Ko garantuje da neće pobjeći?

Bivša šefica Vrhovnog suda braniće se sa slobode nakon šest i po mjeseci pritvora

32672 pregleda 98 komentar(a)
Foto: Dušan Gađanski
Foto: Dušan Gađanski

Kako su procijenili da neće pobjeći iako je već pokušala? Na osnovu čega su zaključili da neće uticati na svjedoke, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), komentarišući puštanje na slobodu Vesne Medenice.

Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda ukinut je juče pritvor, nakon što je šest i po mjeseci provela u Istražnom zatvoru.

Uhapšena je 17. aprila zbog sumnje da je član kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš Medenica. On je ostao iza rešetaka.

Lisice na ruke Medenici su stavljene tog dana oko 22 časa na podgoričkom aerodromu, dok je pokušavala da se ukrca na let za Beograd.

Odluku o ukidanju pritvora donio je Viši sud, nakon što su se njeni pravni zastupnici žalili Apelacionom sudu na rješenje kojim joj je produžen boravak iza spuških bedema.

Medenica
Medenicafoto: Boris Pejović

Iz MANS-a su zatražili da se objave sve odluke sudova koje se odnose na Medenicu, pitajući koje sudije su odlučivale o pritvoru i da li su u konfliktu interesa.

”Kako su procijenili da neće pobjeći iako je već pokušala? Na osnovu čega su zaključili da neće uticati na svjedoke”, naveli su na Fejsbuku.

Njen branilac, advokat Zdravko Begović, kazao je da je Viši sud donio rješenje o ukidanju pritvora jer nema opasnosti od bjekstva.

Potvrdio je da je prethodno uložio žalbu na rješenje vijeća Višeg suda o produženju pritvora.

Nakon žalbe advokata, Apelacioni sud je ukinuo rješenje Višeg suda i vratio na ponovno odlučivanje. Nakon novog vijećanja, donijeta je odluka u njenu korist.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković, izjavila je juče “Vijestima” da je odluku o ukidanju pritvora donijelo vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici...

Vesna Medenica
foto: Boris Pejović

Objasnila je da u odnosu na Miloša Medenicu ostaje na snazi odluka o produženju pritvora: “Jer Apelacioni sud u odnosu na njega nije ukinuo rješenje Višeg suda”.

Kontrola optužnice

Ročište za kontrolu optužnice protiv Medenice i ostalih optuženih u tom predmetu zakazano je za 17. novembar u Višem sudu u Podgorici.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tim aktom okrivilo je Miloša i Vesnu Medenicu, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milicu Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenicu, Luku Bakoča, Petra Milutinovića, Ivanu Kovačević, Radomira Raičevića, Marjanu Bevenju, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i “Kopad Company” DOO Nikšić za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Milošu Medenici, između ostalog, stavlja se na teret da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali Vesna Medenica, devet drugih osoba i jedno pravno lice, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći: “Te da je u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima”.

Vesna Medenica okrivljena je da se u periodu od 2019. do 2021. godine obavezala da će korišćenjem svog službenog položaja predsjednice Vrhovnog suda i pretpostavljenog uticaja kao bivše predsjednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava “Fab Live” i “Cijevna Commerce” bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije. Na protivzakoniti uticaj, kako piše, naveli su je okrivljeni Popovići i Petrović, a za posredovanje je uzela mito.

Dodaje se da je Vesna Medenica, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosavljević, sudiju Privrednog suda, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korist Rada Arsića, kuma okrivljene Vesne Medenice, i njegovog privrednog društva, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke.

Toj okrivljenoj takođe se stavlja na teret i da je u 2019. godini, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, koristeći službeni položaj, a u 2022. godini, kao bivša predsjednica tog suda, koristeći društveni položaj i pretpostavljeni uticaj, posredovala kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudije Osnovnog suda u Herceg Novom, da izvrše službene radnje suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu u korist privrednog društva “Carine”.

Kovač: Šta se promijenilo od odluke Vrhovnog suda?

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je Vrhovni sud nedavno odlučio da postoje pritvorski osnovi u slučaju Medenice i da zato najnoviju odluku treba dobro analizirati.

”Danas imam informaciju da je Viši sud drugačije percipirao taj problem”, ističe Kovač.

Rekao je da primjećuje drgačije postupanje u odnosu na slične situacije koje su se ranije dešavale u pogledu, kako navodi, određivanja pritvora, kao i nekih drugih krivičnih djela drugim pripadnicima kriminalnih organizacija.

”Svakako će ovo biti za dalju analizu”, dodaje Kovač, prenosi RTCG.

Bonus video: