Tužilaštvo presudilo novinarki "Vijesti"?

U Sudu za prekršaje održan pretres uprkos tome što predmet nije završen pred Tužilaštvom

30908 pregleda 0 komentar(a)
Palavrtić ispred sudnice vrijeđa novinarku, Foto: Jadranka Ćetković
Palavrtić ispred sudnice vrijeđa novinarku, Foto: Jadranka Ćetković

Elvis Palavrtić iz Plava priznao je u Sudu prekršaj koji je počinio na štetu novinarke Vijesti Jadranke Ćetković 17. juna ove godine.

Sud, međutim, nije prihvatio predlog za odlaganje, ni nakon što je predočeno da predmet nije okončan pred nadležnim Tužilaštvom, jer je punomoćnik oštećene, advokat Mirko Bošković podnio pritužbu Višem državnom tužilaštvu, za koju je VTD našao da je osnovana, te predmet vratio ODT-u na dopunu postupka i ponovno odlučivanje.

Presuda će biti naknadno objavljena.

Policija je protiv tog Plavljanina podnijela prijavu nakon što je napao novinarku ispred bjelopoljskog Višeg suda dok ga je fotografisala.

Incident koji je Ćetković prijavila dogodio se nakon što je u sudnici okončano iznošenje završnih riječi u ponovljenom postupku, u kom Palavrtić, između ostalih, odgovara zbog kriminalnog udruživanja i neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Nakon što se izlazeći iz suda zaletio prema njoj, uputio joj je riječi: “Šta snimaš, nemoj da snimaš, pašče jedno, pas ti majku je*o”.

”Prihvatam odgovornost za prekršaj koji mi se stavlja na teret”, kazao je Palavrtić, nakon čega je sudija Međedović kazao da se novi dokazi neće izvoditi s obzirom da je prihvatio odgovornost, nakon čega je dokazni postupak završen.

Branilac okrivljenog tražio je od suda da prilikom odlučivanja i odmjeravanja kazne cijeni olakšavajuće okolnosti - da je priznao prekršaj i prihvatio odgovornost, da izražava kajanje, da se u prethodnom postupku izvinio oštećenoj, te da je porodičan čovjek - otac petoro maloljetne djece.

Sudija Ahmet Međedović obrazložio je i zašto ne prihvata predlog državne tužiteljke Ljubinke Caković da se ročište odloži:

”Ovo ne samo iz razloga što je u toku postupka činjenično stanje potpuno utvrđeno na osnovu izvedenih dokaza, već i da apsolutno ne postoji bilo kakav drugi dokaz koji bi takvo činjenično stanje utvrdio”, kazao je sudija Međedović.

Istakao je da je prekršajni postupak već pokrenut i da činjenica da je Više državno tužilaštvo ponovo usvojilo prestavku oštećene kao osnovanu, ne može uticati na njegovo odlaganje već se isti mora okončati, pozivajući se na praksu Evropskog suda.

”U tom smislu ide i praksa Evropskog suda za ljudska prava da ukoliko je prekršajni postupak pokrenut za istu radnju, odnosno isti činjenični opis djela ne može se pokretati više krivični postupak za takvu radnju, zbog toga smatram da je sud pravilno odlučio kada je predlog zastupnice javne optužbe odbio kao neosnovan”.

Pravni zastupnik novinarke, advokat Mirko Bošković kazao je “Vijestima” da Tužilaštvo nije jsmjelo, niti imalo ovlašćenja da podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, dok još predmet pred Tužilaštvom nije okončan.

”Podsjećamo da je u ovom predmetu VDT usvojilo pritužbu punomoćnika oštećene, nakon čega ODT nije u svemu postupilo po upustvima Višeg tužilaštva, te je donošeno novog rješenja o odbacivanju krivične prijave, na koje je punomoćnik oštećene Ćetković ponovo podnio pritužbu, tako da je jedan predmet istovremeno još uvijek u Tužilaštvu, gdje se ispituje da li postoje bitni elementi nekog krivičnog djela, dok je, istovremeno, postupajući tužilac u istoj stvari podnio zahtjev za porketanje prekršajnog postupka, što je apsolutno neprihvatljivo, neprofesionalno i povrijeđene su zakonske odredbe”, kazao je Bošković.

Istovremeno, ocijenio je on, Sud za prekršaje u Bijelom Polju nema razumijevanja za situaciju na koju je ukazano, te odbija odlaganje pretresa kako bi se omogućilo punomoćniku oštećene da pristupi na pretres, na koji nije pozvan i obezbijedi pravna pomoć oštećenoj kao novinaru.

”U pitanju je apsolutno kršnje zakona i odstustvo senzibliliteta čime se došlo u jednu paradoksalnu pravnu situaciju, da o istom događaju imamo aktivan predmet u Tužilaštvu i upravo završen prekršajni postupak, što je nedopustivo i predstavlja brutalno kršenje profesionalnih standarda i odredaba Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku, i Zakona o prekršajima zbog čega će biti razmotreno i pokretanje adevaktnih postupaka pred tužilačkim i sudskim savjetom”, najavio je on.

Bonus video: