Brđanin: Vršili su pritisak da podnesem ostavku, nisam bio miljenik vlada Krivokapića i Abazovića

"Želim da čestitam Terziću na postavljenju, nebitno šta ja o tome mislim. Želim mu puno sreće i uspjeha u teškom poslu koji ga očekuje", rekao je Brđanin

35009 pregleda 39 komentar(a)
Brđanin, Foto: Luka Zeković
Brđanin, Foto: Luka Zeković

Smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je da vjeruje i da je siguran da su Vlada i premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić "vršili pritisak" na njega kako bi podnio ostavku.

"Zakonom je jasno propisano da je policija u svom radu politički neutralna i operativno nezavisna. Nije postrojao nijedan razlog zakinskid a budem smijenjen. Član 16 Zakona o unutrašnjim poslovima je više nego jasan. Vlada je odlučila arbitrarno. Premijer i ministri su u medijima vršili pritisak na mene da podnesem ostavku, a kako to nijesam uradio, tražili su izgovore da se nađu razlozi za moje razrješenje", kazao je Brđanin za RTCG.

On je Nikoli Terziću poželio sreću i uspjeh na novoj funkciji.

"Želim da čestitam Terziću na postavljenju, nebitno šta ja o tome mislim. Želim mu puno sreće i uspjeha u teškom poslu koji ga očekuje", rekao je Brđanin.

Dodao je i da će pokrenutu postupak koji će utvrditi da je njegovo razrješenje nezakonito.

"Iskoristiću sva pravnma sredstva za zaštitu mojih prava. Zatražiću odlaganje odluke o razrješenju dok sud ne ispita ovu odluku Vlade", kazao je Brđanin.

Kazao je da ima pravo na djelotvorno pravno sredstvo, a kako kaže pokrenuće i parnični postupak ukoliko bude trebalo.

"Očekujem da ukoliko uslijedi neka odšteta zbog ove svjesne odluke, da će štetu platiti oni koji su je i nanijeli", naveo je Brđanin.

Bivši direktor Uprave policije je kazao i da osjeća odgovornost zbog hapšenja njegovoh pomoćnika Dejana Kneževića, jer je bio njegov blizak saradnik.

"Snosim i odgovornost za složen sistem koji čini preko 4.000 zaposlenih ljudi. I to je razlog zašto nijesam podnio ostavku. Nisam došao zbog fotelje nego da znanja koja imam iskoristim radi unapređenja policijske organizacije i boljih učinaka nadležnosti", rekao je je Brđanin.

Kazao je i da su ga neki od prijatelja jednostavno odgovarali da se kandiduje za direktora Uprave policije "i čudno pitali 'zašto to radiš'".

"Proveo sam čitav život u službi i vidio priliku da krčimo put ka profesionalnosti uz punu svijest da me to može puno koštati - i mene i moju porodicu".

Brđanin je kazao i da daje punu podršku Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Naveo je da je jedna od njegovih prvih odluka bila smjena svih dotadašnjih pomoćnika direktora, i imenovanje novih.

"Moja odluka o predlozima za nove pomoćnike bila je zasnovana na mojoj tadašnjoj procjeni, i na uvjerenju da ti ljudi mogu odgovoriti izazovu", rekao je Brđanin.

On je naveo i da je vršioce dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije imenovala Vlada.

"Nijedno od tih postavnjenja ne bi moglo biti usvojeno na Vladi da prethodno nije u potpusnosti usaglašeno sa Vladom", rekao je Brđanin.

Kazao je i da nije bio "miljenik ni vlade Zdravka Krivokapića, a očigledno ni vlade Dritana Abazovića".

"Izabran sam na javnom konkursu. Taj proces je bio sprovođen u vrlo složenim politčkim okolnostima i teškom ambijentu... da nije bilo javnosti i subjekata ja sigurno ne bih bio izabran. Iskazujem zahvalnost svima koji su me podržali tada kao profesionalca, a i našim stranim partnerima. Stičem utisak da je stranim partnerima više utisak u interesu da imamo jake institucije, državne organe, nego našim pojedinim donosiocima odluka", podsjetio je Brđanin.

On je kazao i da je njegov rad "na samom početku praćen od početka raznim opstrukcijama od strane najvećih zvaničnika u zemlji".

"Ne govorim o zakašnjeloj pameti. Trudio sam se da budem maksimalno profesionalan i da istrajem. Neki moji pomoćnici bili su možda prihvatljiviji i prošloj i ovoj vladi nego ja. Jer uzmite na primjer Kneževića, i nekoj odgovornosti koja se meni potencira zašto ne reći da je bio nagrađivan od strane premijera i policijske službe jedne od zemalja Evropske unije u akcijama koje je rukovodio u borbi protiv organizovanog kriminala. Ne vidim razlog da budem žrtveno jagnje u različitrim poolitičkim borbama, razmiricama. To nije odgovarajući pristup rješavanja ovakvih problema u državi".

Brđanin je kazao i da se trudio da bude fleksibilan, tolerantan i da je istrajao u tome da ne bude "džuboks" za nečije političke želje.

"Kad sam predložio Kneževića nijesam imao nikava saznanja o njegovoj potencijalnoj umiješanosti u određena krivična djela, jer da sam ih imao ne bih ga predložio", naveo je Brđanin.

Odgovarajući na pitanje o njegovom odnosu sa sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem, Brđanin je naveo da ga poznaje od 2008. godine.

"Od 2009. postajem načelnik u Kotoru gdje ej on radio u Specijalnoj jedinici u Kotor. U tom periodu smo imali profesionalan i kolegijalan odnos, a između nas se vremenom razvio privatan odnos ali ne na način kako bi ga neko htio zlonamjerno predstaviti. Kad sam imao problema u vrijeme kada sam bio nezakonito uhapšen, a kasnije i u periodu moje bolesti, mnoge moje kolege i prijatelji su stali uz mene - među njima je bio i Milović. Viđali smo se nakon svega što mi se dešavalo, ali nikada nije moglo biti odnosa koji bi vodio ka krivičnom djelu"

Brđanin je rekao da postoje dokazi o tome da je "postupao po sopstvenoj savjesti".

On je dodao i da mora da se zna da je Milović bio operativac kriminalističke policije.

"Mislim da nije primjereno da ja bilo šta dalje govorim o ovoj temi jer je Milović predmet istrage SDT-a, i ne želim to ugroziti" rekao je Brđanin.

Bonus video: