Brđanin: Nezakonito sam smijenjen

"Iskoristiću sva pravna sredstva u cilju poništenja nezakonite odluke Vlade prvenstveno preko Upravnog suda", kazao je Brđanin "Vijestima"

62150 pregleda 147 komentar(a)
Brđanin, Foto: Boris Pejović
Brđanin, Foto: Boris Pejović

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je "Vijestima" da "tvrdi da je nezakonito smijenjen" na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore.

On je naveo da u slučaju njegovog razrješenja nije nastupio nijedan o zakonskih, predviđenih razloga.

"Iskoristiću sva pravna sredstva u cilju poništenja nezakonite odluke Vlade prvenstveno preko Upravnog suda", kazao je Brđanin "Vijestima".

Vlada je na sjednici jednoglasno smijenila Brđanina, a na njegovo mjesto u v.d. stanju imenovala Nikolu Terzića.

Premijer Dritan Abazović rekao je na sjednici da nijednog sekunda ne dovodi u pitanje intelektualni ili profesionalni kapacitet Brđanina.

"Međutim, mislim da ono što je zateklo Upravu policije, a što se odnosi na period prije 2020. godine, da jednostavno ne može da zaobiđe drastične kadrovske promjene", istakao je Abazović.

Kazao je da su uspjeli konačno da odblokiraju dostavljanje podataka od Europola, da zna zašto nisu dostavljali podatke jedno vrijeme, ali da se to više ne smije dozvoliti.

"Ako to nije bilo poznato direktoru dosadašnjem, meni je žao", rekao je Abazović.

Ministar finasija Aleksandar Damjanović je rekao da ne spori razloge razrešenja ali da smatra da je do kraja trebalo zaokružiti postupak i na osnovu izvještaja Odbora za bezbjednost i odbranu, što je zakonska procedura, realizovati ove aktivnosti.

"Istina je da Odbor nije nas obavijestio da li je razmatrao Izvještaj o radu policije koji je dostavljen u decembru, ali je trebalo da se ta aktivnost zaokruži u saradnji sa Parlamentom koji radi nesmetano", kazao je Damjanović.

Adžić se zahvalio Brđaninu

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je kazao da Odbor nije razmatrao izvještaj koji im je dostavljen još 1. decembra.

"Pitanje je u kakvom kapacitetu funkcioniše Skupština. Ne možemo biti taoci nesprovođenja određenih aktivnosti od strane Skupštine. Situacija je kompleksna, složenija nego što je bilo ko od nas mogao da pretpostavi", rekao je Adžić, koji se zahvalio Brđaninu na dosadašnjem radu.

"Ne bih pominjao pojam odgovornosti, jer nije ključna intencija smjene sama odgovornost već funkcionalnost institucije. Ako imamo neku vrstu nepovjerenja između sektora unutar same UP ili nepovjerenje međunarodnih partnera koji su dali doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori, jasno je da neke stvari moramo da mijenjamo", rekao je Adžić.

Adžić i Abazović, tražili su od Brđanina da sam ode sa čela crnogorske policije jer, kazali su, smatraju da treba da snosi odgovornost zbog hapšenja pripadnika službi bezbjednosti, između ostalih i njegovog pomoćnika Dejana Kneževića, koji je uhapšen zbog sumnje da je navodno odavao podatke kriminaloj grupi.

Brđanin nije prihvatio da ode, a potom je u ponedjeljak kazao "Vijestima" da zakonitim sredstvima ne može biti smijenjen.

Prema Zakonmu o unutrašnjim poslovima smjena direktora UP može uslijediti ukoliko Odbor za bezbjednost i odbranu loše ocijeni njegov izvještaj, koji podnosti tom skupštinskom tijelu dva puta godišnje.

Može biti razriješen u slučaju da ima negativne ocjene rada, ukine mu se radno mjesto ili ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora ili za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti u državnom organu...

Bonus video: