Jedan od najtraženijih bjegunaca i još jedan državljanin Južne Koreje uhapšeni u Crnoj Gori: Upotrijebili lažne isprave?

"Nekadašnji “kralj kriptovaluta”, koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a istog potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur", kazao je Adžić

39134 pregleda 48 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.03.2023. 19:54h

Državljani Južne Koreje Kvon Do Hjeong i Hon Čang Jon uhapšeni su danas u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je saopšteno da su oni danas prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai upotrijebili falsifikovane putne isprave Kostarike, što je i utvrđeno provjerama Interpola.

"Kako je ranije danas saopštio ministar unutašnjih poslova Filip Adžić, lišena su slobode i uz krivičnu prijavu privedena u Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici dva državljanina Koreje, Kwon Do Hyeong i Hon Chang Joon zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave iz člana 412 stav 2 KZCG. Imenovani su dana 23.03.2023 prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai upotrijebili falsifikovane putne isprave Kostarike, što je i utvrđeno provjerama Interpola. Pregledom prtljaga pronađene su i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Provjerama Interpola utvrđeno je da su isprave Belgije falsifikovane", piše u saopštenju MUP.

U saopštenju se dodaje da su po nalogu ODT-a od njih oduzeta tri lap top uređaja i pet mobilnih telefona.

"Uvidom u aplikaciju Granica, lica nemaju evidentiran ulazak u Crnu Goru. Za njima je raspisana potjernica od strane NCB Seul-Koreja zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje", piše u saopštenju MUP.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je ranije danas da je crnogorska policija uhapsila južnokorejskog državljanina Do Kvona, za kojeg se sumnja da je jedan od najtraženijih bjegunaca.

Adžić je naveo i da je Kvon suosnivač i izvršni direktor Terraform Labsa sa sjedištem u Singapuru.

"Nekadašnji “kralj kriptovaluta”, koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a istog potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur. Čekamo zvaničnu potvrdu identiteta", napisao je Adžić na svom Tviter nalogu.

Bonus video: