Tužilački savjet prekinuo sjednicu, v.d. VDT-a biraće u srijedu

Za Milorada Miška Markovića je pet članova glasalo da bude v.d. VDT-a, dvoje je bilo protiv dok su Siniša Gazivoda i Nikola Samardžić bili uzdržani. Sanja Jovićević takođe nije dobila podršku jer je imala samo dva glasa za

84391 pregleda 23 komentar(a)
Sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2023. 18:08h
Završeno
15:20h

Tužilački savjet nakon duže pauze nastavio je sjednicu, ali je član Tužilačkog savjeta Siniša Gazivoda odmah predložio da se sjednica prekine, te da se sjutra ili preksjutra opet sastanu kako bi se upoznali sa imenima kandidata sa spiska tužilaca koje im je dostavio Sekretarijat TS-a.

Sa tim su se saglasili i ostali članovi tijela, pa će se sjednica na kojoj će se birati v.d. VDT-a, nastaviti u srijedu. 

Izmjena: 18:04h
14:02h

Ni pravnik Milorad Miško Marković ni specijalna tužiteljka Sanja Jovićević nijesu dobili većinu kako bi bili postavljeni za vršitelja dužnosti vrhovnog državnog tužioca.

Pet članova TS-a glasalo je da Marković bude v.d. VDT-a, dvoje je bilo protiv dok su Siniša Gazivoda i Nikola Samardžić bili uzdržani. Što znači da nije određen za v.d. VDT-a jer je potrebno šest glasova, odnosno većina od ukupnog broja članova TS-a. (11 je članova tog tijela).

Za Markovića su glasali - Filip Jovović, Stevo Muk, Bojan Božović, Borivoje Đukanović i Miloš Vuksanović dok su Tatjana Begović i Đurđina Ivanović bile protiv.

Marković
Markovićfoto: Savo Prelević

Sanja Jovićević takođe nije dobila podršku jer je imala samo dva glasa za - Tatjana Begović i Đurđina Ivanović, dok je sedam članova bilo uzdržano.

Jovićević
Jovićevićfoto: Boris Pejović

U toku je pauza.

Izmjena: 18:05h
13:57h

Član TS-a Borivoje Đukanović je kazao da Sanja Jovićević ima sjajne ljudske i profesionalne reference, ali da budući ima u vidu ograničavajući zakonski član - biće uzdržan tokom glasanja.

Tužilački savjet
foto: Boris Pejović

"Nikada u životu nijesam imao komunikaciju sa Markovićem, ali njegov program rada pokazuje da je riječ o profesionalcu. Ne mogu i nijesam kompetentan da govorim o čovjeku kojeg prvi put imam u okviru razmišljanja kako kad su ljudski i profesionalni atributi. Nažalost, moraću biti uzdržan kada je u pitanju Jovićević", kazao je Đukanović.

Izmjena: 18:06h
13:45h

Tužiteljka Ivanović je kazala da tokom rasprave članovi TS-a "eliminišu kandidatkinju Jovićević".

"To nije u redu. Za kolegu Markovića rekli ste dovoljno, ne bih da se ponavljam. Ali želim da kažem ko je Sanja Jovićević. Karijerni tužilac sa skoro 19 godina rada u tužilačkoj organizaciji i prošla je put sa izuzetnom radnom biografijom. Treba da imamo u vidu da mi određujemo vršioca dužnosti, nekog ko poznaje tužilačku organizaciju i rad. Zbog toga mislim da njena biografija preporučuje Sanju Jovićević za poziciju v.d. VDT-a", navela je Ivanović.

Izmjena: 15:07h
13:27h

Stevo Muk je naveo i da mu je žao što kandidati nemaju pravo da se na intervjuu pojave pred Tužilačkim savjetom.

"Oboje neće imati priliku da sa nama porazgovaraju da im postavimo pitanja. Imajući sve ovo u vidu ja ću se tokom odlučivanja v.d. VDT-a, a imajući u vidu biografiju i Program rada, tokom odlučivanja ću se opredijeliti da podržim Milorada Markovića za vršioca dužnosti VDT-a", naveo je Muk.

Tužilački savjet
foto: Boris Pejović

Siniša Gazivoda je najavio da će sažeto dati stav o kandidatima.

"Ova dva lica su se prijavila i to je za uvažavanje. Što se tiče Jovićević, a imajući u vidu okolmost da je ona član TS-a i da u ovoj proceduri nije podnijela ostavku, a bez želje da polemišem, izvukao sam neki stav. Zbog toga neću moći da podržim njenu prijavu. Za Markovića sam saglasan da je riječ o biografiji gdje je uložen ogroman trud ali moja viđenje je da neko ko pretenduje na poziciju v.d. VDT-a mora biti neko ko ima stručno i praktično iskustvo u poravosuđu. Ovdje se otvara i ono staro pitanje još iz februara prošle godine, da li se za v.d. VDT-a može odrediti lice koje nije tužilac. Tako nešto bilo bi zakonito ali uvažavajući autoritet mišljenja Venecijanske komisije iz kojeg proizilazi da za v.d. VDT-a treba odrediti nekoga ko je državni tužilac sam lani glasao da se Maja Jovanović tada odredi. Naročito uvažavajući autoritet mišljenja Venecijanske komisije pri tom stavu sam i dalje. Zato ću biti uzdržan u odnosu na obje prijave", kazao je Gazivoda.

Tužiteljka Tatjana Begović je kazala da v.d. VDT-a može biti samo osoba koja je tužilac.

Tužilački savjet
foto: Boris Pejović

"Ne osporavam bogatu biografiju Markovića, ali nema tužilačkog iskustva i smatram da ne može odgovoriti tom zadatku. Mislim da koleginica Jovićević ima iskustva da ovu složenu funciju može obavljati kako treba", rekla je Begović.

I pravnik Miloš Vuksanović kazao je da "ima visoko mišljenje o oba kandidata, ali će biti uzdržan tokom glasanja za Jovićević budući da ima dilemu oko člana 27 Zakona o državnom tužilaštvu".

Tužilački savjet
foto: Boris Pejović

"Muk nam je na neki način izložio Program rada Milorada Miška Markovića. Zato ću podržati njega", kazao je Vuksanović.

Filip Jovović se pridružio stavu kolega da bi određivanje Sanje Jovićević na poziciju v.d. VDT-a izazvao dilemu i moguće pravne posljedice te će zbog toga prema njoj biti - uzdržan tokom glasanja.

"Što se tiče Markovića - gledajući Program rada vidio sam dobre ideje. Mane bi mogle da se računaju taj nedostatak praktičnog iskustva. Ali mislim da njegova povezanost sa državno-tužilačkim aparatom pokazuje da ima projekciju, utiske i očito ima viziju kako bi se taj aparat razvijao. U ovom trenutku bih dao podršku ovom kandidatu jer bi to uvelo neku novu perspektivu u državno tužilaštvo", rekao je Jovović.

Izmjena: 15:09h
13:12h

Zamjenik TS-a je kazao da imaju dva puta - da li da se odmah pređe na glasanje o zainteresovanim kandidatima ili da se izjašnjavaju da li tužiteljka Jovićević ima pravo kandidature s obzirom na ovo zakonsko ograničenje.

Vuksanović i Božović su bili stava da bi trebalo da pređu na diskusiju, a potom i da glasaju o kandidatima.

Muk je naveo da bi trebalo da se nešto kaže o kandidatima na poziv TS-a - Miloradu Mišku Markoviću i Sanji Jovićević, pa tek da se predje na glasanje.

Bojan Božović je kazao da član 27 ograničavajući za kandidaturu, te da mu je to najveći "znak pitanja za koleginicu Jovićević".

"Kandidata sam upoznao kao asistenta na fakultetu, a bio je na brojnim projektima na kojima smo zajedno radili. U ulozi eksperta je sarađivao sa Ministarstvom pravde, te u tom profesionalnom smislu o njemu imam visoko mišljenje. Sa druge strane, riječ je osobi koja nema iskustva rada u tužilačkoj organizaciji ali kada vagam mogu da naslutim šta ćemo reći o kandidatima. Morao sam da istaknem njegove kvalitete. Imamo veliki zadatak. Čitao sam njegov Program rada, čini mi se da ima dobru sliku tužilačke organizacije", kazao je Božović.

Muk je kazao da je TS u situaciji koja "nije željena opcija" jer je ovo vanredna odluka jer nije dio redovnog postupka TS-a kada treba da se odredi predlog prema Skupštini.

"Mislim da je bilo dobro što smo prošli put ali i sada uputili javni poziv. Mislim i dalje da taj poziv obezbjeđuje transparentost i stepen konkurencije. Volio bih da imamo veći broj kandidata. Smatram da kandidatura Jovićević ne može da se uzme u obzir zbog odredbe člana 27 Zakona o državnom tužilaštvu te u tom smislu se neći izjašnjavati", naglasio je Muk.

On je za kandidata Markovića rekao da je iz biografije jasno da je radio na krivično - pravnim i krivično - procesnim i u vezi sa tužilaštvom.

"Riječ je o kandidatu koji ima i pravosudni ispit, ima relevantno iskustvo u međunarodnoj saradnji. U bitnom želim da se osvrnem na Program rada. Riječ je o kandidatu koji je dostavio Program rada na 22 strane. Meni se čini da ovaj Program rada pravilno detektuje ključne izazove i daje smjernice koje su meni bliske i na koje sam ukazivao i prije nego što sam postao član TS-a", kazao je Muk.

On je napravio i sažetak Markovićevog Programa rada...

13:02h

Predstavnik tužilačke organizacije Đurđina Nina Ivanović kazala je da nema dileme niti potrebe za tumačenjem ovog člana.

"Ovdje se ne radi o izboru već o određivanju to nije samo jezička već suštinska razlika. Mi ne biramo VDT-a već ga određujemo zato je ovaj poziv bio i neformalan. Mi niti ih ocjenjujemo niti bodujemo već određujemo lice koje će obavljati v.d. mandat i iz tih odredbi Zakona ne mogu ovo dovesti u istu ravan sa licima koja se biraju u postupku izbora za neku funkciju. Ovdje nema nikakve dileme niti ima potrebe za tumačenjem", kazala je Ivanović.

Muk je pitao da li bi određivanjem Jovićević za v.d. VDT-a bilo u suprotnosti sa Zakonom, jer bi to povlačilo i njeno napredovanje u Vrhovno državno tužilaštvo.

"Ta pravna posljedica je očigledna i nesporna. Ne želim da ulazimo u donošenje odluke koja je pravno sporna i oboriva na sudu. Zato to ukazujem, ne bih želio da negdje pogriješimo", kazao je Muk.

Ivanović je navela da slijedi svoje stavove, koje je imala već godinu, kako se ne bi došlo do ovoga.

"I ta odluka koju smo donijeli prije šest mjeseci je za mene pravno nevaljana. I to sam tada jasno rekla, jer se zna kroz kakav postupak se može napredovati u tužilačkoj organizaciji. Moj stav zasnivam na prethodnim svojim stavovima koje sam imala po ovom pitanju", navela je Ivanović.    

12:55h

Član TS-a i ugledni pravnik Siniša Gazivoda naglasio je da se prema ovom članu Zakona o državnom tužilaštvu ne treba odnositi odnosno tumačiti "na najuži način već negdje ciljno ako već nemamo ostavku tog člana u ovom sazivu Tužilačkog savjeta".

Božović je kazao da bi ovo mogli da tumače kao napredovanje pa je upitno da bilo koji član TS-a može da dostavi kandidaturu.

Član TS-a Flip Jovović kazao je da bi tu trebalo sagledati posljedice jer ako bi bila izabrana da li bi opet mogla da se vrati na istu poziciju kao prije i da li ako bude izabrana ostajemo bez jednog člana TS-a.

Ugledni pravnik Miloš Vuksanović naveo je da se kroz glasanje treba odrediti prema Jovićević kao kandidatu.

"Imao sam ovo pitanje kad sam vidio kandidature. Možemo da otvorimo diskusiju i nisam siguran da li bi došli do odgovora ili dogovora. Mislim da treba da se kroz glasanje odredimo. Pitanje jeste sporno posebno jer nema ostavke na članstvo u TS", kazao je Vuksanović.

Izmjena: 14:33h
12:48h

Član TS-a Stevo Muk kazao je da bi trebalo da se vidi da li treba da se bave prijavom Sanje Jovićević budući da je Zakonom o državnom tužilaštvu zabranjeno napredovanje u tužilačkoj organizaciji dok je član TS-a.

"Treba da vidimo da li da se bavimo tom prijavom, te da li nas Zakon u tome ograničava. Moje mišljenje je da je ta norma član 27 prilično ograničavajuća, ali da ne odlučujemo dok ne čujemo argumentaciju ostalih - za i protiv", kazao je Muk.

Samardžić je nakon toga da se ponovo vraćamo na pitanje urednosti prijava.

Muk je naglasio da oni imaju uslove za prijavu i blagovremenost, ali da se pozabavimo članom 27 jer se postavlja pitanje da li ova odluka po oglasu v.d. VDT-a i odluka na koju se odnosi i ovač član 27.

"Naročito u kontekstu ove i ranije odluke koja je prethodila i prije šest mjeseci da se prethodna vršiteljka dužnosti VDT-a po prestanku funkcije ostaje u VDT. Kolokvijalno rečeno da li mi uopšte treba da razmatramo prijavu ako imamo u vidu ovaj član Zakona kako ne bi bili osposreni sa aspekta zakonskog rješenja. To pitanje kandidujem za raspravu, a ne želim da se shvatim pogrešno već da vidimo da li smo na pravom putu kako ne bi došli u sukob sa zakonskom normom", rekao je Muk 

12:46h

Predstavnik Ministarstva pravde Bojan Božović kazao je da je inicijativa TS-a, ma ko šta o njoj mislio, bila opravdana.

"Biću otvoren prema svakom kandidatu, a želim da kažem da mi je žao što nemamo i veći broj potencijalnih kandidata. Očigledno je veliki izazov pred nama", kazao je Božović.

12:45h

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević poslala je zahtjev TS-u da se izuzme iz rada tokom odlučivanja ko će biti v.d. VDT-a jer je dostavila kandidaturu za tu poziciju.

TS je konstatovao izuzeće.

12:34h

Zamjenik Tužilačkog savjeta Nikola Samardžić predložio je da se dnevni red dopuni konstatovanjem prestanka funkcije v.d. VDT-a Maje Jovanović i konstatovanje prava za njen ostanak u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

TS je bio saglasan sa dopunom dnevnog reda, pa su jednoglasno konstatovali da joj je prestao v.d. mandat.

Članovi TS-a su bili saglasni i da joj se dozvoli pravo ostanka da radi u Vrhovnom državnom tužilaštvu, protiv je bila samo tužiteljka Đurđina Ivanović.

Izmjena: 14:29h
11:37h

Biografije kandidata

Milorad Miško Marković je magistar pravnih nauka, sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi.

Marković je radio na Pravnom fakultetu i kao ekspert/konsultant na projektima EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, AIRE centra i UNDP-a.

Učestvovao je u pisanju Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću...

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević je karijerni tužilac sa preko 18 godina iskustva u tužilačkoj organizaciji.

Jovićević je od 1998. godine do 2009. godine u Osnovnom državnom tužilaštvu prošla karijerni put od pripravnice, savjetnice do tužiteljke. Nakon toga je karijeru tužioca nastavila u Višem državnom tužilaštvu, a 2016. godine je napredovala u Specijalno državno tužilaštvo gdje je jedno vrijeme obavljala i funkciju portparola. Od avgusta 2021. godine, Jovićević je i član Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca.

Ona je prošla brojne seminare i obuke iz različitih krivično - pravnih oblasti - sajber kriminal, borba protiv trgovine ljudima i krijumčarenje ljudi, finansijske istrage, mjere tajnog nadzora i oduzimanje imovine stečene kriminalim djelovanjem. Tužiteljka je i trenerica u Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Vrhovno državno tužilaštvo u v.d. mandatu je od oktobra 2019. godine.

Tužilački savjet je uporedo pokrenuo i izborni postupak za vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, a na javni poziv prijavili su se tužiteljka Maja Jovanović, pravnik Milorad Miško Marković i sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

11:37h

Ko će biti novi vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca znaće se danas na sjednici Tužilačkog savjeta na kojoj bi trebalo da se izabere jedan od kandidata, koji su se javili na javni poziv za najvažnije mjesto u tužilačkoj organizaciji.

Članovi TS-a na početku će konstatovati da je dosadašnjoj v.d. VDT-a Maji Jovanović istekao drugi šestomjesečni mandat, a potom će birati da li će pravnik Milorad Miško Marković ili specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, koji su se prijavili na javni poziv Tužilačkog savjeta, preuzeti rukovođenje Vrhovnim državnim tužilaštvom u v.d. mandatu.

Upućeni tvrdi da ponajviše šansi u ovom odnosu snaga unutar TS-a ima Marković, za kojeg kako sada postoji raspoloženje u tom tijelu, vrlo vjerovatno će glasati šest članova (jedan glas i od tužilaca) - koliko je potrebno da dobije većinu u tom tijelu.

Oko izbora Markovića, vjerovatno biće i najviše sporenja među članovima TS-a, jer su predstavnici tužilaštva ali i nmeki ugledni pravnici i lani kada je Maja Jovanović izabrana bili jasni da bi v.d. poziciju trebalo da preuzme neko od tužilaca.

Marković ima dijelom iskustvo u radu tužilačke organizacije jer je od 2015. godine, preko projekata pružao podršku tužilaštvu najviše Specijalnom državnom tužilaštvu u borbi protiv najtežih oblika prekograničnog kriminala i jačanja institucionalnog odgovora, kroz saradnju sa EU agencijama i međunarodnim partnerima.

Specijalna tužiteljka, a i članica ovog saziva Tužilačkog savjeta Sanja Jovićević, vjerovatno će dobiti podršku članova TS-a iz reda tužilačke organizacije ali teško da će imati još neki glas od uglednih pravnika tako da su male šanse da se domogne fotelje v.d. VDT-a.

Ukoliko Marković i Jovićević ne dobiju potrebnu većinu za izbor - TS će kao i lani sa spiska tužilaca, koji imaju preko 15 godina iskustva u tužilačkoj organizaciji, birati nekog ko bi mogao da naslijedi Maju Jovanović u v.d. mandatu.

U tom slučaju, prema nezvaničnim podacima "Vijesti", ponajviše šansi ima rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović, koji je ljetos dobio podršku ovog saziva TS-a da preuzme fotelju najvećeg tužilaštva u državi.

Bonus video: