Podgorica: Policija traga za lopovom, na snimku zabilježeno kako pada sa velike visine

”Kada sam inspektoru rekla da imamo kamere, rekao mi je da odgledam kad budem imala kad, možda nešto i nađem zanimIjivo. Tada su rekli i da žure, jer moraju na neki pretres”, tvrdi M. K., poručujući da sumnja da nadležni kriju lopova

62040 pregleda 53 komentar(a)
Bijeg nakon pada, Foto: Screenshot
Bijeg nakon pada, Foto: Screenshot

Podgoričanka M. K., čija je porodična radionica obijena 10. decembra, tvrdi da sama mora da sprovodi istragu o toj provalnoj krađi, dok iz Uprave policije to negiraju i tvrde da oštećena nije bila kooperativna dok su inspektori radili na tom slučaju.

Ona tvrdi da je krađu prijavila 11. decembra, a da policija ni nakon gotovo 30 dana nije tražila snimke sa nadzornih kamera na kojima se vidi muškarac koji krade.

”Kada sam inspektoru rekla da imamo kamere, rekao mi je da odgledam kad budem imala kad, možda nešto i nađem zanimIjivo. Tada su rekli i da žure, jer moraju na neki pretres”, tvrdi M. K., poručujući da sumnja da nadležni kriju lopova.

Iz policije tvrde da snimke nisu mogli da dobiju od nje, već da su morali da ih pregledaju na licu mjesta.

Za tu krađu policija sumnjiči Nasera Mekića iz Rožaja.

Na jednom od snimaka dostavljenom redakciji “Vijesti” vidi se kako muškarac sa kačketom na glavi i rancem na leđima, tumara oko kuće sagovornice “Vijesti”, a onda u jednom trenutku ulazi u radionicu odakle odnosi vrijedne mašine.

Na drugom snimku, takođe iz Podgorice, isti muškarac pada sa merdevina, nakon što je, kako piše na snimku, u novogodišnjoj noći pokušao da obije i pokrade i taj objekat.

Podgoričanka M. K. tvrdi da je drugi snimak nabavila dok je sa suprugom sprovodila istragu.

Iz Uprave policije “Vijestima” su odgovorili da su preduzeli niz mjera i radnji na rasvjetljavanju provale u radionici tokom koje je ukradeno više mašina i drugih predmeta.

Nakon pada
Nakon padafoto: Screenshot

”Na licu mjesta je izvršen uviđaj i obaviješten je državni tužilac koji je događaj kvalifikovao kao krivično djelo teška krađa, a koji je policijskim službenicima dao nalog za preduzimanje daljih radnji na rasvjetljavanju ovog djela”, objasnili su iz UP.

Oni dodaju da su obišli šire lice mjesta kako bi pronašli video-zapise na osnovu kojih bi se eventualno moglo doći do informacija koje bi ukazivale na izvršioca predmetnog krivičnog djela.

”M. K. policijskim službenicima nije dozvolila da izuzmu video-zapis koji je bio instaliran na porodičnoj kući u čijem prizemlju je izvršena teška krađa, već su službenici na licu mjesta izvršili uvid u video-zapis, kojom prilikom nije zapaženo lice koje vrši krivično djelo”, tvrde iz UP.

Objasnili su da im je M. K. naknadno predala presnimljeni video-zapis, a da su oni izuzeli snimke kamera OŠ “Dr Dragiša Ivanović”, koje nijesu zabilježile ništa interesantno:

”Policijski službenici su obišli još dva objekta zbog izuzimanja video-nadzora, međutim jedan video-nadzor je bio nepodesan, a na drugom objektu kamera nije bila u funkciji. Uvidom u video-zapise koje je M. K. dostavila policijskim službenicima primijećeno je maskirano lice sa torbom na leđima koje se kreće oko kuće, dok se sam čin obijanja i odnošenja otuđenih stvari ne vidi”, ističu iz UP.

I dok oštećena M. K. za “Vijesti” tvrdi da je ona podgoričkim policajcima otkrila ko je lopov, i molila ih da dođu i izuzmu snimke sa nadzornih kamera, oni ističu da su, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti došli do indicija da se radi o osobi koja je u noći između 31. decembra 2022. i 1. januara 2023. godine pokušala da obije stan u Ulici Nikole Tesle.

”A koja se tom prilikom povrijedila padom sa merdevina kojima se popeo na terasu pomenutog objekta, nakon čega se to lice udaljilo sa lica mjesta”.

Tumara kroz dvorište kuće iz koje je pokrao vrijedne mašine
Tumara kroz dvorište kuće iz koje je pokrao vrijedne mašinefoto: Screenshot

Dodaju da su ih zaposleni u Urgentnom bloku Kliničkog centra obavijestili da je na ukazivanje ljekarske pomoći doveden M. N. iz Rožaja, koji je zadobilo povrede usljed pada, nakon čega su pripadnici policije obavili razgovor s njim na te okolnosti i o svemu obavijestili državnog tužioca: “A koji je prethodno upoznat sa pokušajem obijanja”.

Objasnili su da se tužilac izjasnio da nema elemenata da se lice liši slobode, a da se od njega prikupe obavještenja nakon izlaska iz KCCG. “Provjerama je utvrđeno da se N. M. u Crnoj Gori ne potražuje”.

Iz UP su poručili da je osumnjičeni samovoljno napustio Klinički centar.

”Nakon čega je za njim raspisana lokalna potraga zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška krađa”.

Inspektori po nalogu suda provjeravaju s kim je Mekić komunicirao preko telefona, tražili su ga u Rožajama. Od njega su privremeno oduzeli 'BMW', ali pregledom vozila nisu pronađeni predmeti koji bi bili od značaja za istragu", saopšteno je "Vijestima".

Prikrivaju lopova

Podgoričanka tvrdi da su inspektori pokušavali da izbjegnu da od njenog supruga saznaju koje mu sve mašine nedostaju u radionici, i da su im govorili kako ima vremena da da izjavu.

"Znači, traži se lopov, a ne znamo šta je ukrao", kazala je ona.

Objašnjava i da je počela da traga za počiniocem kada je vidjela da oni ništa ne rade, tako je i vidjela da lopov tumara oko kuće, ali i otkrila da je to ista osoba koja je u novogodišnjoj noći pala prilikom pokušaja provale u jedan stan.

"Saznala sam da je nakon pada krenuo da bježi ka Kolašinu, da je zaustavljen u Međurječju, jer su ljudi policiji prijavili da neko čudno vozi. Hitna pomoć ga je sprovela u KCCG, a njegovo auto su odvezli ispred zgrade Odjeljenja bezbjednosti. Iz bolnice je, nakon što su policajci došli da od njega uzmu izjavu, pobjegao preko oluka. Osim toga, otkrila sam i da ga Republika Sjeverna Makedonija potražuje zbog ubistva", kazala je ona.

Iz tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova nijesu odgovorili na pitanja Vijesti o tom slučaju.

"Uprava policije po pitanju ovog lica ostvaruje saradnju sa nadležnim službama Republike Sjeverne Makedonije i u okviru toga postupa u skladu sa međunarodnim obavezama i nacionalnim zakonodavstvom", kazali su Vijestima iz UP.

Oštećena M.K. podnijela je prijavu Odsjeku za unutrašnju kontrolu rada policije, kojem je UP dostavila spise.

"Spisi predmeta su, u odnosu na ovaj događaja, a po zahtjevu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije, dostavljeni toj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova", objasnili su iz UP.

I dok oštećena iznosi brojne primjedbe na ažurnost u profesionalnizam većine inspektora uključenih u rasvjetljavanje provalne krađe, iz UP ističu da su njihovi službenici zakonito i profesionalno postupali u tom predmetu.

"Cijeneći sve preduzete mjere i radnje policijski službenici, koji su postupali i koji postupaju na rasvjetljavanju krivičnog djela teška krađa, su postupali u skladu sa zakonskim propisima i ovlašćenjima policije vodeći računa o etičkim normama postupanja policijskih službenika".

Iz te institucije ističu i da su, o svim preduzetim radnjama, u neposrednoj komunikaciji obavijestili M.K.

"Kako predmetno krivično djelo nije rasvijetljeno policijski službenici za suzbijanje imovinskog kriminaliteta po predmetnom krivičnom djelu će postupati sve do identifikacije i pronalaska izvršioca kao i predmeta koji su otuđeni, a koji su vlasništvo S.K., o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena".

Bonus video: