Slučaj ubistva Đurišića ustupljen Albaniji

Za likvidaciju Ulcinjanina, osumnjičeni državljani susjedne zemlje, krivično gonjenje preuzeto na osnovu međunarodne pravne pomoći

25948 pregleda 0 komentar(a)
Lokal u kom je ubijen Đurišić, Foto: Uprava policije
Lokal u kom je ubijen Đurišić, Foto: Uprava policije

Slučaj teškog ubistva Ulcinjanina Momčila Bara Đurišića (69), koji je likvidiran u svom ugostiteljskom objektu u Ulcinju 4. juna prošle godine, ustupljen je na dalje postupanje nadležnim pravosudnim organima susjedne Albanije, saopšteno je “Vijestima” u Višem državnom tužilaštvu.

”U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet protiv dva albanska državljanina, P. V. i L. D., zbog krivičnog djela teško ubistvo izvršeno dana 04. 06. 2021. godine u Ulcinju, kojom prilikom je lišen života M. Đ. U tom predmetu su preduzete sve neophodne radnje i pribavljeni dokazi, nakon čega je putem međunarodne pravne pomoći, ustupljeno krivično gonjenje, protiv navedenih lica, nadležnim pravosudnim organima Republike Albanije”, stoji u odgovoru VDT koje potpisuje rukovoditeljka i portparolka te ustanove Lepa Medenica.

Samo četiri mjeseca nakon mučkog ubistva Đurišića, službenici Sektora za borbu protiv kriminala sa kolegama iz Centra bezbjednosti Bar, podnijeli su krivičnu prijavu protiv dva albanska državljanina Vinsceka Pirolija (34) i Dorjana Lale (35), koji se sumnjiče da su izvršili to teško krivično djelo.

Na konferenciji za novinare, iz Uprave policije tada su kazali da su pronađeni predmeti korišćeni u ubistvu, da je otkriven pravac bjekstva osumnjičenih i da su tokom izviđaja identifikovani izvršioci i da su im kolege iz Albanije, nakon provjere izuzetih dokaza, potvrdili sumnje. Utvrđeno je da je Vinscek Piroli, direktni izvršilac ubistva.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, likvidacija Đurišića dovodi se u vezu sa ubistvom Kosovara Beće Likaja, marta 2017. godine u Ulcinju, za šta je osuđen Momčilov sin Savo.

Iz UP tada je, odgovarajući “Vijestima”, rečeno da jedan od pravaca istrage usmjeren ka tome da li je motiv ubistva krvna osveta, ali da to ne mogu decidno tvrditi.

Na osnovu svih aktivnosti koje je sprovela crnogorska policija, u saradnji sa Višim državnim tužilaštvom, tada je utvrđeno da su Piroli i Lala automobilom ušli u Crnu Goru legalno i iz nje izašli preko graničnog prelaza Sukobin, istog dana kada su izvršili ubistvo.

Đurišić je ubijen u zakupljenom ugostiteljskom objektu u krugu Automoto društva pored benzinske pumpe na ulazu u grad.

Dvojac iz Albanije, kako je utvrđeno tokom istrage, u lokal je došao u popodnevnim satima, kada nije bilo gostiju, odnosno kada je Đurišić bio sam, što ukazuje da su ubica i pomagač neko vrijeme vjerovatno pratili Ulcinjanina.

Poručili su piće, a kada je Đurišić krenuo prema šanku, Piroli je izvadio pištolj i pucao mu u potiljak. Njegovo beživotno tijelo u šanku, nešto kasnije, pronašli su gosti lokala. Albanci su nakon ubistva, pobjegli iz kafane u nepoznatom pravcu a policija je nedaleko od mjesta ubistva, pronašla pištolj i jaknu.

Početkom januara, Piroli je ranjen u pucnjavi koja dogodila u Skadru. Kako su tada prenijeli albanski mediji, Pirolija su pogodila dva metka, u stomak i rame, a jedna osoba ga je nakon ranjavanja, prevezla iz Skadra u bolnicu u Lješu.

Albanski ABC News, prenio je da Piroli nije prevezen u skadarsku bolnicu zbog straha od još jednog pokušaja ubistva.

Prema pisanju tog medija, pucnjava se dogodila dok se Piroli nalazio u automobilu marke “ford”.

Ulcinjanin i prije tri godine bio meta mučkog napada

Đurišić je meta mučkog napada bio i u septembru 2019, kada je Dalibor Topljanović iz Zaječara iz Srbije, pokušao da ga ubije hicima iz pištolja. Nakon prvog ispaljenog metka, koji je Đurišića pogodio u uvo i rame, Zaječarcu je navodno zakočio pištolj, nakon čega se dao u bjekstvo i nestao u nepoznatom pravcu. Uhapšen je mjesec nakon pokušaja ubistva i suđenje zbog toga još je u toku.

Tokom izviđaja utvrđeno je da je Topljanović mjesec prije pokušaja ubistva, iznajmio stan u blizini porodične kuće Đurišića u Pinješu u Ulcinju i da ga je budno pratio cijelo vrijeme. U njega je pucao oko šest sati ujutro kada je Ulcinjanin, obično pješke, kretao iz kuće ka svom iznajmljenom ugostiteljskom objektu. Ranjen je na ulici, par stotina metara od porodičnog doma.

Na jednom od ročišta, pravni zastupnici Đurišića zatražili su da se pribavi pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici kojom je sin oštećenog, Savo Đurišić pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela ubistvo. Oni smatraju da je taj pokušaj ubistva povezan sa tim događajem, odnosno da je naručen upravo zbog toga što je sin oštećenog počinio ubistvo.

Okrivljeni Topljanović je, prema navodima optužnice, počinio krivično djelo - ubistvo u pokušaju.

On je ranije, iznoseći odbranu pred sudom, izjavio da mu je to krivično djelo podmetnula policija u Ulcinju.

“Nemam nikakvog motiva da pucam. Ne poznajem čovjeka”, rekao je tada Topljanović u odbrani.

No, Momčilo Đurišić, kao svjedok-oštećeni, koji je ranjen u lijevo uho i rame, prepoznao je okrivljenog Topljanovića kao osobu koja je pucala na njega namjeravajući da ga ubije.

Naveo je, kako je kazao, kao mogućnost da je “ovaj mladić plaćen sa 30.000 eura” i da ga je neko sa Kosova unajmio da ga ubije iz osvete.

“Da, to je on. Bio sam na prepoznavanju u policiji, i tada sam ga prepoznao. Nikada ga ranije nisam vidio. Ko zna zašto? Za pare. Moj sin je osuđen jer je ubio momka sa Kosova zbog djevojke. Ovo je otuda napravljeno. Dostina ljudi mi je reklo da je trebalo da dobije 30.000 eura da me ubije. Uzeo je 15.000 eura odmah, a zatim još kada izvrši. Ali ne želim da kažem ko mi je to rekao. Da sam znao, ja bih se branio”, ispričao je tada Đurišić.

Bonus video: