Rok ističe sjutra, Viši sud još nije dostavio žalbu SDT-a

Portparolka Višeg suda Marija Raković saopštila je "Vijestima" da Viši sud nije dostavio Apelacionom sudu žalbu SDT-a jer je ujutro, 17. novembra u 10 časova, zakazana kontrola optužnice u ovom predmetu

43243 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2022. 17:42h

Iako rok u kojem vijeće Apelacionog suda Crne Gore mora odučiti po žalbi Specijalnog državnog tužilaštva o ukidanju pritvora Vesni Medenici ističe sjutra - njima do 15 časova još nije dostavljena žalba iz Višeg suda u Podgorici, koje je dužno da proslijedi dokument SDT-a.

Portparolka Višeg suda Marija Raković saopštila je "Vijestima" da Viši sud nije dostavio Apelacionom sudu žalbu SDT-a jer je ujutro, 17. novembra u 10 časova, zakazana kontrola optužnice u ovom predmetu.

"Spisi za odlučivanje po žalbi na rješenje o ukidanju privora nisu uvijek dostavljeni jer je u ujutro 10 časova zakazana kontrola optužnice. Nakon toga će žalba SDT-a biti dostavljena Apelacionom sudu", kazala je Raković.

Na rješenje kojim je prošlog petka ukinut pritvor okrivljenoj bivšoj predsjednici Vrhovnog suda, SDT je u ponedjeljak ujutro, 14. novembra ove godine, dostavio žalbu Višem sudu za Apelacioni sud.

Rok za odlučivanje po žalbi je shodno članu 179 st.3 Zakona o krivičnom postupku tri dana, što znači da bi vijeće Apelacionog suda ujutro trebalo da donese odluku da li se Vesna Medenica vraća u spuški pritvor ili ostaje na slobodi.

Savjetnica za odnose s javnošću Apelacionog suda Jana Iković nešto prije 11 časova je odgovorila da im spisi žalbe SDT-a nijesu dostavljeni iz Višeg suda.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", spisi predmeta se ne dostavljaju Apelacionom sudu prije ročišta za kontrolu optužnice jer će okrivljena Vesna Medenica da se pojavi na tom ročištu sjutra u zgradi Višeg suda.

Navodno, prisustvo okrivljene Medenice trebalo bi da bude dokaz ili potvrda tvrdnji njene odbrane da ne želi da bježi i da će se odazivati na pozive suda u daljem krivičnom postupku, čime bi se otvorio put da vijeće Apelacionog suda - odbije žalbu SDT-a kao neosnovanu.

Okrivljeni nije obavezan da prisustvuje ročištu za kontrolu optužnice. Ukoliko budu ispunjeni procesni uslovi, ročište će se održati bez obzira da li će se pojaviti okrivljena Medenica.

Vijeće Višeg suda je u petak odbilo predlog SDT-a da se, nakon podizanja optužnice, produži pritvor okrivljenoj Vesni Medenici i ukinulo joj pritvor, a u obrazloženju rješenja u koje su "Vijesti" imale uvid, napisali su da "ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljene".

SDT se žalilo na takvo pravno tumačenje, navodeći da postoji velika i realna opasnost da će Vesna Medenica pokušati da pobjegne.

Bonus video: