Advokatica Ćalasan: Optužnica protiv Pavićevića i Trba nema pravnog smisla

"Potenciram činjenicu da nijedan od svjedoka predloženih od strane tužilaštva ne ukazuje na navode iz optužnice, već je u potpunosti tužilac na ovaj način istu diskreditovao. Odbrana je u najčvršćem uvjerenju da će sud utvrditi da ova optužnica nema pravnog smisla", smatra advokatica Ćalasan
2072 pregleda 0 komentar(a)
Privođenje, Foto: Filip Roganović
Privođenje, Foto: Filip Roganović

U nastavku suđenja Dejanu R. Pavićeviću i Milošu V. Trbu, optuženim za stvaranje kriminalne organizacije i pomaganje u ubistvu Dalibora Đurića u ZIKS-u 22. septembra 2016.,danas je u Višem sudu u Podgorici, svjedočio službenik policije Ivan Jokić. Izjašnjavao se o načinu utvrđivanja udaljenosti mjesta gdje je zapaljeno vozilo "škoda oktavia" od mjesta gdje se prvi put pojavio signal za mobilni telefonu zoni Spuž C. Jokić je rekao da je njegov zadatak bio da mjeri baznu stanicu, a ne udaljenost.

Nakon što je sudija Dragoje Jović, predsjednik vijeća predočio da je vještak saobraćajne struke Goran Čarapić u nalazu naveo da pomenuta razdaljina iznosi 8.657 metara, svjedok Jokić je kazao da se mapa koju je izradio može koristiti za izračunavanje rastojanja između dvije navedene tačke. Dodao je da je po nalogu tužioca dobio zadatak da izmjeri bazne stanice koje pokrivaju stari put prema Martinićima.

"Mjerenje bazne stanice izradili smo uz pomoć aplikacije cell-info i telefona koji smo koristili za očitavanje bazne stanice. Na osnovu tih podataka napravljena je automatska mapa, odnosno šema, na kojoj je prikazano pokrivanje bazne stanice Spuž C na dijelu puta na kojem su izvršena mjerenja. Prikazana je početna i krajnja tačka bazne stanice Spuž C, odnosno početak i kraj zone zahvata", kazao je Jokić. Dodao je da se od mobilnog operatera ne može dobiti tačna lokacija korisnika u momentu ostvarivanja komunikacije sa određene bazne stanice.

Branilac okrivljenog Pavićevića, advokatica Marija Ćalasan prigovorila je, ističući da podaci koje je dao svjedok nijesu egzaktni.

"Potenciram činjenicu da nijedan od svjedoka predloženih od strane tužilaštva ne ukazuje na navode iz optužnice, već je u potpunosti tužilac na ovaj način istu diskreditovao. Odbrana je u najčvršćem uvjerenju da će sud utvrditi da ova optužnica nema pravnog smisla", smatra advokatica Ćalasan.

Sud je prihvatio predlog specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića da se na narednom ročištu 26. decembar sasluša vještak odgovarajuće struke u cilju mjerenja bazne stanice Spuž C, na putnom pravcu od mjesta gdje je zapaljena "škoda", preko Pričelja do Danilovgrada, kao i da se utvrdi zahvat bazne stanice Spuž C i odredi početna i krajnja tačka te bazne stanice.

U optužnici se navodi da su Pavićević i Trbo 22. 09. 2016., uputili ka Danilovgradu gdje su po pripremljenom planu i sačekali da, za sada neidentifikovano lice, ubije Dalibora Đurića, osuđeno lice u ZIKS-u. Nakon toga su se vratili u Rogame gdje je učinilac nakon ubistva, ostavio „škodu oktaviju“ i pušku kojom je pucao. Njih dvojica su čekićem razbili zadnje staklo na vozilu a potom u kabinu tog auta sipali benzin i ubacili pakovanja hepo kocki, čime su izazvali požar kako bi uništili sve materijalne dokaze", piše u optužnici.

Bonus video: