Advokatski tim Medojevića: Primitivna, nerazumna konstrukcija lišena svake logike

"Predmetni tekst SDT, na brutalno providan način, bez opisa motiva i radnje pranja novca-povraćaja onome koji pere novac, kroz primitivnu montažu i iskaz svjedoka saradnika, ubacuje NM, u potpuno neprirodan i neodrživ kontekst, sa jasnom i neskrivenom željom da na taj način izvrši sistemsku odmazdu nad njim, a za račun političkih nalogodavaca"
5460 pregleda 2 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2019. 12:12h

Kao branioci Nebojše Medojevića, kada smo se upoznali sa sadržajem zahtjeva za skidanje imuniteta, prosto smo ostali nijemi sa osjećajem dubokog stručnog prezira na ovako primitivnu i očigledno nerazumnu, konstrukciju lišenu svake logike, saopštio je danas advokatski tim poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) na čijem je čelu Milivoje Katnić tvrdi da je Medojević 2014. postao član kriminalne grupe biznismena sa potjernice Duška Kneževića, od koga je uzeo 10.000 eura “prljavog novca”.

Medojević se sumnjiči za pranje para, zbog čega je SDT, odnosno glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zatražio od Skupštine skidanje imuniteta kako bi se poslanik krivično gonio.

Medojević je juče za "Vijesti" rekao da su to izmišljotine.

"U dosadašnjem toku postupka koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici, protiv NM za krivično djelo pranja novca, suzdržavali smo se bilo kakvih medijskih reakcija, iako je to postupak lišen svake logike i osnova, gdje je zidar optužen da je prao pare koje je zarađivao regularno i pošteno gradeći kuće, takođe ljudima koji su pošteno zarađivali svoj novac i to u vremenskom razdoblju od prije 20-ak godina, pa je onda tako zarađen novac prao preko opozičione političke partije i to nakon 20-ak godina. U takvom postupku koji vrijeđa i ljudsko i profesionalno dostojanstvo riješeni smo bili da sav svoj fokus profesionalni usmjerimo na sudnicu, mada moramo priznati da je to veoma teško. Sada, uvidom u najnovije remek djelo SDT, uočavamo da se navodna inkriminisana radnja NM na neprirodan i nelogičan način ubacuje u predmetni optužni akt, pa tako NM pere 10.000 eura od iznosa 12.000.000 eura, a da nikako ne može da uhvati logička nit imeđu nabrojanih radnji", istakli su iz Medojevićevog advokatskog tima.

U saopštenju se dodaje da je "veoma je zanimljiva i konstrukcija i sastav kriminalne organizacije, u kojoj se NM nalazi".

"Sve pripadnici DPS. Predmetni tekst SDT, na brutalno providan način, bez opisa motiva i radnje pranja novca-povraćaja onome koji pere novac, kroz primitivnu montažu i iskaz svjedoka saradnika, ubacuje NM, u potpuno neprirodan i neodrživ kontekst, sa jasnom i neskrivenom željom da na taj način izvrši sistemsku odmazdu nad njim, a za račun političkih nalogodavaca. Ključni dokaz za ove paušalne optužbe je novi svjedok saradnik. Za razliku od svjedoka saradnika u predmetu za pokušaj terorizma Saše Sinđelića, osobe sa istorijom psihičkih bolesti, sada je izbor pao na vozača okrivljenog Duška Kneževića, bivšeg pripadnika policije. Da nije tužno i veoma ozbiljno bilo bi smiješno", kazali su iz Medojevićevog advokatskog tima.

Oni su poručili da da je svaka pravna borba, u sistemu koji ovo dozvoli ponižavajuća i bespredmetna i ona upravo pokazuje da profesionalnih standarda nema, niti bilo kakve odgovornosti i straha od nje u ovakvim i sličnim postupanjima organa koji bi trebali da postupaju uz visoko etičke standarde.

"Način ni koji SDT navodi razloge da Skupština Crne Gore odobri pokretanje krivičnog postupka protiv NM predstavlja ismijavanje ove institucije i predstavlja pokušaj da se sa nedopustivom dozom proizvoljnosti , može pokrenuti postupak protiv bilo kog lica, uključujući i poslanike Skupštine Crne Gore , i na taj način se najgrublje krši Ustav Crne Gore. SDT se na ovaj način, sasvim očigledno, stavlja u poziciju iznad Ustava i zakona ove zemlje, a naravno i Skupštine Crne Gore. Ako se dopusti SDT a prije svega glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da na ovakv način ponižava Skupštinu Crne Gore, to će biti potvrda da pravni poredak definitivno više ne postoji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: