakciju nadležnih organa u nastavku suzbijanja krijumčarenja nelegalnih cigareta. Obećali smo i uradili: borba protiv kriminala bez pardona", napisao je sinoć Abazović na Tviteru.

Niko nije prijavio da im fali kamion

Kada su u subotu ujutro iz carinskog skladišta “Zetatransa” u Podgorici izašla dva kamiona natovarena cigaretama, konvoj su ka Nikšiću, kako to procedure nalažu, pratili i službenici UPC i članovi Komisije za spaljivanje cigareta.

Iako je u Nikšić stigao samo jedan tovar, niko od službenika UPC navodno nije policiji prijavio nestanak kamiona cigareta!

U potragu za kamionom, međutim, krenuli su službenici SPO-a i ANB-a.

”Naime, postoji sumnja da su službena lica UPC, bez adekvatnih mjera obezbjeđenja predviđenih procedurama za uništenje i u saradnji sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzela i izvela kamion pun cigareta predviđenih za uništenje, kojim se nijesu uputili ka konačnom odredištu - skladištu i fabrici ‘M construction’ u Nikšiću, kao mjestu uništenja”, saopštili su iz SDT-a.

UPC je akciju uništavanja cigareta organizovao u četvrtak u spalionici firme “M construction” u Nikšiću, a tog dana u pećima su, prema zvaničnim podacima, izgorjele cigarete koje su dovezene sa dva kamiona.

Plan UPC je bio da u subotu u Nikšić dovezu još dva kamiona...

Ko je birao komisiju, firmu...

”Vijesti” su juče pitale UPC kako su organizovali uništavanje cigareta, ko su sve bili članovi Komisije za uništenje akcizne robe, ko ih je birao, te u koliko je navrata organizovano spaljivanje. Od UPC su traženi i podaci koliko je robe do sada uništeno pod patronatom carinske službe, te kako je moguće da je tokom tranzita od Podgorice ka Nikšiću nestao čitav kamion sa vrijednom robom.

”Sve podatke smo dostavili nadležnom tužilaštvu na uvid. Ne možemo da damo nikakave detaljnije informacije dok je postupak u toku da ne bi došlo do eventualnog ometanja postupka”, odgovorio je “Vijestima” portparol UPC-a Radoje Mijušković.

uništavanje cigareta Nikšić
foto: Gov.me/Saša Matić

Prema saznanjima “Vijesti”, SDT provjerava ko je i kako birao članove Komisije UPC, ali i ko je i zašto odabrao da se posljednja akcija spaljivanja tovara cigareta uništava baš u pogonu fabrike “M construction”.

Vlasnik “M constructiona” je Dragomir Miljanić, a direktor Rade Dendić, a u registru privrednih subjekata piše da je firma za proizvodnju metalnih konstrukcija osnovana u aprilu ove godine. Zbog toga još nema izvještaja o prihodima i poslovanju.

Miljanić je bio i vlasnik firme “Metalik”, koja je 2016. otišla u stečaj.

Palili i oštećenu robu

UPC je u nekoliko navrata organizovao akcije uništenja cigareta jer se firma koja je bila vlasnik tovara u magacinu Luke Bar - 22. februara 2022. godine obratila Carinarnici Bar sa zahtjevom za uništenje akcizne robe jer, navodno, "godinama stoji na lageru i oštećena je".

Tada je privatna firma potpisala da zbog toga što ne mogu na tržište, tu "oštećenu robu ustupaju u korist države radi uništenja pod carinskim nadzorom”...

Prvo rješenje o uništenju donijela je bivša v. d. UPC-a Milena Petričević, koja je i formirala prvu komisiju za uništenje, koja je brojala četiri člana.

Dolaskom na čelo UPC krajem aprila ove godine, Milošević je donio rješenje o promjeni članova Komisije, a prvi postupak uništenja za vrijeme njegovog mandata organizovan je 30. juna ove godine, kada su navodno uništena 1.294 paketa cigareta.

Novu Komisiju činilo je pet članova iz različitih organizacionih jedinica, a rotacija službenika, kako je tada pojašnjeno iz UPC-a, urađena je “zbog veće transparentnosti rada i sprječavanja potencijalnih malverzacija’’.

Druga tura spaljivanja organizovana je 17. avgusta ove godine, ovog puta pod svjetlima javnosti, kada je iz UPC-a saopšteno da će tog dana biti uništeno 1.000 paketa cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar, i to u krugu fabrike “Javorak MB” u Nikšiću.

Treće spaljivanje organizovano je u četvrtak u Nikšiću, ali na trećem mjestu, kada je Milošević saopštio da će se uništiti roba vrijedna tri miliona na tržištu, a u nabavci blizu milion.

Milošević: Radio sam zakonito, nadležni da rasvijetle slučaj

Milošević je juče saopštio da nije hapšen niti privođen, već da se odazvao pozivu policije i u svojstvu građanina pružio svu potrebnu dokumentaciju.

On je u reagovanju poručio da je sve radnje i odluke iz svoje nadležnosti sprovodio u skladu sa zakonom, ali da je kao direktor “spreman da snosi odgovornost ukoliko se utvrdi kršenje bilo koje zakonske procedure iz svoje nadležnosti...”

Milošević je rekao da podržava akciju SDT-a i policije u cilju rasvjetljavanja tog i svih slučajeva iz nadležnosti UPC-a.

Kazao je da stoji na raspolaganju da pruži sve neophodne informacije u cilju rasvjetljavanja potencijalnih nezakonitosti, jer je to u zajedničkom interesu.

”Nije, takođe, slučajno što se takvi naslovi odnose na osobu koja je postigla najbolje rezultate u istoriji borbe protiv krijumčarenja cigareta u Crnoj Gori za najkraće moguće vrijeme, zbog čega je Crna Gora dospjela na prvo mjesto u Evropi po tom pitanju, što je istaknuto i pohvaljeno u svim izvještajima evropskih i svjetskih institucija”.

Istakao je da je za pet mjeseci njegovog mandata zaplijenjeno više cigareta nego za zadnjih 30 godina.

Abazović: Neću podnijeti ostavku, rezultati Vlade enormni

Abazović je poručio da neće podnijeti ostavku jer su rezultati koje Vlada ostvaruje “enormni”, pogotovo u borbi protiv organizovanog kriminala.

On je naglasio da će organizovane kriminalne grupe sada “na sve načine, prije nego što se roba uništi, vjerovatno nastaviti pokušaje da dio robe nekako spasu i vrate u svoje vlasništvo”.

”Monitoring koji je vršen i za ovaj transport je višestruk - nije samo jedna služba uključena. Ko je uradio propust, neka utvrđuju nadležni organi, nema nikakve selektivnosti… Pozivam organe da sve odrade kako treba i vidjećemo šta će biti ishod”.

Komentarišući navode poslanika DPS-a Predraga Boškovića i ministra odbrane i lidera SDP-a Raška Konjevića koji su ukazali na to da je Abazović sve vrijeme njima crtao mete za šverc cigareta, pokušavajući da zapravo sa sebe skrene pažnju, premijer je rekao da “oni politički stoje iza toga”.

”Kad je riječ o ovome što se desilo sinoć - razlika između Konjevića, Boškovića i mene je ta što ja ne stojim u zaštiti bilo koga, bio mi on blizak politički, partijski...”

Istakao je da ni Bošković ni Konjević “dok su vodili sektor bezbjednosti nikad nijesu uradili ništa povodom toga”.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da su akcija SDT-a i SPO pokazatelj nulte tolerancije institucija na svaki pokušaj šverca.

”Gradimo sistem i pravednu državu u kojoj zakon važi jednako za sve. Nema povlašćenih”.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević juče je saopštio:

”Znači: Raško pozdravlja hapšenje Rada Miloševića, Dritan pozdravlja hapšenje Rada Miloševića, Filip pozdravlja hapšenje Rada Miloševića… Ostalo je da danas i Rade pozdravi svoje hapšenje, pa da ispušimo po jednu. I posle se čudimo što neuropsihijatri napuštaju Crnu Goru”.

Bonus video: