Apelacioni potvrdio oslobađajuću presudu Zekiću i Đukiću

Iskazi Šuntića i Rovčanin po ocjeni VIšeg i Apelacionog suda su bili u suprotnosti sa materijalnim dokazima, prvenstveno sigurnosnih kamera, vezano za izgled lica na motociklu prilikom ispaljenja projektila u pravcu oštećenog
5474 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda kojom su Beranci Marko Zekić i Radomir Đukić oslobođeni zbog pokušaja ubistva sugrađanina Edina Šuntića.

Njihov advokat Drago Konatar je kazao da je ovakva presuda dokaz da je sve dokaze trebalo provjeriti na početku, a ne olako prihvatiti iskaze Šuntića i njegove supruge Jelene Rovčanin.

“Zbog pogrešnog izvođenja dokaza Šuntić i Đukić su proveli u pritvoru godinu dana, od 18. juna 2018. do 20. juna ove godine. Nevjerovatno je da su proveli godinu dana u zatvoru na osnovu priče koja je lako mogla da bude provjerena u startu, jer je postojao video zapis sa sigurnosnih kamera “Moja pekara”, ispred koje se događaj i odigrao”, kazao je advokat Konatar.

Iskazi Šuntića i Rovčanin po ocjeni VIšeg i Apelacionog suda su bili u suprotnosti sa materijalnim dokazima, prvenstveno sigurnosnih kamera, vezano za izgled lica na motociklu prilikom ispaljenja projektila u pravcu oštećenog.

Lica na motoru po nalazima vještaka trasologa Gorana Dendića nisu se mogla prepoznati jer su imali kacige sa spuštenim vizirima, dok je Jelena objašnjavala da je na licu Zekića vidjela bijes da ubije njenog supruga, dok je Šuntić rekao da je prepoznao Đukića, zato što je imao podignut vizir na kacigi, odnosno da ga je poznao po faci i građi.

Optuženi su tokom suđenja tvrdili da nemaju nikakve veze sa događajem te da tih dana nisu bili u Beranama, za šta su priložili dokumentaciju sa graničnog prelaza sa Kosovom.

Đukić i Zekić su, prema optužnici, 10. juna prošle godine pokušali da ubiju Šuntića u trenutku dok je sjedio u automobilu parkiranom ispred pekare u koju je njegova supruga ušla da kupi hljeb. Kada ih je primijetio na motociklu, Šutnić je startovao automobil i dao se u bjekstvo, dok su napadači koji su imali kacige na glavi zapucali.

Potjera je trajala nekoliko stotina metara ulicom ''29. novembar'', a u trenutku kada je počela pucnjava, pored kola u kojima je bio Šuntić, bilo je dvoje djece, što se vidjelo na snimku koji je postavljen na društvenim mrežama.

Sudija Đešević je tokom obrazlaganja presude kazao da izvedenim dokazima nije utvrđeno da su Beranaci pokušali da ubiju sugrađanina, odnosno da nije srušen njihov alibi, da su se u vreme pucnjave nalazili na teritoriji Kosova.

Šuntić je ranije bio meta oružanog napada. Na njega je prije dvije godine pucano iz automobila u pokretu, ali je ostao nepovrijeđen.

Zekić je ranije osuđen na četiri i po godine zatvora zbog ubistva u prekoračenju nužne odbrane, Edinovog brata Jasmina Šuntića (19), 2010. godine.

Bonus video: