Libertas: Policajci otimali ljude, tukli ih, mučili... (UZNEMIRUJUĆE)

U tekstu Libertasa piše da su torturu činili pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije pod komandom Mirka Banovića

113841 pregleda 162 komentar(a)
Policajci rasformiranog odsjeka, Foto: Libertas, Screenshot/Sky aplikacija
Policajci rasformiranog odsjeka, Foto: Libertas, Screenshot/Sky aplikacija

Pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije u kojoj su pod komandom Mirka Banovića bili Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola i transkriptima razgovura nekih od njih, činili su, prisustvovali ili su znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima, objavio je portal Libertas.

Upozoravamo da su fotografije uznemirujuće...

Sudeći prema komunikacijama koji su neki od njih imali preko kriptovanih telefona, oni su otimali ljude i držali ih u svojim, takozvanim, štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali.

policija tortura
foto: Libertas, Screenshot/Sky aplikacija

Petar Lazović i Jugoslav Jugo Raičević pričali su o tome sa šefovima i pripadnicima kriminalnih grupa i nerijetko im slali fotografije mučenja ljudi.

policija tortura
foto: Libertas

Lazović je prema do sada pregledanim materijalima Europola u koje Libertas ima uvid, o svojim "junačkim dostignućima“ i namjerama obavještavao kriminalce Radoja Zvicera, Darka Šarića, Nikolu Spasojevića, pripadnika Šarićeve kriminalne organizacije, srpske kriminalce Veljka Belivuka i Marka Miljkovića…

policija tortura
foto: Libertas

Jugoslav Jugo Raičević se hvalio kako je batinao uhapšene visokokotiranom članu Šarićevog kriminalnog klana Milanu Vučiniću, sa kim je bio u svakodnevnoj komunikaciji.

Libertas je o Raičeviću pisao krajem novembra prošle godine, ali do sada nije bilo informacija iz Specijalnog tužilaštva da su tog policajca pozivali da objasni šta je činio.

Petar Lazović je u pritvoru od jula prošle godine.

policija tortura
foto: Libertas

Ivan Stamatović, zvani Batica, koji je redovno prisustvovao ročištima o potvđivanju optužnice protiv Lazovića, Milovića i ekipe, nedavno je pobjegao jer je Specijalno tužilaštvo namjeravalo da ga uhapsi zbog sumnje da je pripadnik kriminalne organizacije. On je, prema podacima u koje je Libertas imao uvid, bio veoma aktivan u švercu cigareta i droge sa Milovićem i Lazovićem.

Ivan Stamatović
Ivan Stamatovićfoto: Libertas/Savo Prelević

"Shodno odredbama Pravilnika o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije iz 2019. godine, koji je donijet na predlog direktora Uprave policije Veselina Veljovića, formiran je Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, u okviru koga je fomiran Odsjek za posebnu operativnu podršku, kojim je rukovodio policijski službenik M. B.( Mirko Banović op. a.). Nakon donošenja novog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u martu 2021. godine, od strane novog rukovodstva Uprave policije, ovaj Odsjek je ukinut, umjesto kojega je formirana Grupa za specijalnu operativnu podršku u Sektoru za borbu protiv kriminala u kojoj nijesu raspoređivani gorepomenuti. M. Đ. više nije u radnom odnosu. U odnosu na ostale nijesu donesena rješenja o raspoređivanju shodno važećem aktu o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, a petorica trenutno privremeno obavljaju poslove u Sektoru policije posebne namjene", odgovorili su iz Uprave policije Libertasu na pitanja koliko je pripadnika policije bilo angažovano u tom Odsjeku, kada je formiran i ko je donio odluku da se formira, da li je taj Odsjek i dalje aktivan i, ako nije, zašto nije.

Iz Uprave policije su odbili da odgovore na pitanje u vezi sa tim da li je policija protiv nekog od njih, kada i protiv koga, pokretala postupke i zbog čega su bili osumnjičeni.

"U dijelu pitanja koji se odnosi na pokrenute postupke, iz objektivnih razloga u ovom trenutku ne možemo dati podatke o vođenju izviđaja i istraga u odnosu na bilo kog službenika Uprave policije pojedinačno, osim što, u odnosu na Vaše konkretno pitanje, možemo saopštiti podatke koji ne mogu ugroziti eventualne izviđaje ili istrage, a to je, u odnosu na lica koja su svojevremeno obavljala poslove u okviru nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku, protiv jednog službenika su podnijete dvije krivične prijave, a u jednom slučaju protiv službenika prvobitno formiranog Odsjeka za posebnu operativnu podršku, Zaštitniku ljudskih prijava je svojevremeno podnesena pritužba radi utvrđivanja povrede ljudskih prava i sloboda", odgovorili su iz policije 9. marta ove godine.

policija tortura
foto: Libertas

Šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, u vrijeme dok je taj Odsjek bio aktivan, bio je Zoran Lazović koji je smijenjen u martu 2021. godine.

Na toj poziciji naslijedio ga je Dejan Knežević, koji je juče uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je pripadnik kriminalne organizacije.

Bonus video: