Čađenović štitio Lazovića i Milovića?

Specijalni tužilac za organizovani kriminal uhapšen juče na radnom mjestu, potom mu određeno zadržavanje do 72 sata. Čađenović u četiri ključna predmeta protiv kavčana djelovao na štetu države, tvrdi izvor Vijesti. Branilac uhapšenog, advokat Lazar Aković, rekao da je Čađenović na saslušanju kategorično negirao izvršenje krivičnih djela za koja se tereti

71347 pregleda 132 komentar(a)
Sprovođenje Čađenovića na saslušanje u Specijalno tužilaštvo, Foto: BORIS PEJOVIC
Sprovođenje Čađenovića na saslušanje u Specijalno tužilaštvo, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Saša Čađenović radio je po nalozima Radoja Zvicera, Petra Lazovića, Radovana Mujovića i ostalih visokorangiranih članova kavačkog kriminalnog klana, saopšteno je juče Vijestima iz izvora bliskih istrazi.

Do tih saznanja, prema informacijama lista, specijalni tužioci došli su nakon što im je početkom maja sadašnji glavni specijalni tužilac Vladimir Novović naredio da preispitaju postupanje Čađenovića u predmetima organizovanog kriminala.

Utvrđeno je da je Čađenović u tim predmetima navodno radio za kriminalce, a ne državu - štitio je šefove organizovane kriminalne grupe kavčani i njihove vojnike, umjesto da ih smjesti iza rešetaka.

Sagovornik upoznat sa istragom, kazao je da su u do sada kontrolisanim ključnim predmetima protiv te kriminalne grupe, u četiri pronašli njegovo nezakonito postupanje na štetu države, a korist mafije.

Jedan od njih je i predmet formiran protiv uhapšenog tajnog agenta Petra Lazovića i policajca Ljuba Milovića koji je u bjekstvu, a za koje je Europol utvrdio da su radili za isti kriminalni klan.

Spisi komunikacije mafijaša sa policajcima i tajnim agentima bili su dostupuni i SDT-u na čelu sa Milivojem Katnićem, odnosno Čađenovićem, ali su ti predmeti arhivirani. Potom je novi šef SDT-a tgražio da se ti predmeti reotvore...

Dugogodišnji tužilac uhapšen je juče na radnom mjestu, u Specijalnom državnom tužilaštvu, zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotreba službenog položaja. Po nalogu SDT-a, lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja.

Sprovođenje Čađenovića na saslušanje u Specijalno tužilaštvo
Sprovođenje Čađenovića na saslušanje u Specijalno tužilaštvofoto: Boris Pejović

Na saslušanju pred specijalnim tužiocem Milošem Šoškićem negirao je izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Šoškić mu je odredio zadržavanje do 72 sata - zbog uticaja na svjedoke i saučesnike.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da se Čađenoviću na teret stavlja da je u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije kavački klan.

”Sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka”, saopštio je Radonjić.

On je precizirao da je osumnjičeni na saslušanju, u prisustvu izabranog branioca, iznio odbranu:

”Nije priznao krivična djela za koja se sumnjiči i nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca. Poslije saslušanja mu je određeno zadržavanje od 72 časa od časa lišenja slobode, a nakon što bude određeno sprovođenje istrage protiv njega, nadležnom sudu će biti predloženo i da mu odredi pritvor”, saopštio je specijalni tužilac Radonjić.

Branilac uhapšenog specijalnog tužioca, advokat Lazar Aković, rekao je za Vijesti da je Čađenović tokom saslušanja “kategorično negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret”.

Aković
Akovićfoto: Boris Pejović

”Nakon što se upoznam sa rješenjem o zadržavanju, u zakonskom roku izjaviću žalbu”, rekao je advokat Aković, dodajući da zbog nesmetanog vođenja postupka ne može govoriti o detaljima sa saslušanja.

On je istakao i da je Čađenović detaljno iznio odbranu.

Od vojnog pripravnika do Zvicerovog saradnika

Uhapšeni specijalni državni tužilac Saša Čađenović, osim pripravničkog staža koji je odradio u vojnom pravosuđu, radni vijek je proveo u tužilačkoj organizaciji gdje je za zamjenika osnovnog tužioca izabran 2005. godine, a deceniju kasnije napredovao u Specijalno državno tužilaštvo.

Za vrijeme tužilačkog rada u ODT-u Podgorica još 2008. godine, MANS ga je optuživao da je u po­stup­ku od­lu­či­va­nja po kri­vič­noj pri­ja­vi u slu­ča­ju “Ca­ri­ne” zlo­u­po­tri­je­bio slu­žbe­ni po­lo­žaj i da je i pored ele­mena­ta štet­nog ugo­vo­ra, odbacio krivičnu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše.

Tužilac je tada tvrdio da je za sklapanje prodaje opštinske parcele sve u redu, pozivajući se na opštinsku odluku koja nije važila u vrijeme sklapanja ugovora. Ni tadašnja VDT Ranka Čarapić nije vidjela ništa sporno u poslu Mugoša - Carine, ali je tek 2011. godine Vrhovni sud poništio sklopljeni ugovor jer je sklopljen na ništavan način.

Čađenović je dužio nekoliko predmeta prijetnji i napada na novinarku Oliveru Lakić, a za vrijeme rada u ODT-u je preuzeo je i predmet “crne trojke” nakon što je 2013. godine Brajuško Brajušković javno, u Vijestima, iznio optužbe protiv policijskih funkcionera zbog prebijanja političkih neistomišljenika.

Taj predmet, zvanično, nikada nije dobio epilog.

Čađenović
Čađenovićfoto: Boris Pejović

Njegov prelazak iz Osnovnog državnog tužilaštva u novoformirani SDT pratile su burne reakcije javnosti - jer je bila na snazi važeća dvogodišnja zabrana napredovanja u tužilačkoj organizaciji, koju mu je izrekla tadašnja Komisija za etički kodeks Tužilačkog savjeta zbog disciplinskog postupka pokrenutog zato što je bez dozvole preuzeo predmet od kolege u ODT-u Podgorica.

Čađenović je tada kažnjen, jer je mi­mo po­slov­ni­ka o ra­du tu­ži­la­ca, uzeo pred­met dru­gog za­mje­ni­ka tužioca i do­nio od­lu­ku - što su u tu­ži­la­štvu ci­je­ni­li kao “kr­še­nje po­slov­ni­ka i sa­mo­vo­lju”...

I pored toga, on se u junu 2015. godine prijavio na javni oglas, a potom u septembru 2015. godine izabran u specijalni tim prvog crnogorskog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Dolaskom u SDT, Čađenović je odmah zadužio predmet “Telekom” u kom je podigao optužnicu samo protiv Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, bivših direktora Telekoma, a višegodišnji proces ljetos je u Višem sudu okončan oslobađajućom presudom.

Upućeni tvrde da je Čađenović u tom predmetu nastavio farsu crnogorskog pravosuđa u tom predmetu koje je od 2007. pokušava da zataška postojanje korupcije na najvišem nivou uprkos dokazima američkih finansijskih institucija.

Čađenović je već naredne jeseni zadužio jedan od najvećih predmeta - “državni udar”, gdje je sa GST-om Milivojem Katnićem dao nalog za hapšenje kriminalne grupe, na dan parlamentarnih izbora - 16. oktobra 2016. godine, zbog optužbi da su planirali politički prevrat u Crnoj Gori, otmicu i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, ali i upad u Skupštinu.

Predmet su obilježile brojne oštre osude dijela javnosti da je riječ o montiranom političkom procesu, kontroverze oko svjedoka-saradnika Saše Sinđelića, dokazno-materijalne nelogičnosti, a potom i maratonski sudski proces, koji je javno prenošen na televiziji.

Prvostepena presuda sutkinje Suzane Mugoše, koja je na zatvorske kazne osudila 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore na ukupno 67 godina zatvora, među kojima i lidere DF-a Andriju Mandića i Milana Kneževića, oborena je na Apelacionom sudu.

Rečeno je da su napravljene bitne povrede odredaba krivičnog postupka i naloženo je da se predmet vrati na ponovno suđenje pred potpuno novim sudskim vijećem, što je i učinjeno. Čađenović je bio prošle sedmice u sudnici Višeg suda, gdje mu je naloženo da dostavi izmijenjenu optužnicu u “državnom udaru”.

GST je osim predmeta za terorizam u pokušaju sve značajnije predmete iz oblasti organizovanog kriminala prepustio Čađenoviću - tako da je godišnje imao na desetine predmeta u kojima se, između ostalog, bavio sukobom “kavčana” i “škaljaraca” u jeku dugogodišnjeg rata najjačih kriminalnih organizacija u regionu.

A Čađenović je upravo zbog rada po toj liniji, na godišnjem nivou imao najveći broj predmeta u odnosu na 12 kolega u SDT-u koje je Katnić na javnim nastupima počesto nazivao - Spartanci.

Krajem avgusta 2016. godine “zaboravio” je da Kotoraninu Igoru Božoviću odredi pritvor, zbog čega se jedan od šefova “kavačke” organizacije, nakon odslužene kazne, domogao slobode uprkos brojnim optužbama SDT-a da je učestvovao u zločinima te kriminalne organizacije.

Zbog te greške, Čađenović nije odgovarao unutar tužilačke organizacije, niti je SDT odgovorio “Vijestima” da li je Katnić zbog propusta pokrenuo disciplinski postupak protiv saradnika...

Glavni specijalni tužilac, 28. januara 2016. godine, obratio se Vladinoj Komisiji radi rješavanja stambenog pitanja specijalnog tužioca Čađenovića. Na zahtjev GST-a, Čađenoviću je od Vladine komisije dodijeljen stan od 89 m², a cijena stana je umanjena za 80 odsto na iznos od 15.326 eura, koju plaća u mjesečnim ratama od 77,40 eura na 20 godina sa godišnjom kamatom od 2 odsto.

Abazović: Uhapšena je Katnićeva desna ruka

Nije uhapšen bilo ko, nego desna ruka Milivoja Katnića, saopštio je juče premijer Dritan Abazović.

Tokom otvaranja puta Pljevlja - Mihailovica, rekao je da pozdravlja hapšenje specijalnog tužioca Saša Čađenovića.

”Nakon Vesne Medenice, stigosmo i do Čađenovića. Za one koji se nadaju da će da ih zaobiđe ruka pravde, nade su sve manje. Nastavljamo agendu borbe protiv kriminala i korupcije”, rekao je Abazović.

Kazao je da ne zna na koji način da komentariše hapšenje, a da istovremeno bude korektan.

”Možda i dalje postoji neki blagi skeptizam kod građana, ali sve što je rečeno i obećano iz dana u dan se dešava. Pozdravljam akciju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), a razlika između ovog jutros i drugih hapšenja jeste da imamo konačno ljude iz iste institucije prema kojima se sprovodi zakon”, istakao je Abazović.

Poručio je da vjeruje da će na koncu građani imati pravnu državu...

”Siguran sam u pobjedu pravne države i vjerujem da je Crna Gora na dobrom putu da isporukom rezultata to demonstrira i ubijedi međunardnu zajednicu da smo na pravnom putu”, naveo je Abazović.

Adžić: Hobotnica svuda pustila pipke

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da će “čišćenje” institucija biti spor i bolan proces, ali proces koji se mora proći.

”Kriminalna hobotnica je u proteklih 30 godina svoje pipke pustila kroz sve grane vlasti. ‘Čišćenje’ je spor i bolan proces, ali jedini put do reforme institucija. Kako je najavljeno, klupko se odmotava, ali nadležne organe čeka mnogo posla do konačne pobjede države nad kriminalom”, napisao je Adžić na Tviteru.

URA: Svi će doći na red...

Hapšenje Čađenovića pokazatelj je da tužilačke institucije funkcionišu.

To je saopšteno iz Građanskog pokreta URA (GP URA).

Oni su saopštili da pružaju podršku SDT-u da i u narednom periodu radi po zakonu i bez izuzetka.

”To je još jedna satisfakcija i značajna pobjeda programskih načela URA - Crna Gora nepovratno postaje država zakona i pravde bez kriminala i korupcije, bez mržnje i prošlosti... Pravda je profunkcionisala i pred zakonom su svi jednaki. Prije ili kasnije, svako ko se ogriješio o zakone odgovaraće za nepočinstva učinjena državi i građanima”, zaključuju iz GP URA.

Prava: Novović nastavlja sa pravdom za sve

Akcija Specijalnog tužilaštva (SDT), jak je dokaz da glavni specijalni tužilac Vladimir Novović nastavlja sa praksom sprovođenja prava i pravde za sve, saopšteno je juče iz Prave Crne Gore.

”Pozdravljamo hapšenje Čađenovića zbog čijeg i njemu sličnih djelovanja crnogorsko društvo je izgubilo vjeru u institucije, a riječ pravda izgubila svaki smisao”.

Konstatovali su da takvo postupanje Specijalnog tužilaštva predstavlja svijetli primjer rada i nezavisnosti i pozitivan primjer na koji treba da se ugledaju i ostale crnogorske institucije.

”Nadamo se da će ovo biti samo jedan u nizu primjera kako se sprovodi pravda u punom obimu”, piše u saopštenju.

DF: Čija su sljedeća vrata

Hapšenjem Čađenovića relativizovana je više puta ponavljana rečenica Milivoja Katnića - da će Glavno specijalno tužilaštvo zakucati na svačija vrata, saopšteno je juče iz Demokratskog fronta.

”Naravno, kada je ta fraza mnogo puta ponavljana s različitih medija, njen autor i njegov prvi saradnik nisu računali da i oni iz tužilaštva, takođe, imaju vrata. Danas smo dočekali da, nakon nedavno otpočete borbe protiv korumpiranih sudija, otpočne čišćenje i suočavanje s pravdom u okviru nekad zarobljenog specijalnog tužilaštva i njegovih kriminogenih djelova. Zato DF pozdravlja najnoviju akciju aktuelnog glavnog specijalnog tužioca i vjeruje da će se još jače i temeljnije uhvatiti u koštac sa kriminalom i korupcijom”, navodi se u saopštenju.

Konstatovali su i da tužilaštvo i sudstvo ne mogu biti nezavisni i nepristrasni ukoliko se, prije svega, ne oslobode tereta kriminala i korupcije u vlastitim redovima.

”U Specijalnom državnom tužilaštvu je djelovala posebno opasna kriminalna grupa koja je sopstvene nezakonite radnje prikrivala tako što je montirala i izmišljala svakakve vrste gadosti i nesojluka političkim protivnicima bivšeg režima. Tako su zauzvrat dobijali političku zaštitu i mogli su nesmetano da funkcionišu u okvirima vlasti i bande kojoj su pripadali. Nije nikakva tajna da su ti nesrećni tužioci radili za vođe jednog od najjačih kriminalnih klanova u Evropi koji se bavi krijumčarenjem narkotika i švercom cigareta. Dakle, oni su bili organski dio te kriminalne grupe. Primali su jasna naređenja od šefova te organizacije i bespogovorno ih izvršavali. Pozicija svakog od njih je bila u potpunosti definisana, sa vrlo preciznim ulogama i zadacima”.

Bonus video: