Još jedna bomba u dvorištu načelnika IZ, Spasojević: Upozorili smo policiju i tužilaštvo šta će se dešavati

Načelnik Istražnog zatvora je optužio policiju i tužilaštvo za loš rad, navodeći da je još prije mjesec prijavio prijetnje smrću, te da ga nakon toga niko nije ni pozvao da da izjavu

61132 pregleda 93 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.12.2022. 20:51h

Načelnik Istražnog zatvora Predrag Spasojeviću danas je, oko 15 sati, pronašao neeksplodiranu ručnu bombu u dvorištu svoje kuće - tik uz ogradu.

Sat kasnije, eksplozivnu napravu uklonili su pripadnici policijskog Tima za protivdiverzionu zaštitu, a njihove kolege iz Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad pokušavaju da utvrde kada je bomba bačena u dvorište kuće Spasojevića.

Neeksplodiranu ručnu bombu Spasojević je pronašao samo četiri dana nakon bombaškog napada na njegovu kuću.

Poručio je, međutim, da ga bombe neće zastrašiti, optuživši policiju i tužilaštvo za nerad.

Načelnik Istražnog zatvora tvrdi i da je prije mjesec prijavio da mu pritvorenik Mario Milošević prijeti smrću, ali da ga tužiteljka nije pozvala "ni da pita o čemu se radi". On se zahvalio svima koji mu pružaju podršku, ali im je poručio da ga više ne zovu - već da zovu direktora Uprave policije i Vrhovnog državnog tužioca: "Da ih pitaju kada će početi da rade svoj posao".

Iz Uprave policije "Vijestima" je nezvanično rečeno da je Spasojević prijavio da je u svom dvorištu, pored ograde, oko 15 časova pronašao neksplodiranu eksplozivnu napravu.

Sa lica mjesta
Sa lica mjestafoto: Jelena Jovanović

"Policijski službenici i pripadnici Tima za protivdiverzionu zaštitu su na licu mjesta. Utvrđuje se okolnosti ovog događaja", kazali su ranije danas iz UP, dodajući da je o događaju obaviješten tužilac.

Tužilac, međutim, nije izašao na lice mjesta, a Spasojević tvrdi da nije dolazio ni prilikom uviđaja 1. decembra.

"Mislim da je sramota i zastiđe Tužilaštva da službenici UIKS-a dobijaju bombe, prijetnje i pucaju na njih. Za njih nikad nema osnova za pokretanje postupka, a njima ne daj Bože neko da zaprijeti odmah bi pohapsili. Imamo i primjere koji izdržavaju kaznu kod nas kada se prijetilo tužiocima i sudijama", kazao je Spasojević.

Nakon što je danas pronašao bombu, kod njegove kuće došli su direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) Rade Vojvodić i njegovi pomoćnici Nebojša Janković i Darko Vukčević, kao i više službenika zatvora.

Pomoćnik direktora UIKS-a Nebojša Janković rekao je da je iz Uprave za izvrešenje krivčnih sankcija prepoznat je "modus operandi" ovih grupa koje, kako je naglasio, na drzak i bezobziran način reaguju u odnosu na profesionalno postupanje službenika.

"Spasojević, kao glavni zatvoriski inspektor, presionalno je radio od kada je preuzeo tu dužnost i upravo ovo je jedan od načina kako oni pokušavaju da njega i sve nas da odvrate od vršenja naših službenih dužnosti. Naša reakcija će biti apsolutno profesionalna - nastavićemo i dalje, sa još jačom voljom i intezitetom da radimo. To je ono što mogu da garantujem. Što se tiče postupanja ostalih nadležnih oragana u ovom predmetu i slučaju, jer znate da ovo nije nadležnost UIKS-a, zaista očekujem jaku i uvezanu akciju i kolega iz Uprave policije i kolega iz Tužilaštva, kao i da se što prije rasvijetli ovaj događaj", istakao je Janković.

On je pohvalio policajce Odjeljenja bezbejdnosti Danilovgrad.

"Oni svakodnevno daju velike napore kako bi odgovorili na ovaj bezbjednosni izazov. Svi moramo da pružimo dodatne napore kako bi i oni mogli da odgovore ovom zadatku. Sam čovjek ne može dati potpuni odgovor organizovanom kriminalu", dodao je Janković

Na pitanje da li će ovo zaustaviti njihove napore da zavedu red u UIKS, Janković je poručio da "apsolutno ne", te da će raditi sa još većom voljom i željom.

"Nas tamo ima 500, nebitno je radi li se o Spasojeviću ili Jankoviću - jednostavno ima ljudi koji mogu i nas da zamijene. Ovo im neće dati nikakav rezultat", poručio je Janković.

Spasojeviću je u četvrtak 1. decembra oko 20.20 časova kod ograde kuće aktivirana ručna bomba. Policija traga za dvojicom napadača.

Iz UIKS-a su optužili organizovane kriminalne grupe da na taj način pokušavaju da ih spriječe da zavedu red u zatvoru, poručivši im da u tome neće uspjeti.

I nakon prvog bombaškog napada, pretresi u Istražnom zavoru su se nastavili.

Iz UIKS-a i Ministarstva pravde su nakon prvog napada pozvali nadležne da hitno pronađu počionice.

Bonus video: