Lekić: Nikšićki policajci bili korektni prema Kovaču, ali kada su dva crna BMW-a stigla iz Podgorice sve je počelo

"Pretpostavljam da je ovo samo 0,1 odsto tih fotografija koje postoje, jer je u tom vremenu zlostavljanje i mučenje bilo jako izraženo"

35865 pregleda 39 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Nikšićki policajci i graničari bili su izuzetno korektni prema Stefanu Kovaču kada je uhapšen, ali kada su došli iz Podgorice sa dva crna BMW-a - tu je počelo. Na putnom pravcu između Nikšića i Podgorice više puta je mučen, zlostavljan, ponižavan, ispričao je Kovačev advokat Damir Lekić za RTNK.

Lekić je dan ranije saopštio da je na jednoj od fotografija portala Libertas - na kojima se vidi policijska tortura pripadnika Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije - Kovač prepoznao sebe sa zelenom kesom preko glave.

Lekić za RTNK navodi da je njegov klijent bio uhapšen na granici Bosne i Hercegovine i Srbije, a da je nakon mučenja između Nikšića i Podgorice, zlostavljanje Kovača nastavljeno i u prostorijama SPBOK-a.

"A kada smo došli u prostorije Specijalnog državnog tužilaštva, državni tužilac nije ni htio da se bavi tim, nakon određenog vremena nas je uputio da podnesemo krivičnu prijavu", rekao je Lekić.

Kako kaže, državni organi su dužni da kada im se tako nešto saopšti "promptno reaguju i preduzmu određene službene radnje".

"On to nije uradio već nas je uputio da mi podnesemo krivičnu prijavu, kao da je to naša obaveza, a ne njegova. Podnio sam krivičnu prijavu nadležnom tužiocu, koji je od Stefana Kovača uzeo izjavu. U vremenu otkad je Kovač lišen slobode do vremena kada je otišao u pritvor, non-stop je dolazila hitna da mu ukazuje ljekarsku pomoć. Državni tužilac kome smo poodnijeli krivičnu prijavu je izvještačio dokumentaciju, vještak sudske medicine je našao tačno ono što je Kovač i rekao, tj. da je mučen i prebijan", dodao je Lekić.

Nakon toga, kako navodi, spis predmeta koji je bio osnov da se pokrene istraga po pitanju zlostavljanja i mučenja bio je u SDT-u.

"Poslije toga je predmet završio u Višem sudu, ni taj sudija nije htio da se bavi time. Da bi nakon toga Kovač bio osuđen, a ja sam se žalio Apelacionom sudu koji je ukinuo presudu", naveo je.

Lekić kaže da je Kovačev slučaj tužilac istraživao kako treba, uopšte mu ne bi trebale fotografije, ali se on nije bavio time.

"Sada smo u fazi kada će Kovač vjerovatno biti oslobođen, jer su dokazi protiv njega pribavljeni na nezakonit način i upotrebom prinude", naveo je Lekić.

Lekić je podsjetio da se navedeni događaj desio krajem jula 2020. godine.

"Neki materijali su stizali u jednom vremenu, čudno mi je da policija i tužioci to imaju duži vremenski period, a da se to ne procesuira. A u saznanju sam da su pojedini pripadnici tog odjeljenja odvođeni u Centar bezbjednosti da se vrše radnje prepoznavanja zbog krivičnih djela zlostavljanje i mučenje. Pretpostavljam da je ovo samo 0,1 odsto tih fotografija koje postoje, jer je u tom vremenu zlostavljanje i mučenje bilo jako izraženo", kaže Lekić.

Zakljiučio je da je većina policajaca izuzetno časna i da radi u skladu sa zakonom, ali da ima i ovakvih pojava.

Bonus video: