Uzdrman narko kartel u policiji: Sky ponovo razotkrio i kriminalce sa značkama?

Lišeno slobode više policajaca, za nekima se traga zbog sumnje da su plaćenici kavačkog kriminalnog klana. Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, na području Kotora razvalili vrata jednog stana u potrazi za policijskim inspektorom, koji navodno radi za mafiju

107911 pregleda 58 komentar(a)
Ojdanića sinoć dovode na saslušanje u SDT, Foto: Boris Pejović
Ojdanića sinoć dovode na saslušanje u SDT, Foto: Boris Pejović

Snažan udarac zadat je narko-kartelu koji je funkcionisao u Upravi policije (UP), ali on još nije razbijen - saopštio je sinoć “Vijestima” premijer Dritan Abazović, komentarišući akciju hapšenja više bivših i aktivnih službenika te bezbjednosne institucije.

Lišeni slobode navodno su plaćenici kavačkog klana, na čijem je čelu Radoje Zvicer. Glavni dokaz protiv te grupe je kriptovana telefonska Skaj komunikacija, koju je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, juče uhapšeni bivši i aktivni policajci koordinisano su radili i obavljali zadatke organizatora kriminalne grupe, zloupotrebljavajući službeni položaj u korist klana...

”Jedan od policajaca bio je takozvani šef trezora... On je određivao koliko će novca dobiti koji policajac, u zavisnosti od ‘pružene usluge’, rekao je jedan od izvora “Vijesti”.

Razvalili vrata tražeći inspektora

Više službenika Uprave policije se zvanično potražuje po nalogu za hapšenje Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su imali veze ili su usko sarađivali sa članovima organizovane kriminalne grupe “kavači”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz kotorske policije, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, na području te opštine, razvalili su vrata jednog stana u potrazi za policijskim inspektorom, koji, prema tvrdnjama SDT-a, radi za mafiju.

Na spisku za hapšenje su nekadašnji komandir podgoričke policije Ivan Stamatović i suspendovani policajac Nebojša Bugarin za kojim se traga.

Ime i fotografija Bugarina stigli su crnogorskim istražiteljima od Europola još sredinom 2021. godine. Ta dokumentacija bila je okidač za pokretanje krivičnog postupka protiv Zvicerove grupe, u kojoj su, prema tvrdnjama specijalnih tužilaca, i policajci Petar Lazović i Ljubo Milović. Prvi je uhapšen. Drugi je u bjekstvu.

Stamatović je kum Milovića.

Uhapšen i Mileta Ojdanić

Službenici SPO uhapsili su i Kotoranina Miletu Ojdanića.

Više izvora “Vijesti” tvrdi da je taj biznismen iz Boke navodno glavni “šraf” uhapšene ekipe.

Mileta Ojdanić juče nakon hapšenja
Mileta Ojdanić juče nakon hapšenjafoto: Boris Pejović

Jedan od sagovornika rekao je da je on navodno “među najvećim švercerima kokaina u Evropi”.

Na spisku za hapšenje i Cetinjanin B. J. za kojim je policija tragala i sinoć, do zaključenja broja Vijesti.

”Hapšenjem aktivnih i suspendovanih službenika Uprave policije, jako je uzdrman kavački klan unutar sistema, a očekujem i da bude do kraja razbijen. Nepune dvije godine gotovo svakodnevno doživljavamo opstrukcije u pokušajima da od ove države napravimo pravedno i na vladavini prava zasnovano društvo. Ovo će biti jak udarac za kriminalce, ali i kriminalce u uniformama, kao i poruka za sve - da mafija nije jača o države”, rekao je “Vijestima” Abazović.

Kneževića odveli s radnog mjesta

U velikoj akciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i službenika SPO, najprije je, prije dva dana, uhapšen policajac potražne službe Odjeljenja bezbjednosti (OB) Podgorica Goran Stojanović. Prema nezvaničnim informacijama Vijesti iz podgoričke policije, inspektori SPO-a su sa radnog mjesta priveli šefa uniformisane policije OB Podgorica Darka Kneževića.

On je, kako tvrde iz Uprave policije, saslušan u svojstvu građanina, a potom pušten.

Stojanovića inspektori sprovode nakon saslušanja
Stojanovića inspektori sprovode nakon saslušanja foto: Luka Zeković

Uhapšeni je i njihov kolega iz kotorske policije Milan Popović. Lisice na ruke, prema tim informacijama, stavljene su i nekadašnjem policajcu Vladimiru Bajčeti.

On je blizak braći Šarić, koje srpsko tužilaštvo ponovo tereti za više krivičnih djela. Jedno vrijeme obavljao je poslove obezbjeđenja Duška Šarića, rođenog brata navodnog šefa balkanskog narko-kartela Darka Šarića.

Po nalogu SDT-a uhapšen je i Podgoričanin Tihomir Adžić.

SDT: Rezultat višemjesečne akcije

Više izvora “Vijestima” je saopštilo da je dio osumnjičenih svojevremeno bio u policijskom timu za podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije dok je na njegovom čelu bio Zoran Lazović. On je dugogodišnji funkcioner tajne i javne policije. Njegov sin Petar uhapšen je pod optužbom da je radio za kavački klan.

”Mjere i radnje koje Specijalno policijsko odjeljenje preduzima po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva danas i prethodnih dana su rezultat višemjesečnog rada i planiranog i koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - Europol”, saopštio je juče “Vijestima” specijalni tužilac/portparol Vukas Radonjić.

Iz SDT-a ni iz Uprave policije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko osoba je uhapšeno i koliko je među njima policajaca.

Radonjić
Radonjićfoto: Boris Pejović

Stojanoviću, koji je uhapšen prvi, u noći između utorka i srijede, određeno je zadržavanje do 72 sata.

Ostali uhapšeni juče su, nakon pretresa objekata u kojima stanuju, sprovedni u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja.

Pripadnici SPO-a akciju su juče sprovodili na teritoriji Podgorice, Cetinja i Kotora.

Prema saznanjima lista, SDT je nakon najnovije tranše dokaza iz Europola dobilo jasniju sliku o vezama i uticaju kavačkog, odnosno škaljarskog kriminalnog klana na pojedince u bezbjednosnim službama.

”Utvrđeno je da su kriminalci djelovali po dubini - od pozornika do policijskih starješina. Svako od njih imao je svoju ulogu, u odnosu na službena zaduženja i sektor u kom su radili. Zato se i očekuju nova hapšenja”, rekao je jedan od sagovornika.

Hoće li biti hapšenja u vrhu?

SDT odlučuje da li će u sklopu iste akcije biti uhapšen neko iz bivšeg ili aktuelnog menadžmenta Uprave policije.

To je “Vijestima” saopštio Abazović, odgovarajući na pitanja: “Nije za mene to pitanje, već za SDT”.

”Čestitam svima iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Uprave policije, Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog tima, koji učestvuju u akciji, a posebnu zahvalnost izkazujem partnerima iz Europola. Nastavljamo dalje čišćenje sistema”, rekao je on.

Abazović je rekao da podsjeća javnost da se svakodnevno obistinjava ono što je ponavljao: “Za pojedince ili grupe koji državu i građane Crne Gore drže kao taoce”...

Bonus video: