Advokati odbrane napustili sudnicu, kažnjeni sa po 1.000 eura

Novi pretres je zakazan za 14. mart u 9 časova
23385 pregleda 36 komentar(a)
Sa današnjeg ročišta, Foto: Screenshot
Sa današnjeg ročišta, Foto: Screenshot
Ažurirano: 13.03.2019. 12:51h

U Višem sudu u Podgorici danas se daju završne riječi na suđenju optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Uživo

12:18 Advokati optuženih u slučaju "državni udar" napustili su suđenje.

Suitkinja Suzana Mugoša je advokate koji su napustili sudnicu kaznila novčanom kaznom u iznosu od po 1.000 eura, kao i da plate troškove odlaganja današnjeg pretresa.

Današnji pretres se prekida, a novi je zakazan za 14. mart u 9 časova.

U sudnici su bili i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Knežević je sutkinji Mugoša kazao da "dolazit sjutra neću".

12:14 Advokat Miroje Jovanović kazao je da ne postoje procesni uslovi za davanje završnih riječi. '

"Vi ste 25. jula potvrdili status svjedoka saradnika. Mi treba da cijenimo status svjedoka saradnika, a danas ste dobili snimke tog čovjeka. Kako ocijeniti njegov iskaz ako tužilaštvo, vi, svi učesnici u postupku nemaju pristup tom dokaznom materijalu. Rješenje od 25. jula sada vas obavezuje, ne samo da mu se preispita status nego da se odluči o ovom dokaznom predlogu da bi mogli da cijenimo ono što je govorio ovdje. Ako krenemo u fazu završnih riječi sada, odbrana će biti potpuno uskraćena. Ovo je dokaz mnogo značajniji od onog iz Bugarske. Molim vas da odlučite o ovome. Ako vijeće ne promijeni odluku bojim se da nećemo imati procesne uslove da nastavimo sa davanjem završnih riječi'', kazao je Jovanović.

12:10 Advokat Dušan Radosavljević je kazao da "postoji paradoks u svemu tome".

"Kažete da dolazimo u fazu završnih riječi, te da ćete vi nakon toga odlučiti o sudbini važnog dokaza. Ovaj dokaz ima svoju snagu i težinu i odnosi se na završne riječi koje treba da se prezentuju. Smatram da ovo nije faza gdje vi možete da ignorišete ovakav dokazni predlog. Kažete da smo neposredno pred suđenje dostavili, to je relativan pojam ali mi smo to dostavili u 11 časova. Imali ste dovoljno vremena da vidite o kakvom se dokazu radi. To su dva audio-video snimka i koji se odnose na svjedoka saradnika Sašu Sinđelića. Ti snimci nemaju nikakve veze sa medijskim nastupima tog čovjeka. Odbrana nema razlog da sumnja u autentičnost tog snimka i da taj snimak može biti u skladu sa ZKP-om. Ovo nije prvi put da nas podcjenjujete'', rekao je Radosavljević.

12:06 Sutkinja Suzana Mugoša kazala je da su advokati odbrane dostavili podsnesak pred početak ročišta u kojem ukazuju da su dobijeni novi dokazi i da traže ponovno otvaranje dokaznog postupka.

"Vijeće smatra da je činjenično stanje dovoljno predstavljeno i zrelo za presudu".

Sutkinja je navela i da ako sud nakon završnih riječi smatra da treba izvesti još koji novi dokaz, da vijeće ima pravo to da uradi nakon završnih riječi.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpska državljanka Kristina Hristić, kao i njeni sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Bonus video: