Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je na osam godina osuđen Pupović

Apelacioni sud smatra da je preuranjen zaključak Višeg suda da je Pupović izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda, a ne ubistvo, kako se navodi u optužnici.
3140 pregleda 2 komentar(a)
Vratio predmet na ponovno odlučivanje, Foto: Savo Prelević
Vratio predmet na ponovno odlučivanje, Foto: Savo Prelević

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu Višeg državnog tužilaštva iz Podgorice i branioca i ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Milan V. Pupović iz Bara osuđen na osam godina zatvora zbog krivičnog djela teške tjelesne povrede. On je 1. novembra 2016. na šetalištu u Baru, vozilom udario Milana Škerovića, koji je preminuo usljed zadobijenih poverda.

Apelacioni sud smatra da je preuranjen zaključak Višeg suda da je Pupović izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda, a ne ubistvo, kako se navodi u optužnici.

Optuženom Pupoviću se optužnicom stavlja na teret da je “umišljajno lišio života oštećenog Škerović Milana, na način što je dana 01. 11. 2016. godine, oko 16.25 časova na šetalištu Kralja Nikole u Baru, krećući se vozilom naglo usmjerio kretanje vozila ulijevo prema oštećenom i istog udario prednjim dijelom vozila iako je bio svjestan da ga na taj način može lišiti života pa je to i htio, te da je na taj način izvršio krivično djelo ubistvo.

“Međutim, prvostepeni sud nije prihvatio činjenične navode iz optužnice, niti pravnu kvalifikaciju, pa je optuženog oglasio krivim za krivično djelo teška tjelesna povreda, u odnosu na koju je posljedicu optuženi postupao sa svjesnim nehatom, svjestan da usljed zadobijenih povreda oštećenog može nastupiti smrt, ali je olako držao da do toga neće doći. Imajući u vidu utvrđeno činjenično stanje, nejasan je i zasada preuranjen zaključak prvostepenog suda, zbog čega ne prihvata pravnu kvalifikaciju iz optužbe. U postupku je utvrđeno da je optuženi, nakon svađe i tuče sa Bošković Vasilijem, ušao u svoje vozilo “alfa romeo” isto startovao, naglo povećavajući brzinu kretanja, te krećući se vozilom naprijed - nazad, istim nasrnuo na Bošković Vasilija u namjeri da istog udari, te u momentu kada se na kolovozu pojavio oštećeni Škerović Milan, opominjući ga zbog takvog ponašanja, naglo usmjerio vozilo prema oštećenom i prednjim dijelom vozila istog udario, zbog čega je došlo do nabacivanja tijela oštećenog na automobil, a zatim njegovog odbacivanja i pada na asfaltnu podlogu i udaranja glavom na tu podlogu, kojom prilikom je oštećeni zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, od kojih je usljed oštećenja po život važnih moždanih centara nastupila smrt oštećenog dana 10. 11. 2016. godine u Kliničkom centru Crne Gore”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Bonus video: