Južnokorejskim državljanima određen pritvor do 30 dana zbog opasnost od bjekstva

Do Kvon i Hon Čand uhapšeni su juče na podgoričkom Aerodromu nakon što su policajci posumnjali u vjerodostojnost njihovih pasoša

18964 pregleda 10 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.03.2023. 18:51h

Sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda odredio je pritvor do 30 dana državljanima Južne Koreje Do Kvonu i Hon Čand Junu.

"Nakon saslušanja na okolnosti za određivanje pritvora sudija za istragu je odredio pritvor C.J.H i K.D.H. nalazeći da stoje konkretne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva kod činjenice da su strani državljani i da ih ni jedna okolnost ne vezuje za Crnu Goru, a osim toga se istima za sada ne može sa sigurnošću utvrditi identitet, pri čemu je od njih privremeno oduzeto više putnih isprava od kojih neka glase na različita imena, te da je za njima raspisana Interpolova potjernica. Pritvor po ovom rješenju osumnjičenima može trajati najduže trideset dana", navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Podgorici.

Rano jutros tužilac Haris Šabotić odredio im je zadržavanje do 72 sata zbog sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje putne isprave.

Do Kvon i Hon Čand uhapšeni su juče na podgoričkom Aerodromu nakon što su policajci posumnjali u vjerodostojnost njihovih pasoša.

Branilac državljana Južne Koreje, advokat Branko Anđelić rekao je "Vijesti" da su njegovi klijenti Do Kvon i Hon Čand Jun pred tužiocem tvrdili da nijesu falsifikovali dokumenta.

Hon Čand Jun
Hon Čand Junfoto: Boris Pejović

"Rekli su da su njihove putne isprave validne, originalne i insistirali su da tužilaštvo to provjeri službenim putem. Takođe, istakli su da su u potpunosti voljni da učestvuju u postupku", kazao je Anđelić ranije "Vijestima".

Za Kvonom, nekadašnjim, kako ga zovu, “kraljem kriptovaluta”, raspisana je potjernica zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara.

Bonus video: