Spasojevića će čuvati danonoćno?

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo pokrenulo postupak protiv pritvorenika Maria Miloševića zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti

29469 pregleda 12 komentar(a)
Prijetnje prijavio 24. novembra: Spasojević, Foto: Boris Pejović
Prijetnje prijavio 24. novembra: Spasojević, Foto: Boris Pejović

Policija je pokrenula proceduru dodjeljivanja statusa štićene ličnosti načelniku Istražnog zatvora Predragu Spasojeviću, što bi značilo da će, nakon što se provjere završe, on imati dvadesetčetvoročasovno obezbjeđenje.

Odluku o tome u konačnom donosi Vlada i to nakon što dobije policijsku i procjenu Agencije za nacionlanu bezbjednost koja mora sadržati i stepen ugroženosti Spasojevića, kao i operativne podatke od koga mu je život ugrožen.

Prema informacijama Vijesti, pripadnici danilovgradske policije u dogovoru sa zatvorskim policajcima, već danima obezbjeđuju Spasojevića.

Načelnik Istražnog zatvora dva dana zaredom bio je meta bombaških napada - 30. novembra i 1. decembra.

Prva ručna bomba bačena u njegovo dvorište nije eksplodirala, pa su se napadači vratili i sjutra veče - oko 20.20 časova bacili su još jednu kašikaru ka njegovoj kući. Spasojević je ranije za Vijesti ispričao da se na snimku vidi da je bomba zakačila krošnju obližnjeg drveta, što joj je skrenulo putanju - eksplodirala je sa spoljnje strane ograde.

Bomba, Predrag Spasojević
foto: Privatna arhiva

Bomba bačena 30. novembra pronađena je tek 4. decembra. U svom dvorištu, tik uz ogradu, vidio je Spasojević koji je i alarmirao policiju.

Ćute ko je izviđao sa daljine

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović nije juče odgovorio na pitanja Vijesti - ko su bili dežurni tužioci kada je 1. decembra aktivirana ručna bomba nadomak kuće Spasojevića i 4. decembra kada je pronađena neaktivirana ručna bomba u njegovom dvorištu. Bez odgovora ostalo je i pitanje zbog čega tužioci nisu, kako to tvrdi Spasojević, izašli na lice mjesta.

Iz NVO Akcija za ljudska prava (HRA) prije dva dana saopštili su da su tužioci bili obavezni da izađu na uviđaj.

”Državni tužilac je bio dužan da izađe na lice mjesta prilikom vršenja uviđaja, u skladu sa članom 263 ZKP-a, i odmah prikupi informacije o svim okolnostima napada od oštećenog Spasojevića, a to nije učinio. Izostanak tužioca sa uviđaja čak dva puta zaredom bagateliše ova krivična djela i može samo da ohrabri počinioce”, kazali su iz HRA.

Milanović je juče Vijestima odgovorio da Osnovno državno tužilaštvo Podgorica preduzima sve neophodne radnje u cilju otkrivanja krivičnih djela izvršenih na štetu Spasojevića.

Milanović
Milanovićfoto: Boris Pejović

”U predmetu koji se odnosi na postavljanje eksplozivne naprave u neposrednoj blizini porodične kuće načelnika Istražnog zatvora naloženo je preduzimanje svih neophodnih mjera i radnji koje mogu da dovedu do otkrivanja učinilaca krivičnog djela - izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. U ovom predmetu donijete su naredbe za odgovarajuća vještačenja”, objasnio je Milanović.

Milanović: Preispitaću rad tužioca

Istakao je da će, u skladu sa nalogom vršiteljke dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović, preispitati prethodni rad postupajućih državnih tužilaca u tim predmetima.

Jovanović je prije dva dana tražila je od Milanovića da “hitno preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti u predmetima koji se odnose na prijetnje koje je Spasojević prijavio i postavljanje eksplozivne naprave u dvorište njegove porodične kuće.

Takođe, tražila je da se preispita rad postupajućeg i dežurnog državnog tužioca u tom predmetu i u najkraćem roku je obavijesti o utvrđenim činjenicama.

Nakon toga Spasojevića je pozvala na razgovor, objasnivši za Vijesti da je “njena ljudska i profesionalna obaveza bila da lično razgovara sa Spasojevićem, kako bi mu, u direktnom razgovoru pružila podršku”.

Načelnik Istražnog zatvora 4. decembra žalio se na nerad tužilaštva, objasnivši da tužiteljka kojoj je prijavio da mu je pritvorenik Mario Milošević prijetio smrću nije našla za shodno ni da ga pozove. Tada je rekao i da tužioci nijesu dolazili na na lice mjesta da izvrše uviđaj.

Milošević (arhiva)
Milošević (arhiva)foto: SAVO PRELEVIC

Poslije sastanka sa Jovanović saopštio je da mu je to vratilo nadu da je tužilaštvo krenulo da radi.

Spasojević i menadžment Uprave za izvršenje krivičnih sankcija bombaške napade na porodičnu kuću načelnika Istražnog zatvora dovode u vezu sa pretresima u Istražnom zatvoru i njihovim naporima da u zatvoru zavedu red.

Bomba ubrzala formiranje predmeta?

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv pritvorenika Maria Miloševića zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, na štetu načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića.

”Zbog prijetnji koje je uputio načelniku Istražnog zatvora”, kazao je za Vijesti rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović.

On je objasnio da je dežurna tužiteljka o prijetnjama koje je prijavio Spasojević obaviještena 24. novembra.

”I istog dana je naložila prikupljanje neophodnih obavještenja, izuzimanje video nadzora i dostavljanje spisa predmeta na ocjenu i mišljenje. Postupajući po nalogu dežurne državne tužiteljke Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad dostavilo je spise predmeta 2. decembra 2022. godine, na osnovu kojih je i formiran predmet”, objasnio je Milanović.

Iz tog odgovora proizilazi da je tužiteljka predmet formirala tek dan nakon što je 1. decembra eksplodirala bomba ispred kuće Spasojevića.

Uviđaj ispred kuće Spasojevića
Uviđaj ispred kuće Spasojevićafoto: Boris Pejović

Načelnik Istražnog zatvora, međutim, 4. decembra kazao je za Vijesti da ga tužiteljka do tog dana nije saslušala povodom prijave da mu pritvorenik prijeti smrću.

”Prijavio sam prijetnje, ali gospođica tužiteljka nije našla za shodno ni da me pozove, da pita o čemu se radi, a dobio sam direktne prijetnje smrću od Maria Miloševića... Mislim da je to sramota i zastiđe tužilaštva - da službenici UIKS-a dobijaju bombe, prijetnje, pucaju na njih, ne samo na mene, ja sam samo jedan u nizu i za njih nikada nema osnova za pokretanje postupka. To je sramno”, rekao je Spasojević nakon što je u dvorištu svoje kuće pronašao neeksplodiranu ručnu bombu.

Bonus video: