Tri sata vijećali da li sutkinja Mugoša može na listu kandidata za VDT-a

U orginalnoj dokumentaciji koju je priložila Sekretarijatu Tužilačkog savjeta, Mugoša nije dostavila dokaz da je crnogorski državljanin niti kopiju lične karte.

28008 pregleda 42 komentar(a)
Mugoša, Foto: PR Centar
Mugoša, Foto: PR Centar

Da li će sutkinja Suzana Mugoša ući na listu kandidata u postupku izbora vrhovnog državnog tužioca znaće se tek na narednoj sjednici Tužilačkog savjeta, jer članovi tog tijela ni nakon više od dva sata nijesu mogli da donesu odluku da li je dostavila potpunu dokumentaciju.

U orginalnoj dokumentaciji koju je priložila Sekretarijatu Tužilačkog savjeta, Mugoša nije dostavila dokaz da je crnogorski državljanin niti kopiju lične karte.

Tužilački savjet, koji je po Zakonu o državnom tužilaštvu dužan da utvrdi da li su prijavljeni kandidati dostavili zakonski blagovremenu i urednu dokumentaciju, donio je odluku da zbog toga listu kandidata utvrdi tek na narednoj sjednici.

"Za VDT-a su potrebni opšti uslovi za državnog tužioca, koji kaže da za tu funkciju može biti birano lice koje uspunjava opšte uslove za rad u državnim organima", naglasio je sekretar Sekretarijata TS-a Mithat Kuč.

Iako se prvo o tom problemu oko dokumentacije sutkinje Mugoša glasalo, članovi su ipak odlučili da još malo razmotre to pitanje.

"U velikoj sam dilemi oko ovog pitanja. Vidim da je takav osjećaj i kod ostalih. Ne znam kakva je ranija praksa bila. Opšte poznata okolnost je da je sudija, a ne bi mogla biti ako nema crnogorsko državljanstvo. Ne znam je li to možda dovoljno", kazao je član TS-a Miloš Vuksanović.

Član TS-a Stevo Muk je bio uzdržan jer je riječ o sudiji i da je to saznanje nesporno da je crnogorski državljanin.

"Ne bih da eliminišem kandidata, jer je očigledno da ima taj uslov", rekao je Muk.

Tokom narednog glasanja uzdržani su bili Vuksanović, Muk i Filip Jovović, dok su Siniša Gazivoda, Tatjana Begović, Nikola Samardžić, Đurđina Nina Ivanović i Sanja Jovićević bili protiv toga da se sutkinja Mugoša uvrsti na listu kandidata zbog nepotpune dokumentacije.

Ni taj krug nije zaključen, a potom je Vuksanović tražio pauzu i pozvao se na član 19 Poslovnika nakon čega je jednoglasnom odlukom TS-a - isključena javnost.

Iza zatvorenih vrata više od dva sata su se članovi TS-a bavili listom kandidata za VDT-a, gdje su se blagovremeno u trku uključili v.d. VDT-a Maja Jovanović i pravnik Milorad Miško Marković.

Vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović zbog toga što je kandidat za VDT-a tražila je izuzeće tokom raspravljanja o ovoj tački dnevnog reda.

Bonus video: