Pritvorenici Istražnog zatvora u Spužu najavili "miran i demokratski" protest

Pritvorenici navode da su im uskraćene fizičke aktivnosti i šetnja, ukinuta mogućnost da im od kuće donose hranu i da njihove porodice maltretiraju "na svaki mogući način"

23249 pregleda 35 komentar(a)
Istražni zatvor u Spužu, Foto: Boris Pejović
Istražni zatvor u Spužu, Foto: Boris Pejović

Pritvorenici Istražnog zatvora u Spužu od danas će "mirno i demokratski" protestovati zbog loših uslova, a u pismu dostavljenom "Vijestima" najavili su da će odbijati hranu, šetnje...

"Pored više sastanaka i pritužbi, usled sve gorih uslova u Istražnom zatvoru i ukidanja osnovnih ljudskih prava, primorani smo da stupimo u mirne i demokratske proteste, kako bi nas neko čuo", piše u pismu dostavljenom redakciji Vijesti.

Pritvorenici navode da su im uskraćene fizičke aktivnosti i šetnja, ukinuta mogućnost da im od kuće donose hranu i da njihove porodice maltretiraju "na svaki mogući način".

Kao jedan od razloga za štrajk naveli su i neralno visoke cijene namirnica koje kupuju u zatvorskoj kantini, ali i to što je u Istražnom zatvoru higijena svedena na minimum.

Tvrde i da im službenici cijepaju lične stvari i garderobu prilikom "predaje i dostave".

U pismu piše i da im odbijaju pakete sa higijenom "koji su redovno dolazili do sada"

"Narušena egistencija porodica usled čekanja predaje stvari, i po sedam sati jedna posjeta. Ročišta se ne održavaju po godinu, dvije, drže nas kao taoce. Garderoba pet kilograma (jedno ćene)", piše u njihovim razlozima za štrajk.

Poručili su da će protestovati mirnim i demokratskim odbijanjem svih aktivnosti:

"Počevši od šetnji, kantina, kupanja i uzimanja obroka".

Bonus video: