Advokatica dostavila dokumentaciju: Sinđelić bi sada da je psihički bolestan

Njenom predlogu protivio se zastupnik optužbe, zamjenik tužioca Božidar Piljić, obrazlažući da uračunljivost optuženog u trenutku izvršenja krivičnog djela uopšte nije dovođena u pitanje
15847 pregleda 8 komentar(a)
Sinđelić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Sinđelić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Advokatica Saše Sinđelića dostavila je sudu u Vukovaru dokumentaciju koja pokazuje da je optuženi za ubistvo hrvatskog državljanina Mirka Fortesa psihički bolesnik.

Vijeću Županijskog suda u Vukovaru predložila je da se, zbog toga, uradi psihijatrijsko vještačenje srpskog državljanina, koji je u Crnoj Gori bio svjedok saradnik u predmetu državni udar.

“Kako bi se utvrdilo da li je u trenutku izvršenja krivičnog djela eventualno bio neuračunljiv, smanjeno neuračunljiv ili uračunljiv”, kazala je advokatica Sandra Dražić Karalić.

To piše u zapisniku sa suđenja Sinđeliću, održanom 11. marta pred sudom u Vukovaru, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Njenom predlogu protivio se zastupnik optužbe, zamjenik tužioca Božidar Piljić, obrazlažući da uračunljivost optuženog u trenutku izvršenja krivičnog djela uopšte nije dovođena u pitanje.

Kazao je i da nije saglasan sa ponovnim balističkim vještačenjem puške i čaura, jer je to jednom već urađeno.

Predsjednik vijeća, sudija Goran Milićević, odbio je taj, ali i druge predloge - da se pribavi automatska puška “crvena zastava” M70 iz koje je pucano na Fortesa.

Vijeće kojim predsjedava Milićević odbilo je i Sinđelićev predlog - da grafolozi vještače njegov potpis na dokumentima prilikom hapšenja i uporede sa njegovim nespornim potpisima.

Njegova braniteljka tražila je da se ne čitaju izjave svjedoka i oštećenih koje su dali ranije.

Sinđelić je krajem oktobra prošle godine izručen Hrvatskoj, nakon čega je tražio da mu se ponovo sudi zbog optužbe da je u oktobru 2002. godine ubio farmera Mirka Fotesa.

Zbog činjenice da je osuđen dok je bio u bjekstvu, Županijski sud u Vukovaru uvažio je njegov zahtjev.

Sinđelić se nalazi u zatvoru u Osijeku.

Pravosnažnom presudom, on je osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva farmera Fotesa 6. oktobra 2002. godine, kod mjesta Drnovci, kada je žrtvi ukrao i traktor.

U istom postupku Sinđelić je proglašen krivim i zato što je dan ranije ukrao “mercedes” i mobilni telefon, a prema presudi počinio je još dvije teške krađe.

Sinđelić je u postupku za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine bio svjedok saradnik Specijalnog državnog tužilaštva.

Njegov iskaz ključno je uticao da 11 optuženih bude nepravosnažno osuđeno na skoro 70 godina zatvora.

U tom predmetu dvojica lidera Demokratskog fronta - Andrija Mandić i Milan Knežević nepravosnažno su osuđeni na po pet godina zatvora. Na najveću kaznu osuđen je Rus Eduard Šišmakov - 15 godina robije zbog terorizma u pokušaju i stvaranja kriminalne organizacije, dok je njegovom zemljaku Vladimiru Popovu određena dvanaestogodišnja robija za ista krivična djela.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog terorizma u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije.

Srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić u odsustvu su osuđeni na po sedam godina zatvora za ista krivična djela.

Sinđelić je naknadno demantovao pa potvrđivao ono što je pričao pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše.

Tokom sudskog procesa za “državni udar” pričao je da se u Crnoj Gori spremalo krvoproliće i nasilna smjena vlasti, po diktatu ruskih nacionalista, a uz podršku lidera Demokratskog fronta... Prema sopstvenom priznanju, on je posle svjedočenja pobjegao iz Crne Gore - kako bi sačuvao živu glavu od tužilačko-policijskog progona.

Javno je u Beogradu tvrdio da je status svjedoka saradnika stekao lažima.

Sinđelić se, međutim, na kraju ilegalno vratio u Crnu Goru, navodeći da ga u Srbiji progone određene strukture. Tada je tražio azil, ali je njegov zahtjev odbijen i donijeta je odluka da ga crnogorske vlasti izruče Hrvatskoj.

Bonus video: