Ilibašić: Bacanje bombe - nemoć zatvorenika koji ne mogu da rade kako su navikli

Apelujem na nadležne institucije da se maksimalno uključe, jer ovo nije problem samo zatvorskih službenika, ovo je problem čitave države. Pokažimo da se kriminal ne isplati i ne dozvolimo da počinioci prođu nekažnjeno, navodi se u saopštenju predsjednika Sindikata ZIKS -a

9064 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Bacanje bombe vidim kao nemoć zatvorenika, da se izbore sa nedaćama koje su ih zadesile i sad na ovaj način pokušavaju da zastraše sve poštene kolege da pokleknu i da ih puste da nastave da rade kako su naučili, saopštio je predsjednik Sindikata Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Spuž (ZIKS), Ilibašić Milan.

To je kazao povodom ručne bombe koja je aktivirana sinoć kod ograde kuće načelnika Istražnog zatvora, Predraga Spasojevića.

Ilibašić ističe da je ranije upozoravao na pritisak sa kojim se susreću službenici u UIKS -u, te da je ponovo bačena bomba na kuću nekog od kolega, jer se kako kaže, to dešavalo i ranije.

"U UIKS -u je došlo do određenih kadrovskih promjena i tim promjenama na čelo istražnog zatvora postavljen je jedan častan i pošten čovjek koji želi da dovede stanje u istražnom zatvoru u stanje kako bi to trebalo da izgleda u jednoj normalnoj i pravnoj državi", navodi se u saopštenju Sindikata ZIKS -a.

Ilibašić naglašava da je, "njegovim dolaskom došlo i do velikog nezadovoljstva u dijelu istražnog zatvora među pritvorenim licima, jer više nema mobilnih telefona u količinama u kojim ih ranije bilo, a samim tim trpe i poslovi koji su se završavali iz zatvora".

Dodaje da sada svi ranjivi, te da će svaki kolega pomisliti da popusti pri poštovanju kućnog reda, pretresima i svim aktivnostima, kako se ne bi i oni našli u situaciji da im bude bačena bomba na kuću.

Ilibašić postavlja i pitanja koja su na umu svim zaposlenima, "ko će da me zaštiti? Ko će da zaštiti moju porodicu? Ko će da zaštiti moje prijatelje? Čemu ja da se nadam kad načelniku bacaju bombu?".

Kako kaže, bacanje bombe je izuzetno stresno za onoga koje je namijena kao i njegovoj porodici, prijateljima i komšijama.

"Sad su na testu naše institucije da pokažu svoju snagu i da odbrane poštene i časne službenike ove države. Kažu zatvor je ogledalo jedne države. Nemojmo dozvoliti da u tom ogledalu vidimo da vlada kriminal", ističe Ilibašić.

"Apelujem na nadležne institucije da se maksimalno uključe, jer ovo nije problem samo zatvorskih službenika, ovo je problem čitave države", poručio je Ilibašić.

Naglašava da je, "država jaka onoliko koliko je jak i zaštićen svaki naš pojedinac u bezbjedonosnim strukturama i zato pokažimo snagu i uhvatimo počinioce ovog nedjela, a ako se uspije u tome, ovakvih nedjela će biti sve manje i manje".

"Pokažimo da se kriminal ne isplati i ne dozvolimo da počinioci prođu nekažnjeno", zaključio je Ilibašić.

Bonus video: