Abazović: Nestanak kamiona cigareta samo vrh ledenog brijega, podrška SDT-u i policiji na otkrivanju cijele mreže šverca

Abazović je kazao da su donijeli zaključak da Vlada zaštiti integritet svake državne institucije, što znači da će pojedinci morati da snose posljedice

66470 pregleda 80 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Premijer Dritan Abazović nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost kazao je da je ključna tema bila šverc cigareta naglašavajući da je nestanak kamiona cigareta samo "vrh ledenog brijega".

On je kazao da je stav Vijeća da se da puna podrška Specijalnom državnom tužilaštvu, policiji na otkrivanju cijele mreže šverca cigareta u Crnoj Gori.

Abazović je kazao da su donijeli zaključak da Vlada zaštiti integritet svake državne institucije, što znači da će pojedinci morati da snose posljedice.

On je naveo da je država suzbijanjem šverca cigareta ujedno pomogla jednoj susjednoj zemlji i to za 50 miliona i naglasio da se ne radi o Srbiji.

Abazović je naveo da ljudi, koji su platili cigarete koje država oduzela u Luci Bar, ne prezaju i oblijeću oko paketa "kao narkomani kako bi došli dijelom do te robe".

"Logično je da oni sad traže slabe karike u Uprave prihoda i carina ili u drugim kako bi došli makar do dijela robe, koju su platili", kazao je Abazović.

Naglasio je da će pokušati sa međunaordnim partnerima da pronađu način kako da se ta roba bezbjedno uništi.

"Vlada će zaštiti integritet svih instutucija, znamo kakav je ukupni ambijent u Crnoj Gori, ali nećemo dozvoliti da se minimizira ono što je do sada urađeno u suzbijanju šverca", rekao je premijer.

Abazović je rekao da je opšti stav Vijeća da "ne dozvoljavaju da se baci sjenka na uspjeh u suzbijanju tih aktivnosti".

"Ponosan sam što je ova Vlada otvorila ovo pitanje, šverc koji je postojao decenijama ja vam kažem da više neće biti, makar ne u mjeri kao do sada", rekao je Abazović.

SDT, kazao je premijer, ima svu podršku da otkriju i idu do kraja...

Dritan Abazović
foto: Ivan Ivanović

Abazović je naveo da je treća tačka sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednosti bio i maligni uticaj pojedinih zemalja u Crnoj Gori.

"Mislim da će i ova tačka dobiti svoj nastavak", rekao je premijer.

"Milo mi je što se priča o švercu cigareta, ja to pozdravljam, treba o tome da se priča. Bavili si se Temeljnim ugovorom, sad niko ne pominje, pa brat Abaz u vezo sa škaljaracima. Ne želim da se politizuju službe bezbjednosti i da se koristi BOK da bi neko pravio politički performans", kazao je Abazović.

On je naglasio da kada je počeo pad ove Vlade desio se nakon pada tovara cigareta u Luci Bar, Vlada je imala pitanje od Konjevića - da li se to zakonski radi...

"Oko zakonskog okvira čekamo odluku Upravnog suda. Krađu cigareta ne možete na bilo koji način povezati sa mnom i sa Vladom. Ako je neki pojedina u karici pogriješio odgovaraće krivično, pravno, politički i kako god", tvrdi Abazović.

Ponosan je da bez obzira što je nestao kamion sa cigaretama da je pronađen nakon 30, 40 sati.

Premijer je kazao da je jako važno da je nestali kamion nađen, da roba nije pretovarena, te da je sistem pokazao snagu.

"Upitao sam ih kad sam stigao kolika je količina cigarete, taj zadnji put su rekli ovdje je 3.048, a da je ukupno više od pet hiljada koje treba narednih dana da se sagore".

U ANB-u sam bio oko istrage ruskog uticaja u Crnoj Gori, Milošević ima funkcionalnu odgovornost

Abazović je naveo da u Crnoj Gori imamo kampanju protiv sebe samih i demantovao pisanje medija da je od njega juče u ANB-u od strane ambasadora tražena smjena direktora UPC Rada Miloševića.

On je kazao da je u ANB-u juče bio oko istrage ruskog uticaja u Crnoj Gori.

"Čuo sam se sa Miloševićem, čuo njegovu verziju događaja. Da li tu ima nešto drugo to treba da istraže nadležni organi. Obavićemo još jedan razgovor", kazao je premijer.

Dodao je da bi bio jako neprijatno iznenađen da je Milošević napravio neku vrstu propusta.

Upitan da li Milošević ima makar funkcionalnu odgovornost te da li zbog toga treba da bude smijenjen, Abazović je kazao da je saglasan da on svakako ima tu vrstu odgovornosti te da će već danas vjerovatno obaviti novi razgovor sa njim.

"Moramo znati da postoji odgovornost, koja je na kraju funkcionalna odgovornost".

Odgovarajući na pitanja novinara, Abazović je kazao da je prisustvovao dva puta na akcijama spaljivanja gdje su bili pozvani i mediji.

"Kao i vi bio sam pozvan, bile su akcije na dvije lokacije. To su aktivnosti koje se rade, dok sam bio, pogledali smo zajedno možda desetak paketa. Ja vam ne mogu reći koliko je trajalo sati to spaljivanje", rekao je Abazović.

Država sada čuva 48.000 paketa oduzetih cigareta, ta roba za sada nije spaljivana...

Dodao je da mu ni nakon sjednice Vijeća za nacionalnu odgovornost nije jasnije slika šta se desilo sa kamionom cigareta koji je nestao.

"Moramo tražiti način za izlazak iz političke krize"

Premijer je kazao da su rijetki momenti kada je saglasan sa liderom Pokrta za promjene (PzP) Nebojšom Medojevićem, ali da kao odgovorni ljudi moraju da traže način za izlazak iz političke krize

On je rekao da bi volio da predsjednica Skupštine okupi parlamentarne predstavnike da se napokon izaberu sudije Ustavnog suda, kako bi se stvorile pretpostavke da se ide na nove izbore.

Pohvalio saradnju sa SAD

Abazović je kazao da američki partneri u kontinuitetu pomažu, i pohvalio je tu saradnju.

"U kontekstu svega što se dešava u svijetu, Amerikanci imaju povećan stepen senzitivnosti prema ruskom uticaju", kazao je Abazović.

"Tema šverca cigareta sada dominantna, meni to odgovara"

Premijer je kazao da je situacija oko cigareta u principijelnoj ravni vrlo prijatna akcija.

"Radujem se da što se sve ovo dešava. Nisam pominjao kolegu Miloševića kada sam dostavio dokumentaciju o švercu cigareta u SDT-u kada sam bio. Što god bila moja saznanja oko toga, ja ću ih podijeliti", odgovorio je on.

On je kazao da je tema šverca cigareta sada dominantna tema u Crnoj Gori.

"Meni to odgovara", rekao je premijer.

Zatražio je od Vijeća za nacionalnu bezbjednost zapisnike kako bi se utvrdilo kako je to tijelo ranije tretiralo šverc cigareta.

Bonus video: