Nastavljeno suđenje Hasanajima: Išli za hljebom sa pištoljem u torbi?

Sud je prihvatio predlog odbrane da se zatraži od nadležnih organa Republike Albanije informacija - da li je u toj zemlji na neko lice registrovan pištolj koji je optužnicom predstavljeno kao predmet izvršenja krivičnog djela

16340 pregleda 2 komentar(a)
Da li je on povukao okidač: Ljuan Hasanaj, Foto: Luka Zeković
Da li je on povukao okidač: Ljuan Hasanaj, Foto: Luka Zeković

Radnica Komunalnog preduzeća Herceg Novi Zilha Zekiri saopštila je u Višem sudu da je sada pokojnom policajcu Milutinu Lekoviću i njegovom kolegi pomagala u komunukaciji sa tri osobe što su zaustavili a koje su razgovarale na albanskom jeziku.

To je rekla svjedočeći u nastavku suđenja braći Ljuanu i Ljuljzimu Hasanaju i njihovoj majci Nuri, optuženima za ubistvo policajca Lekovića.

U optužnici piše da je Ljuan Hasanaj, 15. decembra 2019. godine, ubio službenika Uprave policije dok je obavljao službenu dužnost.

Pred krivičnim vijećem kojim predsjedava sutkinja Milena Matović, Zekiri je objasnila da je radila kao čistačica na graničnom prelazu i da je u povratku kući srela policajca Lekovića koji je stajao sa kolegom i tri lica.

"Leković je rekao 'Zilha dobrodošla', kako bi im pomogla oko prevoda. Ova lica su malo teže pričala, pa ih nisam baš sve mogla najbolje razumjeti", kazala je ona.

Dodala je da je policajac Leković u nekoliko navrata insistirao da ih pita na njihovom albanskom jeziku - gdje idu, odakle su došli, na koji granični prelaz su ušli i gdje su im dokumenta.

Svjedokinja je navela da joj je optužena rekla da idu za hljebom, da traže posao.

"Policajac Leković mi je rekao da ih pitam za dokumenta, a oni su rekli da su ih zaboravili u ormanu u hotelu Plaža, jer su žurili. Ja sam pomislila da se već duže hotel renovira, pa da imaju nekog ko im je pomogao da tamo rade", rekla je.

Dodala je da joj je Leković kazao da "stariji muškarac zna sve i da nije to to što govore".

"Zatim je sam otišao da pregleda obližnju livadu, da vidi da nisu tamo odbacili dokumenta ali nije ništa našao", izjavila je Zekiri.

Rekla je da je starija žena nosila kesu i da je bila tu dok su pregledali tu kesu.

"U njoj su bile baterijska lampa, hljeb, jakna i neke sitnice... Pretresanje crne torbe, koju je nosio jedan od dva muškarca, nisam vidjela jer sam pričala sa ovom ženom", navela je ona.

Odgovarajući na pitanja advokata odbrane, rekla je da prepoznaje ženu, odnosno kako je sud konstatovao u zapisniku da se radi o optuženoj Nure Hasanaj, dok nije prepoznala dva optužena muškarca sa optuženičke klupe.

Svjedokinja Zekiri je navela da je policajac Leković zvao svog nadređenog kako bi dobio upustva gdje da ide dalje sa ta tri lica, ali kao mu se niko nije javljao, on je potom rekao da ide da ih vodi u MUP.

Odbrana je prigovorila iskazu svjedokinje, navodeći da se detaljno sjeća svega a prošlo je tri godine, kao i činjenici da prepoznaje samo jednog od troje optuženih.

Optužnica je podignuta protiv albanskih državljana Ljuana Hasanaja, njegovog brata Ljuljzima i majke Nure zbog krivičnog djela - teško ubistvo.

Ljuan Hasanaj je, prema navodima optužnice, ubio Lekovića, nakon što su drugi okrivljeni pokušavali da njemu i njegovom kolegi Aleksandru Kilibardu skrenu pažnju dok je vadio pištolj...

Navodi se da su okrivljeni odmah nakon ubistva i udara vozila u betonsku ogradu pored puta, pobjegli... Nakon kraće potrage, bjegunci su uočeni u naselju Sutorina, a Ljuan Hasanaj se tada mašio pištolja koji je uperio prema policajcima koji su ih uočili i uz prijetnje pokušao da sa bratom i majkom uđe u policijski kombi "reno trafik" kojim su planirali dalji bijeg, ali su savladani...

U Albaniji provjeravaju čiji je pištolj

Sud je prihvatio predlog odbrane da se zatraži od nadležnih organa Republike Albanije informacija - da li je u toj zemlji na neko lice registrovan pištolj koji je optužnicom predstavljeno kao predmet izvršenja krivičnog djela.

Predstavnik oštećene porodice i državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Snežana Šišević protivili su se ovom predlogu, ističući da to vodi ka odugovlačenju suđenja te da to nije važno za ovaj sudski proces.

Bonus video: